Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Събота, 29 юли

Избрано от програмата

от 0.15 до 2.00 часа
Заедно след полунощ – Нощна стража
водещи: Албена Велева, Иван Драгнев
• На 2 август "Maltworm" излизат на "Headbangers Stage" на "Wacken Open Air", за да представят България на международните финали на W:O:A Metal Battle. По този повод разговаряме с вокалиста на групата Антон Андонов.
• Новини от българската и световна музикални сцени.
• Нови сингли.
• На този ден през годините.
• Рожденици.

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам
водещ: Албена Велева
Концептуални албуми.
Продължаваме с разходката из необятното въображение на холандският музикант Ариен Антъни Лукасен и проекта му за прогресив метъл/рок опера "Ayreon". Днес на фокус е шестият му албум от 2004 г. "The Human Equation".

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 6.00 часа

Българска народна музика
Изпълнения на ОНМ на БНР, Петър Миланов, Нели Андреева, Пейо Пеев и други.

от 6.07 до 7.00 часа
Събота сутрин в...
водещ: Валери Леков
На гости в асеновградското село Избеглии.
От срещите ни с кмета, читалищни работници и селяни ще научим за историята и името на селото, забележителностите в района, читалището и дейностите му, църквата, настоящето на селото и ежедневието на жителите му.

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
водещ: Милвана Панайотова
• От соул до рокендрол: историята на децата-звезди Бренда Лий и Пол Анка.
• Как се създават легендите и каква е легендата за гъските, които спасили Древен Рим от галското нашествие.
• История на изкуството за деца: легендата от Индия е за храма на Небесната змия Ананта, а историята от Карибско море е за пирати, потънали галеони и съкровища.

от 8.06 до 9.00 часа
За здравето – Избрано
водещ: Стойчо Стоев
"Проблясъкът на скалпела" – гост в студиото хирургът д-р Драгомир Дарданов. Акценти ще поставим върху коремната хирургия и откритото оперативно лечение на редица заболявания. Как прогресира умението на лекарите чрез технологиите да прилагат миниинвазивни процедури, лабароскопска техника, еднодневна хирургия...

от 9.10 до 10.30 часа
Семейно радио
водещ: Мартина Кръстева
• Семейна рецепта: Тайните рибни специалитети на жителите на село Остров, близо до град Оряхово. Какво може да се види и опита на Фестивала на рибата и рибаря в селото? Отговорите от Анелия Бенкина, секретар на НЧ "Развитие - 1903"
• Дискусионна среща на тема "Пътят на кърменето" се проведе в Благоевград. Инициативата е свързана със Световната седмица на кърменето в периода 1-7 август – репортаж на Ива Сеизова от Радио Благоевград
• Семейни маршрути: Вторият античен фестивал "Одрюза – люлката на хилядата градове" на 29 и 30 юли.  Интервю с Милен Петров от Историческия парк
• Защо любители на приключенията решават да плават с драконови лодки в Рабишкото езеро?
• Вкусът на истината: Вино и джаз. Винен бар на Банско джаз фест.
• Мюзикълът "Вълшебната корона" се качва на сцената на "Sofia Summer Fest" на 31 юли с помощта на талантливите деца от група "Бон- бон". Как се прави спектакъл със 70 деца на възраст между 3 и 15 години и какви тайни ще разкрие морското дъно на малките зрители? Разговор с Рози Караславова, основател на детската вокална група.

от 10.30 до 11.00 часа
Спасени думи – избрани стихове от български поети
• Димитър Горсов
• Георги Белев
• Георги Борисов
Автор: Рада Александрова

от 11.00 до 12.00 часа
Предаване без име
водещ: Аделина Александрова
Гостува ни пианистката Елена Дикова (втора част).

от 12.20 до 13.00 часа
Литературата. Начин на употреба
водещ: Василена Мирчева
Аудиокнигите бележат стабилен ръст в продажбите, привличат публика, несвикнала с четенето, харесват се на мъжете и дават възможност на милиони градски жители "да консумират книги", докато пътуват, ходят, чистят или спортуват.
Слушането ли е новото четене – питаме Калина Гарелова, редактор, критик, част от екипа на 1002 Productions, студио за аудиосъдържание.

от 13.00 до 14.00 часа
Кабаре "Фата Моргана"

от 14.00 до 15.00 часа
Кънтри с Лили
водещ: Лили Друмева
Кънтри артисти от Канада: Gordon Lightfoot и The Rankin Family. Песни от техни хитови колекции.

от 15.00 до 16.00 часа
Музей в ефира – Избрано
водещ: Диана Попова
Група "Ръб" и историята
Публикуваната преди дни книга за пловдивската група "Ръб" бе поводът да се замисля за историята. Познавам авторите и съм била свидетел на дейността им в края на 1980-те и началото на 1990-те, отразявала съм акциите и изложбите им в статии във вестници и списания. И това ми създава измамното усещане, че знам историята им.
Но си давам сметка, че личното свидетелство и спомените все още не са историята. Тя се пише и проучва от изследователите. Във възможната пълнота, разбира се, с документи и факти, които подкрепят спомените, допълват ги, а понякога и ги коригират…
За албума на пловдивската група "Ръб" разговаряме с Димитър Митовски и Емил Миразчиев.

от 16.00 до 17.00 часа
Плешивото куче
водещ: Ивайло Кицов
• Лятото танцува във всички стилове. Но ей го август, тоест - джазът. Докато не е преминал джазът, август няма да е септември.
Плешивото куче души за прохлада и води на фестивален туризъм към Боровец, Банско и Пловдив. Какво да очакваме от джаз фестивалите, някои акценти от афишите на:
- Второто издание на Международния джаз фестивал "д-р Емил Илиев" (4 - 9 август). Актуалният албум на супергрупата Зона Це "Last Session With Vasko", записан с участието на покойния Васко Пармаков. Памет за него, Румен Тосков - Рупето, д-р Емил Илиев и Мишо Грозданов.
- Банско джаз фестивал 2023 (5 - 12 август) под мотото: "Всички в джаза! Всички в Банско!" Любопитни чуждестранни птици долитат от Словения и Украйна: авангардизъм в действие. Гашпър Селко пристига със своя квартет, а Андрей Показ идва от Одеса с трио.
- За втора поредна година Plovdiv Jazz Fest ще има и своето лятно издание, което ще проведе в лятно кино "Орфей" между 4 и 5 август, а в края на същия месец – в близкото село Марково. На "Ивайловско хоро" канят Иво Папазов-Ибряма и неговият оркестър "Тракия", които откриват фиестата.
• "Песни бардов", новият албум на Борис Гребенщиков (БГ):
- Фронтменът на легендарната група "Аквариум" - в солова акция и като еманация на модерното определение сингър-сонграйтър.
- Митичните бардове Булат Окуджава, Висоцки, Евгени Клячкин, Алексей Шевцов, Александър Галич, Генадий Шпаликов, Юрий Визбор, Александър Городницки и Юри Кукин, "препрочетени" от БГ.
- Кой е първият бард в Русия, как изпятата поезия премина във фолклора и беше съхранена?
БГ: "В тези песни е запазен автентичният руски език. В момента езикът е подложен на гонение - официалният език бързо се профанизира, по телевизията се чува само просташка реч и дори вестниците забравят къде се поставят запетаите на руски. А неофициалният език, езикът на улицата, е малко плашещ за слушане - количеството псувни всеки ден заплашва самото съществуване на всяка култура".

от 17.00 до 18.00 часа
Трамвай по желание – Избрано
водещ: Емил Янев
Eпизод 508 – "Щурец на пътя"
гости: музикантите Веселин Кисьов и Чавдар Селвелиев

от 18.30 до 19.00 часа
Документално студио
"Двамата Ивановци" от Иван Иванов – 2 част

от 19.00 до 20.00 часа
Ефир приключение: А сега накъде
водещ: Оля Стоянова
Редактор: Катрин Димитрова
• Истории на ръба: Жеги, горещи вълни и горски пожари – продължаваме темата за ситуацията в планините, за нуждата от добра планинарска култура и превенция от пожари, разговор с доц. д-р Момчил Панайотов, преподавател по специалност "Дендрология" в Лесотехническия университет в София, човек, който се занимава активно с проучвания на планински гори, тяхната история и развитие.
• Маршрути: Село Люлин и среща с местните хора.

от 20.00 до 24.00 часа
На опера в събота
водещ: Ивета Грънчарова
210 години от рождението на Рихард Вагнер
По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Неделя, 20 октомври

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "1984" от Джордж Оруел от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика Избрано от "Летящата читалня" и от "Голямата къща на смешните хора". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска народна музика..

публикувано на 19.10.24 в 08:10

Събота, 19 октомври

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража Водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Новини от българската и световна музикални сцени. • Нови сингли. • На този ден през годините. • Рожденици. • Концептуални албуми - Porcupine Tree и албума им от 2007 г. Fear of a Blank Planet. от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно..

публикувано на 18.10.24 в 16:07

Петък, 18 октомври

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – 34 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес Водещ: Петя Габрова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам Водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от..

публикувано на 17.10.24 в 08:35

Четвъртък, 17 октомври

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – 33 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес Водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам Водещ: Людмил Фотев Четвъртъците в "Музиката, която обичам" завършват епизодите, посветени на Кийт Джарет с части..

публикувано на 16.10.24 в 08:10

Сряда, 16 октомври

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – 32 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес Водещ: Зоя Димитрова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам Водещ: Людмил Фотев Средите в "Музиката, която обичам, са политематични". Биондини - с неговия верен спътник (и..

публикувано на 15.10.24 в 14:57