Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мелник отбелязва своя празник

Мелник
Снимка: ФБ - Мелник

В последните два дни на август град Мелник отбеляза храмовия празник на църквата "Света Зона". Грозда Манолева, която пази живата история на града, разказва в ефира на "Нашия ден“ как мелничани празнуват.

Света Зона – Поясът на Света Богородица, събира в Мелник гости от цялата страна. Тази вечер ще има Вечерня в църквата "Св. Йоан Предтеча". Именно тук се намира иконата "Полагане Честния пояс на пресвета Богородица". След което литийно шествие ще премине от центъра до параклиса и ще се отслужи водосвет с иконата на света Зона в параклиса на манастира "Света Богородица Спилеотиса".  

Църквата е част от някогашния манастир и е един от най-ценните културно-исторически паметници в региона. Религиозният комплекс е изграден върху тераса в източния край на монашеската зона на Мелнишката крепост по времето на деспот Слав, на платото "Св. Никола” южно над Мелник. Манастирът е изоставен след изселването на гръцкото население в 1913 година. През 40-те години на миналото столетие върху средновековната манастирска църква е построен параклис.

В Мелник няма почти млади хора, а туристите, които посещават града, почти не се интересуват от историята и фолклора.

"Много от емблематичните сгради на Мелник са в окаяно състояние и много от тях даже изчезват. Това е болката на мелничани“, споделя Грозда Манолева.

Тя допълва, че най-красивата сграда в Мелник, в която се е помещавал Турският конак, който в последствие става училище, днес е в окаяно състояние.

Чуйте подробности в звуковия файл.

На снимката в текста – Иконата на Света Зона (Честния пояс) от манастира "Света Богородица Спилеотиса", пренесена във Валовища, XVIII век, светогорски автор.
По публикацията работи: Наталия Маева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Едно явление в българската стартъп екосистема

Как двама български предприемачи възраждат стара технология, ползвана в далечното минало от северноамериканските индианци за палене на бездимен огън? Гост в "Нашият ден" е Живко Стефанов , предприемач, иноватор, представител на българската стартъп екосистема, чийто бизнес, адресиран към подобряване качеството на атмосферния въздух, днес се..

публикувано на 10.09.24 в 12:10
Радослав Ризов

Радослав Ризов: Желанието ни е да направим българските предприятия иновативни

Кои са възможностите за подкрепа на креативните и творчески индустрии, които предоставя Министерството на иновациите и растежа, за кого са предназначени и в какви срокове – разговор в "Нашият ден" с Радослав Ризов , главен директор на ГД "Европейски фондове за конкурентоспособност" към Министерството на иновациите и растежа. Уникална..

публикувано на 10.09.24 в 10:49

КФН информира младите относно небанковия финансов сектор

Стартира 22-то издание на образователната програма на Комисията за финансов надзор , която информира гимназисти относно небанковия финансов сектор . Анка Костова , директор "Връзки с обществеността и протокол" в КФН  разказва в "Нашият ден" за обучението, целящо да повиши финансовата грамотност на младите хора.   Младите визионери и..

публикувано на 10.09.24 в 10:09

Младите визионери и медийната грамотност

Проектът "Млади визионери" събира 24 младежи (18 г. – 30 г.) от България, Румъния, Словакия и Потугалия за обучение на тема медийна грамотност и дигитален сторителинг . За обмена, който ще се проведе във Варна между 18 и 24 септември , в "Нашият ден" разказва Невена Добрева . Проектът цели да насърчи младежката ангажираност, свързана..

публикувано на 10.09.24 в 09:37

Пустинен блус

Истинските фенове вече знаят новината, но сега да я разгърна, както си му редът – пионерите на пустинния блус "Тинариуен" , сред най-влиятелните колективи от туарегски музиканти, заедно с другите три "Т"-а - "Тамикрест", "Тартит" и "Теракафт", идват за първия си концерт в България. Афро от извора ни очаква в зала 3 на НДК тази сряда, 11 септември ...

публикувано на 09.09.24 в 16:48