Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българската емиграция – от 1869 г. до 90-те години на ХХ век

Директно предаване от град Гоце Делчев

| Коментар
Институт по история на българската емиграция в Северна Америка "Илия Тодоров Гаджев"
Снимка: bgemigration.com

Българската емиграция от 1869 г. до обществено-политическите промени през 90-те години на миналия век – това е темата на предаването "Гласът на времето", което този път се осъществява от Института по история на българската емиграция в Северна Америка "Илия Тодоров Гаджев" – директно от изнесеното студио на БНР в Гоце Делчев. 

Участници в дискусията са: Владимир Москов, кмет на Община Гоце Делчев, Флоранс, Тодор и Екатерина Гаджеви – наследници на Илия Гаджев и журналистът Кин Стоянов. По телефона се включват Боряна Бужашка – историк, и Бойко Киряков от Института за исторически изследвания към БАН.

Институтът по история на българската емиграция в Северна Америка "Илия Тодоров Гаджев" се намира в град Гоце Делчев. Сградата е построена до родната къща на д-р Иван Гаджев (около 700 кв. м площ) и е специално архитектурно планирана за институт – Музейна изложбена сбирка, архивна и библиотечна част. Това е място, където се съхраняват архиви, с изложбена зала, с библиотека – съдържа над 40 хиляди тома по Македонския въпрос и не само. Място, където може да се извършва пълноценна научна работа. 

д-р Иван ГаджевСамият д-р Иван Гаджев е търсил винаги мостове между хората. Затова в архива на Института мирно съжителстват документите и спомените на диаметрално противоположни хора. 

Повече за произхода на българската емиграция след 1869 г., за Института по история на българската емиграция в Северна Америка "Илия Тодоров Гаджев", за личността на д-р Иван Гаджев, за 120-годишнината от Илинденско-Преображенското въстание, за събора на Попови ливади, за значението на датата 2 август в българската история –

Чуйте всички коментари от звуковия файл.

Снимки – Институт по история на българската емиграция в Северна Америка "Илия Тодоров Гаджев" и www.eurochicago.com

По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Владимир Шурупов

Владимир Шурупов: Искам единствено да ми дадат възможност да работя като лекар

Един случай на тежка бюрокрация в България или защо Владимир Шурупов, бежанец от Русия след началото на войната в Украйна, не може да приравни дипломата си за лекар у нас. Интервю с д-р Владимир Шурупов. Очакваме отговор от МЗ, към което изпратихме въпроси. Владимир Шурупов и семейството му минават през тежка и унизителна процедура, когато подават..

публикувано на 05.07.24 в 16:30
Снимката е илюстративна

Делба и присъдена издръжка

В рубриката на "Законът и Темида" "Съвети на адвоката" адв. Христиан Митев, експерт по гражданско и административно право и дългогодишен консултант на предаването, отговаря на слушателски въпроси. Пенка Иванова от Враца пита: Ако има продажба на имот, който е част от делбената маса при извършване на делба, без участие на някой от наследниците, тя..

публикувано на 05.07.24 в 15:35
Снимката е илюстративна

Защитени ли са в България правата на хората с увреждания?

Защитени ли са в България правата на хората с увреждания? Има ли достатъчно достъпни автобуси на Централна автогара за лица с увреждания? Какво е становището на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" чрез Министерство на транспорта и съобщенията. Казусът на Тодор Църев от София е казус на хиляди хора с увреждания и намалена подвижност...

обновено на 05.07.24 в 15:13

Пътуване с усмивка и лимонада. Какво ни казва един шофьор в Атина?

В рубриката "Епизоди от живота" на предаването "Нашият ден" редакторът Светла Тодорова споделя интересна случка от пътуването си в Гърция. Тя разказва за преживяване в автобус, който свързва пристанището Пирея с летището на Атина. Рано сутринта в началото на седмицата Светла и семейството ѝ се отправят към летището, за да хванат полет за София...

обновено на 05.07.24 в 09:18

Екстремно лято

Екстремните спортове са необятна вселена, в която пристъпваме върху дъска за kite surf. Още по-необятна и труднодостъпна вселена са облеклата за екстремни спортове, в частност за кайт сърф. Марианна Калъчева – Мери и Калина Палавеева влизат в тези две вселени почти на шега, с лекотата и свободата на младостта, но и с увереността, че могат..

публикувано на 04.07.24 в 17:30