Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Четвъртък, 31 август

Избрано от програмата

от 0.15 до 0.30 часа
Радиоколекция
"Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – 4 част

от 0.30 до 2.00 часа
Среднощен радиоекспрес
водещ: Ани Маринова

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам – Концертна версия
водещ: Цвети Бахариева
Концертният албум "Live in NYC" на вокалистката и авторка Гретчен Парлато.

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Изпълнения на уърлд- и етносъстави от различни райони на Германия.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Стоян Физиев, Гергана Попова, ОНМ на БНР, Георги Петров, Женя Казакова и други.

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
"Приказка с мустаци", детско творчество

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
"Приказка за едного, който тръгнал по света да научи що е страх" по Братя Грим

от 8.06 до 11.00 часа
Нашият ден
водещ: Милена Воденичарова
• Епизоди от живота на режисьора Милен Николов, роден на 31-ви август, който на езика на киното успя да ни разкаже "Романтична история", но и да ни научи що е то "Сиромашно лято"
• Темата на деня: Реките на града – един диалог за бъдещето на градската среда, към който отново ни приканва фондация "Колективът"
От 1 до 3 септември предстои фестивалът "Реките на София", който ще се проведе в първия речен парк в столицата в района около Перловската река до "Топлоцентрала" в Южния парк. Четвъртото издание е част от дългосрочната национална инициатива "Реките на града" на фондация "Колективът" за превръщане на градските реки в паркове.
За програмата и участниците в софийското му издание говорим с арх. Мартин Янков – основател на фондация "Колективът", който ще разкаже и как премина изданието на феста във Велико Търново.
Цветан Цветанов споделя своите впечатления от провелия се в края на месец август фестивал "Реките на града" в Габрово.
• Богатата културна история на "Тревненска школа" и нейната виталност – разговор с колегата Ани Маринова.
• Разговорът: с Адрияна Михайлова и Георги Николов  от "Градоскоп" и Ласка Ненова от "Бъди активен" говорим за първия национален форум Placemaking Connected: Bulgaria, който поставя начало на национална мрежа на организациите, които разпространяват и прилагат практики за иновативно и включващо градско развитие в страната. Форумът събера активни организации от страната и ще осигури възможност за обмяна на опит и идеи. Предстояща международна конференция в необитаемата сграда на Сточна гара
• Минутите на редактора: Фестивал за улично изкуство "Мостъ" събира графити артисти и почитатели на уличното изкуство от цялата страна.
• Избрано от Денят делово
В повторението се връщаме към необходимостта от създаването на единна национална земеделска камара, която да представлява интересите на българските земеделски производители и преработватели и да ги свързва с постиженията на науката. Темата коментирахме през пролетта, когато заради внос на селскостопанска продукция от трети страни българските стопани трудно реализираха своята
Събеседници са Кирил Вътев, тогава член на УС на Асоциацията на месопреработвателите в България, сега министър на земеделието и храните и с акад. Атанас Атанасов – водещ български учен в областта н генетичните биотехнологии.
Във втората част на изданието разговаряме с Михаил Михайлов – председател на Националния пчеларски съюз – за здравето на българския пчеларски сектор и дали успяхме да защитим репутацията на българския мед, застрашена от вносния такъв.

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Музикална мрежа
водещ: Маргарита Заберска
Избрано от архива
Албумът On Vacation от 2020 г. на Тил Брьонер и Боб Джеймс.
Освен авторски композиции, изпълняват музика на Ричард Пейдж, Джон Ланг, Стив Джордж, Бъди Джонсън, Жилбер Беко, Нийл Даймънд, Скот Тибс и Спенсър Уилямс.
С участието на: Тил Брьонер (тромпет, флюгелхорн и вокали), Боб Джеймс (пиано и кийборди), Кристиан Фон Капхенгст, Юрий Голубев (контрабас и бас китара), Харви Мейсън, Дейвид Хейнс и Волфганг Хафнер (барабани).

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
водещи: Силвия Чолева, Таня Димова
Директно от Созопол – Фестивал на изкуствата "Аполония"


от 14.00 до 15.00 часа
Класично и романтично – Кантате юбилате
водещ: Мануела Манчева

от 15.10 до 16.30 часа
"1001 защо – Ефир знание": Лабиринти на познанието
водещ: Василена Мирчева
В последния августовски ден "Лабиринти на познанието" представя лекцията на психотерапевта проф. Орлин Тодоров "Трагикомедия или ведър темерутлук – историята на една психическа устойчивост". Лекцията е върху мемоарната книга на Вера Мутафчиева "Бивалици". Откъсите от книгата са прочетени от Веселин Ранков и са предоставени от студиото за аудиосъдържание "1002 продукции".

от 16.30 до 17.00 часа
"1001 защо – Ефир знание": Звукови хроники
водещ: Даниела Найденова
Поредица "Музикални инструменти": Звънката мандолина

от 17.00 до 18.00 часа
Какво се случва
водещ: Дарина Маринова
"Яворови дни" в Поморие - Националните поетични празници с 65-годишна традиция. Участници:
• председателят на Народно читалище "Просвета 1888", домакин на събитието и директор на Градската художествена галерия "Дечко Стоев" в Поморие – Милчо Талев;
• Валентина Радинска, Атанас Капралов и Иван Гранитски – членове на журито на Националния конкурс за поезия "От заник слънце озарени, алеят морски ширини…";
• Биляна Петрова – директор на Драматичния театър Ловеч и член на журито на  Националния рецитал-конкурс по творби на Яворов
Представител на Фондация "Яворов" - Чирпан

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода – Концерт народна музика
Концерт с изпълнения на Божанка Великова, Валентина Деспотова, Асен Шакракчи, Николай Петров и други.

от 19.30 до 21.30 часа
Музикалните вечери – Метроном
водещ: Валерия Христова
• Нели Попова – Коева – директор на Национално училище за музикално и танцово изкуство "Добрин Петков" в Пловдив разказва за успешните събития през юбилейната година и отправя покана за тържествен концерт озаглавен "Пловдив – звезди от музика" на 1 септември.
• Марио Хосен – артистичен директор на Международния музикален фестивал "Варненско лято" с информация за последните важни акценти от програмата на фестивала - Международен симпозиум "Традиция и универсалност в музиката на Испания. От Барока до съвременността" и модул Ренесансова и барокова музика.
• Режисьорът Петър Одажиев за успешната постановка на мюзикъла "Семейство Адамс", която е продукция на опера Пловдив със съдействието на "Софийски музикален театър".
• Минко Ламбов с подробности за второто издание на  конкурса за създаване на нова детска песен "Eclectica Union Kids" – Symphony Competition, 2023година.
• Китаристът Георги Димитров – Жожо представя новия си солов албум за звукозаписната компания DotGuitar.

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
"Най-доброто от Аларма" – Wrong Fest отново в София (след няколкогодишно странстване – в Панчево (Сърбия) и Пловдив) – най-интересните акценти от програмата тази есен (14-18 септември) със създателя на фестивала Николай Мареков. И някои странични (нефестивални) начинания на същия екип – за концерта на She Wants Revenge на 3 септември.

от 23.00 до 24.00 часа
Музика преди полунощ – Джаз клуб
водещи: Цвети Бахариева, Кристиян Бояджиев
Концертни изпълнения на Фред Хърш и Есперанса Спалдинг. Музика от Мария Шнайдер.

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Четвъртък, 12 септември

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – 8 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес Водещи: Кирил Чобанов, Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам Водещ: Людмил Фотев Четвъртъците са по-разнородни и следват започналата в края на миналия месец..

публикувано на 11.09.24 в 08:15

Сряда, 11 септември

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – 7 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес Водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам Водещ: Людмил Фотев Средите продължават поредицата от предния месец, посветена на филмовия джаз. От хармониката на..

публикувано на 10.09.24 в 15:50

Вторник, 10 септември

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – 6 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес Водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам Водещ: Людмил Фотев Вторниците са посветени на още един концерт на една от "кръстниците" ни – Шърли Хорн: от..

публикувано на 09.09.24 в 08:20

Понеделник, 9 септември

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – 5 част от 0.30 до 3.00 часа Джаз плюс Дуенде Водещ: Людмил Фотев Джаз плюс дуенде ни пренася на два фестивала с 60 години отстояние. Първият е нормандския Джаз под ябълковите дървета - Кутанс 2024, където Андре Манукян и формацията..

публикувано на 08.09.24 в 08:15

Неделя, 8 септември

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "Британик" от Расин от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика Избрано от "Летящата читалня" и "Голямата къща на смешните хора". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска народна музика Изпълнения на..

публикувано на 07.09.24 в 08:15