Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Йорданка Фандъкова: В управлението трябва да изкачваш стъпалата едно по едно

За мен най-важният сектор беше и продължава да бъде образованието

| Интервю
Снимка: sofia.bg

"Винаги съм се мотивирала от работата и резултатите. Разбира се, трудно се постигат. Понякога има трудности, понякога има препятствия, но за мен е важно развитието."  

Това казва в интервю за БНР кметът на София Йорданка Фандъкова.

Споделя, че още по времето, когато е директор на училище, заедно с екипа си, за три години превръща едно добро квартално училище в едно от училищата в топ 6 на София. "Най-важното е, че успяхме да наложим и да създадем устойчивост на тези резултати благодарение прекрасните учители."

За прехода от учителското призвание към кмет на столицата 

"Често съм давала съвети на младите, че в управлението трябва да изкачваш стъпалата едно по едно или най-много да прескачаш по едно – посочва тя. – Ако минеш от най-долното ниво директно на най-високото, има огромни рискове. Разбира се, ти трябва да имаш авторитет пред своите колеги, пред екипа." 

Допълва, че винаги се е старала да съчетава практиката с теорията и науката. Специализацията в областта на бизнес администрацията ѝ помага и до днес:

"За мен най-важният сектор беше и продължава да бъде образованието – подчертава Йорданка Фандъкова. – Това е секторът, който е в основата на развитието на всеки един човек, а това – основата на развитието на обществото."

Развитието на големия град е един цялостен процес. 

"Винаги съм гледала комплексно и цялостно с ясни приоритети. Когато се оценява резултатът от работата, винаги трябва да се започне от това откъде сме тръгнали. Много хора забравиха, какво представляваше София преди 14-15 години. Допреди 8 години по столичните улици се движеха 30-годишни "Икарус"-и. Помним какво беше преминаването през Телевизионната кула и какво се случи с изграждането на този инфраструктурен проект.

Повод за гордост е пробивът на улица "Атанас Дуков“, разширението на булевард "Черни Връх" до Южната дъга, разширението на Столичното метро, както и цялостното изграждане на Южната дъга – всичко това се случи през последните 14 години."

Най-важни са онези проекти, които осигуряват развитието на града за десетилетия

В момента Столична община работи по 10 големи улици и булеварди в града. Изгражда се разширението на бул. "Ломско шосе", пробива на ул. "Филип Кутев", който е част от третия градски ринг, и заедно с бул.“Тодор Каблешков“ свързва бул.“България“ и "Симеоновско шосе". Подготвяме и връзките със Северната скоростна тангента като бул.“Рожен“.

София заема 5 място по електромобилност в обществения транспорт – цел,  която произтича от нуждата за борба с климатичните промени."

Йорданка Фандъкова определя последния мандат като най-трудния, но не само за нея, а за всички кметове. "Той беше необичаен и пълен с кризи. Но въпреки всичко местната власт остана стабилна."

Чуйте целия разговор в звуковия файл.

Йорданка Фандъкова е родена на 12 април 1962 г. в Самоков. Възпитаничка е на 35-а Руска езикова гимназия - София, завършила е СУ "Св. Климент Охридски" – специалност руска филология. Трудовата си кариера започва като преподавател в 73 СОУ с преподаване на чужди езици "Владислав Граматик" в София, а от 1998 г. е директор на училището. През 2005 г. е назначена на поста заместник-кмет на Столична община с ресор "Култура, образование, спорт и превенция на зависимости".

На парламентарните избори за 41-во Народно събрание, проведени на 5 юли 2009 г., е избрана за народен представител от партия ГЕРБ, а през същата година става министър на образованието, младежта и науката. На 15 ноември 2009 година става първата жена, избрана за кмет на София.

По публикацията работи: Наталия Маева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Илиян Василев: Пеевски предлага Атлантизъм с висока степен на корупция

"Битката за бъдещето" коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Илиян Василев, бивш дипломат, създател и водещ на предаването "Алтернативата" Чие бъдеще "Очевидно за бъдещето на децата ни, на внуците ни, а през това бъдеще, битката е за Европа и света. Всеки се бори за своята версия. Моделът, по който бяхме управлявани до този..

публикувано на 20.07.24 в 08:25

Росена Добрева: За толерантността и спасяването на българските евреи

16-годишната  Росена Добрева  от Средно училище "П. Яворов" Стралджа спечели  Международния филмов и литературен ученически конкурс "Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена" . Конкурсът се организира от Центъра за еврейско-българско сътрудничество АЛЕФ. За човечността, толерантността и героизма на българите в спасяването на..

публикувано на 20.07.24 в 10:30
Рисунка на Дейв-Стивън Ерон

България в очите на едно семейство, живеещо в Париж

България в очите на едно семейство, живеещо в Париж – разговор в "Нашият ден" с Ан-Мишел (14 г.), Дейв-Стивън(11 г.) и тяхната майка Пламена Ерон . Пламена е българка, която заминава за Париж, заради френския език, и остава там, защото създава семейство. Ан-Мишел свири на пиано от 5-годишна, а от миналата година свири на орган в..

публикувано на 19.07.24 в 12:57

Да изпратиш писмо до непознат

Всички, които се занимават професионално или като доброволци с хора в нужда, се натъкват на един неизменен факт – че наред с конкретните материални  потребности,  почти наравно с тях, а понякога и в по-голяма степен, изпъква необходимостта на човека да бъде познат, признат и обикнат. Забелязала го е и Катя Кутянова , доброволец и организатор на..

публикувано на 19.07.24 в 11:52

Незаконно и опасно строителство в центъра на София – какво се случва?

Незаконно и опасно строителство в центъра на София – на бул. "Христо Ботев" № 73 вече 4 месеца изправя жителите на района пред усещане за безизходица. Какви проверки са извършили институциите – в "Законът и Темида" разглеждаме частния случай на Велина Иванова от София. След отправена покана към представител на община "Възраждане", чуваме..

публикувано на 19.07.24 в 11:35