Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сряда, 16 август

Избрано от програмата

от 0.15 до 0.30 часа
Радиоколекция
"Железният светилник" от Димитър Талев – 98 част

от 0.30 до 2.00 часа
Среднощен радиоекспрес
водещ: Ани Маринова

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам
водещ: Маргарита Заберска
Джаз концерт

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Динамичен афробийт, качествен уърлд-поп и уърлд-рок от близо и далеч.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на ОНМ на БНР, Иван Георгиев, Галя Петрова, Христо Косашки, Румяна Филкова и други.

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
"Пуня и акулите", по хавайска приказка

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
"Дивите лебеди" от Ханс Кристиян Андерсен
Редактор: Яна Добрева

от 8.06 до 11.00 часа
Нашият ден
водещ: Люба Константинова
• Епизоди от живота: на градските младежи
• Темата на деня: Злоупотребяват ли преподаватели в Националната гимназия за древни езици и култури с работата си в нея – разговор със сигнализиращия за проблема специалист по гръцки език и преподавател в Софийския университет и в самата гимназия Иван Генов, както и с Радослав Илиев, обвинен в създаването на паралелни структури, използващи името на училището.
• Разговорът: Екология на лятото – Вера Стаевска, координатор на инициативата "Зелени закони".
• Времето на редактора
• Избрано от Lege Artis
Сексуално здраве и стерилитет/Нови технологии и здравеопазване.
С участието на: проф. Станка Маркова, сексолог, Радина Велчева, основател на фондация "Искам бебе", инж. Петко Стоев, докторант в секция Кибер-физични системи към Института по информационни и комуникационни технологии – БАН.

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Трезор
водещ: Диляна Трачева
Нови и класически български песни, посветени на лятото и морето.

от 12.20 до 14.00 часа
Радиотеатър
• "Шведска стена" от Николай Павлов
• "Щом дроздът се обади" от Херберт Бергер
• "Еднорози" от Митко Новков

от 14.00 до 15.00 часа
Класично и романтично – Музикални легенди
водещ: Ивета Грънчарова
Припомняме някои от записите на една истинска легенда в оперния театър на ХХ век – Елизабет Шварцкопф, а музиката е от Моцарт, Рихард Щраус, Шуберт, Вебер и Йохан Щраус.

от 15.10 до 16.30 часа
"1001 защо – Ефир знание": Премълчаната история
водещ: Румен Леонидов
120 години след Илинденско-Преображенската епопея имената на мнозина герои продължават да бъдат премълчавани в днешността, други забравени от обществото ни, а трети просто подценени от изследователите. Но имената и делата на тези наши деди съществуват и битуват в съзнанието на историците, въпреки че лицата им не са върху знамената на патриотичните организации и македонстващи движения. За бащата на "Върви, народе възродени" Стоян Михайловски знаем почти всичко, но не и участието му в борбите за освобождението на Македония. В предаването ще почетем делото на Аргир Манасиев, български революционер, учител и общественик, деец на Вътрешната македоно-одринска революционна организация. По време на въстание заедно с Димитър Занешев е в главния въстанически щаб на революционен окръг "Кожух". Димитър Занешев, наричан Димитруш, е също незаслужено забравен голям революционер и просветен деец, ръководител на Воденския комитет на ВМОРО.
Заедно с тях е и комитата Леонид Янков, по-известен сред народа като Лев Балкански, той е гевгелийски войвода, трагично загинал в сражение срещу многоброен турски аскер и башибозук. Народната песен в негова памет "Тръба тръби гевгелийска" е обявена за Марсилезата на Вардарския край. В предаването участват историците Цочо Билярски и Иван Бабев, дългогодишни изследователи на живота на българите в Македония, както и Тома Манасиев, роднина на войводата Аргир Манасиев.

от 16.30 до 17.00 часа
"1001 защо – Ефир знание": Радиоенциклопедия
водещ: Венета Гаврилова
Омайна роза, мистична роза: Розите не са това, което са
Античността свързва произхода на розата със смъртта на младия Адонис, любимият на Афродита. От кръвта на младежа поникнали първите червени рози. Оттогава розата се превръща в символ на любовта, която може да победи и смъртта.
Те са капките от потта на пророка Мохамед, проронени при възкачването му на небето… Те са символ на непознаваемото божествено съвършенство, на мъдростта, на божествената красота… Тръните на розата напомнят за трудния път на мистика, устремен към висините на богопознанието, розовата пъпка – тайната, разцъфналата роза – сърцето, отворено за божията благодат и готово да я сподели с другите смъртни... Това е само част от богатата символика на розата в ислямския мистицизъм. Персийската класическа литература увековечава легендата за славея и розата, знаменитата книга на поета моралист Саади "Гулестан” (известна у нас като "Гюлестан”) – "Розова градина” – предава на съвременниците и на поколенията мъдрост и наставления за праведен живот. В творбите на дворцовите поети в османската литература розата също цъфти с цялата си прелест и мистично благоухание. И до днес в съвременните страни, наследили старите ислямски царства и империи, розовата вода се смята за пречистваща, а розовият аромат – за божествен. В западноевропейския католицизъм символът на розата е свързан с много силния култ към Дева Мария. Розата украсява гербовете на родове, щати, градове. Златната роза, която папата връчва за особени заслуги към църквата, е знак за височайше благоволение. Да не забравяме и "рицарите на розата и кръста”, розенкройцерите, за които тя е ключов символ, алхимиците, които също черпят от мистичната ѝ сила, и най-сетне, в по-нови времена, политическите партии, търсещи опора в неувяхващата многозначност на розата. Мистичния образ на Нейно величество представят д-р Мона Кошик, доц. Иво Панов и доц. Йорданка Бибина.

от 17.00 до 18.00 часа
Какво се случва
водещ: Яна Пункина
• Второто издание на фестивала "48 часа Варуша Юг" изпълва със събития един от историческите квартали на Велико Търново. Организаторът Галин Попов ще представи програмата, арх. Радомир Данков ще ни запознае с архитектурните ценности на квартала и свързаните с тях инициативи, а Мартина Йорданова ще ни запознае с Артистична резиденция "Ятрус" и работата по предстоящото  "Триенале за съвременно изкуство на Източните Балкани 2025".
• BURGAS SKATE OPEN 2023 с културна програма между състезанията - репортаж.
• Какво предстои на Празниците в долината на тракийските царе в Казанлък ще научим от съвместната ни рубрика с Министерството на туризма.

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода – Етноконцерти от Еврорадио
Най-доброто от изданието на престижния Международен фолклорен фестивал в град Рудолщат, Германия.
Този път ви предлагаме съвместен концерт на две украински фолклорни формации – "Курбаси" и "Дивина". И двете са вокални – събрали са се общо пет много талантливи дами, с които можете да се насладите на проникновена творческа интерпретация и интересни народни многогласни хармонии от Западна Украйна. Програмата им е изцяло с традиционни песни – изпълнени в автентичен и обработен вид на сцената в Тюрингия на 10 юли 2022 г.

от 19.30 до 21.30 часа
Контемпо
водещ: Петя Габрова
Представяме трето действие из операта "Никсън в Китай” от Томас Адес, както и творби от Дьорд Лигети, Георг Фридрих Хаас, Балтазар Щрайф и Леош Яначек. Изпълнения, предоставени от Европейския съюз за радио и телевизия.

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
водещ: Цветан Цветанов
"Най-доброто от Аларма" – aрт-пънк триото "КАКЕ?" пряко от НДК (зала Сингълс) – концерт от лятната серия на "Аларма"

от 23.00 до 24.00 часа
Музика преди полунощ – Джаз плюс
водещ: Людмил Фотев
Предаването започва с четирите парчета от излязлото в началото на лятото ЕР на френската композиторка и барабанистка Ан Пасео, която преди месец бе на една сцена с Пат Матини в началото на Джаз ин Марсиак.
Продължението е с първата част от албума "Птици" на немско-скандинавско-карибското "Тингвал трио", което няма как да не ви напомни мелодичната сила на началните албуми на Йосбьорн Свенсон трио.
Финалът е с електро-джаз и един от безспорните му майстори, Никола Конте.

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Неделя, 28 юли

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "От земята до небето" от Никола Русев от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика водещ: Весел Цанков Избрано от "Летящата читалня" от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска народна музика Изпълнения..

публикувано на 27.07.24 в 09:06

Събота, 27 юли

Избрано от програмата от 00.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Новини от българската и световна музикални сцени. • Нови сингли. • На този ден през годините. • Рожденици. • Концептуални албуми - Ayreon  - The Human Equation от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния..

публикувано на 26.07.24 в 18:20

Петък, 26 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 15 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален..

публикувано на 25.07.24 в 08:35

Четвъртък, 25 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 14 част Премиера от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Ани Маринова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Четвъртъците, както обикновено, са посветени на нови продукции на не много популярни артисти – на 25 в Испания...

публикувано на 24.07.24 в 08:30

Сряда, 24 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 13 част Премиера от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Зоя Димитрова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Средите (17, 24 и 31) са с трите предавания, условно наречени "Плейлистът", донесъл слава на Мишел Льогран). След..

публикувано на 23.07.24 в 15:25