Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Събота, 26 август

Избрано от програмата

от 0.15 до 2.00 часа
Заедно след полунощ – Нощна стража
водещи: Албена Велева, Иван Драгнев
• Новини от българската и световна музикални сцени.
Представяме третото издание на фестивала за българска алтернативна музика "Rebel Rebel" в телефонен разговор с организатора и главно действащо лице в PR компанията "Projector Plus" Деница Славова, която стои зад тези български артисти и групи.
• Нови сингли.
• На този ден през годините.
• Рожденици.

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам
водещ: Албена Велева
Концептуални албуми.
Изпращаме месеца посветен на холандският музикант Ариен Антъни Лукасен. и проекта му за прогресив метъл/рок опера "Ayreon" с – "Transitus" 2020 – научнофантастична/готик история на ужасите, която се развива частично през 19 век.

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Илия Аргиров, Радка Кушлева, ОНМ на БНР, Димитрина Кузева, Стоян Величков, Фанка Койнарова, Панайот Стойчев, Биляна Соколова, Венцислав Пенев и други.

от 6.07 до 7.00 часа
Събота сутрин в...
водещ: Валери Леков
На гости в село Момчиловци, община Смолян.
В музея на селото ни запознават с неговата история, а за настоящето, бъдещето и защо селото е по-известно в Китай, отколкото в България - разказва кметът на Момчиловци.
От срещите ни с жители и гости на селото ще разберем за начина на живот на местните, за селския туризъм и магията на родопската гайда, за църквата и 27-те параклиса, за лековитата вода на аязмото и защо се заселват хора в планинското село.
Втора част

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
водещ: Виолета Димитрова
• Домашен любимец: как да се грижим за вълнистите папагали;
• История на изкуството за деца: църквата на остров Миконос и дворецът в Сарагоса.

от 8.06 до 9.00 часа
За здравето – Избрано
водещ: Стойчо Стоев
"Ръка на хирург или кибернож?" – за сложните мозъчно-съдови операции разговаряме с доц. Красимир Минкин. Акценти: анамнеза и диагностика, квалификация и опит в неврохирургията, какви са възможностите в тази област на българската здравна система? Лечение на епилепсия и болестта на Паркинсон и Алцхаймер? Здравен туризъм и граници на надеждата…

от 9.10 до 10.30 часа
Семейно радио
водещ: Мартина Кръстева
• Семейна рецепта: Идеи за вкусни рецепти от Международния фестивал за традиционни храни "Обединени българи", който събира готвачи от всички краища на страната.
• Семейни маршрути: Журналистът Нахиде Дениз с разказ за първия сертифициран музей на турското кафе в Сафранболу и най- новия си филм "Софийските години на Мустафа Кемал, 1913 - 1915"
• Държавната агенция за закрила на детето създаде чат приложение за разговор и консултация с деца. Как работи и на кого ще помага? – интервю на Сиян Спиридонова от Радио Варна с д-р Теодора Иванова, председател на ДАЗД.
• Вкусът на истината
• Второ издание на фестивала "Реките на града – Габрово". Как ще се преобрази поречието на река Янтра в града ще научим от Ани Маринова, Цветан Цветанов и от организаторите – Мартин Янков от Колективът, Маргарита Доровска, директор на Музей "Дом на хумора и сатирата" в град Габрово.

от 10.30 до 11.00 часа
Спасени думи – избрани стихове от български поети:
• Димитър Горсов
• Георги Белев
• Георги Борисов

от 11.00 до 12.00 часа
Предаване без име
водещ: Аделина Александрова
Избрано от фонда на предаването: Гостува ни диригентът Мартин Пантелеев.

от 12.20 до 13.00 часа
Литературата. Начин на употреба - Избрано
водещ: Надежда Московска
Разговор с Невена Попова и Борис Николов за книги с морска тематика. Морската ихтиосфера, в поредиця на българско издателство, трудности и особености на превода.

от 13.00 до 14.00 часа
Кабаре "Фата Моргана”

от 14.00 до 15.00 часа
Кънтри с Лили
водещ: Лили Друмева
Две успешни кънтри формации, създадени през 90те години: The Mavericks и Little Big Town. Песни от техните дебютни албуми.

от 15.00 до 16.00 часа
Музей в ефира – Избрано
водещ: Диана Попова
Буна във Варна
Фестивалите са празници на изкуствата, а Варна по традиция е фестивалната столица на България. В областта на визуалните изкуства градът е място на новаторства - с първите инсталации на Веселин Димов от началото на 1980-те, с първата частна "Галерия 8", създадена от Борис Стателов през 1988… А от началото на новия век и допреди десетина години във Варна се провеждаше фестивалът "Август в изкуството" - инициатива на изкуствоведа Румен Серафимов.
И ето че сега във Варна се появи "Буна" – "децентрализиран фестивал, подкрепящ развитието на българската съвременна визуална сцена".
За него ще разговаряме с Ралица Герасимова и Калин Серапионов.

от 16.00 до 17.00 часа
Плешивото куче
водещ: Ивайло Кицов
• "Сребърните гривни" върху китката на две епохи, честит рожден ден на Александър "Сашо Гривната" Петрунов
• "Пионери, пионери! Славен път ни чака...": "Сребърните гривни" - първата българска формация, която:
- съчета народни мотиви в рок вариант и наложи новото звучене не само у нас, а и на Балканския регион. Именно по модел на "Гривните" Горан Брегович създаде популярната в цяла Източна Европа банда "Биело Дугме", чиято огромна известност предстоеше да бъде определена като "Дугмемания"...
- записва и концертира, като покани за гости джазови музиканти
- "Сребърните гривни" в хитпарадите на Югославия, Чехословакия и Съветския Съюз. Кой, кога (и дали) разбра за пробива на нашите момчета извън границите на страната ни?
- Личната история на групата и "Златният Орфей"
• Сашо Гривната БГ в творчеството на "6+1", "Тангра", Емил Димитров, Лили Иванова и Йорданка Христова, Сашо Гривната с трио "Свенц" в Страната на Пипи Дългото чорапче, Сашо Гривната US с "духовна" музика и собствена марка инструменти
- "По улица "Раковски" - епизод от романтичен филм
• В очакване на S.A.R.S. - поредният десант на белградските инди и пост-пънк рокаджии предстои в столичния Stroeja Open Air Music Bar на 30 август.
- SARS-CoV? Какво се крие зад абревиатурата в името на състава?
- Какво да очакваме от концерта? Китаристът Александър Лукач: "Най-добрите ни фенове са в България".
- Рецептата на фронтмена Жарко Ковачевич за по-хубав живот
• Серж Танкян, лидерът на вечните алтернативисти "Систъм Ъф А Даун" на 56:
- Екстремен метъл, джаз импровизации, етно извивки от Предна Азия, алтърнатив хип-хоп и... "Танц със саби" – за групата, и от 1 л. ед.ч.
- Колкото певец, композитор, мултиинструменталист, активист, поет, художник, воин срещу поп империализма (във всичките му измерения), толкова и... програмист.
• "Съветският Синатра"? Кой пък ще е този? Нарича се Муслим Магометович Магомаев, азербайджански и руски оперен и поп певец и художник, народен артист на СССР, който постигна емблематичен статут в Русия и постсъветските страни със своя вокален талант и харизма. На нов глас в годините, когато плочата отново стана тренди: "Лирически песни на Муслим Магомаев, част втора".
• Нов концертен албум на великия босненски вокално-инструментален ансамбъл "Индекси". Манията продължава...

от 17.00 до 18.00 часа
Трамвай по желание – Избрано
водещ: Емил Янев
Ще припомним броя – посветен на световноизвестната хърватска поетеса, драматург, преводач и сатирик Весна Парун. Портретът на знаменитата творческа персона в студиото на БНР сглобяват Ксения Банович, Денис Дерк, Катя Зографова и Кин Стоянов.

от 18.30 до 19.00 часа
Документално студио
"Галено село" от Майя Динева

от 19.00 до 20.00 часа
Ефир приключение: А сега накъде
водещ: Оля Стоянова
• Градът разказва истории: Разказ за Етнографския музей в Берковица. Няколко истории за времето, когато чипровските килими се наричали берковски, а жените, които са ги тъкали, задължително са вплитали името си в шарките им.
• Пътуване с деца: Старият Шумен – спирки в музея "Възрожденски комплекс - Шумен" и Сребровата къща, обявена за паметник на културата.

от 20.00 до 24.00 часа
На опера в събота
водещ: Цветелина Начева
В съботната музикална вечер излъчваме оперите "Селска чест" на Пиетро Маскани и "Палячи" на Руджеро Леонкавало, постановка на Виенската държавна опера с участието на солисти, хора и оркестъра на операта. Диригент – Даниел Хардинг.

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Неделя, 20 октомври

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "1984" от Джордж Оруел от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика Избрано от "Летящата читалня" и от "Голямата къща на смешните хора". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска народна музика..

публикувано на 19.10.24 в 08:10

Събота, 19 октомври

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража Водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Новини от българската и световна музикални сцени. • Нови сингли. • На този ден през годините. • Рожденици. • Концептуални албуми - Porcupine Tree и албума им от 2007 г. Fear of a Blank Planet. от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно..

публикувано на 18.10.24 в 16:07

Петък, 18 октомври

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – 34 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес Водещ: Петя Габрова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам Водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от..

публикувано на 17.10.24 в 08:35

Четвъртък, 17 октомври

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – 33 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес Водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам Водещ: Людмил Фотев Четвъртъците в "Музиката, която обичам" завършват епизодите, посветени на Кийт Джарет с части..

публикувано на 16.10.24 в 08:10

Сряда, 16 октомври

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – 32 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес Водещ: Зоя Димитрова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам Водещ: Людмил Фотев Средите в "Музиката, която обичам, са политематични". Биондини - с неговия верен спътник (и..

публикувано на 15.10.24 в 14:57