Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Събота, 2 септември

Избрано от програмата

от 0.15 до 2.00 часа
Заедно след полунощ – Нощна стража
водещи: Албена Велева, Иван Драгнев
• Новини от българската музикална сцена - за предстоящият фестивал за алтернативна музика "Wrong Fest", който ще се проведе между 14-ти и 17-ти септември в София разговаряме с организаторите на фестивала Николай Мареков и Руслан Русев.
• Нови сингли.
• На този ден през годините.
• Рожденици.

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам
водещ: Албена Велева
Концерт на австрийското инди рок дуо "Cari Cari", състоял се на 22 септември 2022г. в рамките на "Рипърбан фестивал" – Хамбург, предоставен ни от  музикалния обмен на Еврорадио.

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Валери Димчев, Магда Пушкарова, инструментална група с ръководител Цвятко Благоев, Снежанка Борисова, Кунка Желязкова, Методи Динков, Стоян Парушев и Пламен Борисов.

от 6.07 до 7.00 часа
Събота сутрин в...
водещ: Валери Леков
На гости на семейство Кирил и Надежда Георгиеви в опанското село Тракия. Кирил е известен потомствен музикант и певец на народни песни, основател и ръководител на единствената в региона мъжка фолклорна група. Надежда е в ръководството на местното читалище и верен спътник на Кирил.
Там се срещаме и с Ради Желязков, който е един от членовете на фолклорна група. С тях говорим за историята, настоящето и бъдещето на селото, за читалището и дейностите му, за фолклорната група и песните, за семейството, традициите и празниците в Тракия.

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
водещ: Милвана Панайотова
• Домашен любимец: отглеждането на таралеж у дома.
• Непознатите думи: говорим за думата "метроном" с децата Антоан, Вивиян и Доминик.
• История на изкуството за деца: Оркестърът на шведския кралски двор, Дворецът на вятъра в Индия и Църквата на Спасителя  на о. Джудека, Италия.

от 8.06 до 9.00 часа
За здравето – Избрано
водещ: Стойчо Стоев
"Прозаични диагнози" – гостува проф. Златимир Коларов, ревматолог, писател, сценарист. Акценти: професионално или творческо раздвоение, лечение и облекчаване на болката, остеопороза и травми. И още: сюжети от живота и от болничния кабинет, защо се прекланяме пред жените в своя живот? И с участието на проф. Арман Постаджиян, доц. Марин Пенков и акад. Чавдар Славов.

от 9.10 до 10.30 часа
Семейно радио
водещ: Калина Станева
• Изпращаме лятото с едно специално, морско издание, пряко от Музея на солта в гр. Поморие, където Дарина Маринова ни среща с хората, свързани с историята на града, неговите забележителности и ни разказва една история за любов, свързана с учителката на име Калиопа и вдъхновението, което тя носи на един млад поет, превърнало го в големия Яворов.
• Вкусът на истината: поморийският разговор продължава с Ивана Мурджева и нейните разкази за поморийските традиции в правенето на вино.
• Семейни маршрути: от морето се пренасяме в дъхавите поли на Рила, за да поканим слушателите на традиционния празник на рилския зелник в с. Бели Искър. От социоложката Мира Радева ще разберем защо се тачи това ястие каква е историята на над двадесетгодишния му празник.
• От другата страна: с психоложката Стефи Божилова търсим начин плавно, безболезнено и без стрес да се настроим на есенно-работна вълна и да преодолеем депресивните състояния, обземащи ни след края на почивката и безгрижните летни дни.

от 10.30 до 11.00 часа
Спасени думи – избрани стихове от български поети:
• Илеана Стоянова
• Ивайло Иванов
• Мария Донева

от 11.00 до 12.00 часа
Предаване без име
водещ: Аделина Александрова
Избрано от фонда на предаването: Гостува ни сопраното Ралица Ралинова.

от 12.20 до 13.00 часа
Литературата. Начин на употреба
водещ: Зорница Гъркова
Познатият непознат Х. Ф. Лъвкрафт
"Сънища във вещерската къща" е първата книга от поредица избрани произведения на Х. Ф. Лъвкрафт, включваща кореспонденция на писателя, негова биография и теоретичен преглед на "безкрайния му космизъм" и естетиката му, така че творчеството му да бъде представено в необходимия контекст. Разговор с преводачката и съоснователка на театър "Метеор" Ани Васева за рецепцията на Лъвкрафт и навлизането в неговия свят.

от 13.00 до 14.00 часа
Кабаре "Фата Моргана"

от 14.00 до 15.00 часа
Кънтри с Лили
водещ: Лили Друмева
Лайл Ловет – кънтри певец, композитор и актьор. Песни от неговите албуми "Pontiac”(1987) и "Joshua Judges Ruth" (1992).

от 15.00 до 16.00 часа
Европейски паралели – за музея, за галерията
водещ: Божидар Любенов
120 години музейно дело в град Плевен - д-р Володя Попов за символите на героизма и историческата памет
Д-р Володя Попов, директор на Регионалния исторически музей в град Плевен, е гост в това предаване. Повод за нашата среща е юбилеят, с който Плевен отбеляза наскоро 120 години от началото на музейното дело в града.
През 1903 г., по идея на проф. Иван Шишманов в гр. Плевен се създава филиал на Българското археологическо дружество. Инициативата се реализира с помощта на плевенчаните Парашкев Стоянов и Юрдан Кантарджиев.
От 1984 г. музеят е разположен в двуетажна сграда, построена през 1884-1888 г. за казарма, по италиански проект. Сградата е с художествено-архитектурна и историческа стойност – паметник на културата с национално значение.
А от 23 години – от 1 юли 2000 г. – музеят е преобразуван в Регионален исторически музей – Плевен, с обхват на своята дейност на територията на Плевенска и Ловешка област. Днес РИМ – Плевен е сред най-големите музеи в България и е с един от най-богатите фондове – притежава повече от 180 000 броя музейни ценности. С д-р Володя Попов разговаряме за историята на музея и музейното дело в Плевен, за символите на героизма и силата на историческата ни памет…

от 16.00 до 17.00 часа
Плешивото куче
водещ: Ивайло Кицов
• Горан Брегович като топла връзка между Ален Исламович и Зеле Липоваца:
- Кой, кого и как заши/отши в общия илик на знаменитата балканска формация "Биело Дугме"?
- Sve Je To Rok-en-Rol: "Дивите ягоди" Исламович и Липоваца (в километри) - от град Бихач, Босня и Херцеговина, до Италия, Швейцария, Щатите, Канада и дори далечна Австралия и (в тиражи) с над 14 милиона плочи в Югославия, Великобритания, Германия и Франция.
- Исламович в супергрупата 4 Asa, в солова и в... полит.-акция.
- С китарата напред: Липоваца струна по струна в "Бисери", "Селекция", "Зенит", "Мирзино ято" и "Дивле ягоде".
• Wrong Fest се завръща, ще се проведе в София между 14 и 17 септември.
- Програмата включва над 20 от най-интересните международни и местни артисти, разпределени на 5 различни локации в четири дни.
- Да избягаме от заобикалящата ни поп културщината за поне един уикенд!
- Сърбите "Турбо транс туристи" – сред по-авангардните участници в "проклетия" фестивал.
• Честит рожден ден на еднояйчните близнаци Бил и Том Каулиц:
- Затворил ли е за посетители "Токио хотел" в Магдебург?
- Бил Каулиц – певец/композитор и за популярната източноевропейска тийн формация, и за себе си.
- Музикантът извън студиото и светлината на прожекторите - заклет вегетарианец и привърженик на PETA, Организацията за толерантно отношение към животните.
- Възходът на един младежки кумир до престижни места в класациите за най-сексапилни вокалисти и почетна фигура насред Музея на Мадам Тюсо в Берлин.
• The Voice Оf Rock: Титанът Глен Хюс ("Дийп Пърпъл", "Блек Сабат", "Блек Кънтри Къмюниън") специален гост на санкт-петербургчани "Пушкинг". Константин "Коха" Шустарёв украси редиците на бандата с Берта Бертрудова, ефектна вокалистка от Подмосковието, с която рокаджиите продължават като секстет.

от 17.00 до 18.00 часа
Трамвай по желание
водещ: Емил Янев
Припомняме епизод 492 на "Трамвай по желание", посветен на кинорежисьора Дако Даковски. Специален гост: неговата дъщеря и колега от програма "Христо Ботев" – Весела Даковска.

от 18.30 до 19.00 часа
Документално студио
"Чуй дъжда" от Ралица Филипова

от 19.00 до 20.00 часа
Ефир приключение: А сега накъде
водещ: Оля Стоянова
• Маршрути: За гемологията – науката, която изучава характеристиките и свойствата на скъпоценните камъни, и за маршрутите на гемолозите по света, разговор с Ася Гардели,  журналист, дипломиран гемолог.
• Градът разказва истории: Историята на една от емблематичните възрожденски къщи в Карлово – Бухаловият хан.

от 20.00 до 24.00 часа
На опера в събота
водещ: Даниела Найденова
С изкуството на Анна Томова-Синтова
"Следвала съм моя път, както Господ ми го е пратил, следвала съм го с пълна отдаденост и отговорност” – споделя откровено оперната прима Анна Томова-Синтова, разкривайки своята дълбока вяра, подобно на много велики личности, дали своя огромен принос за развитието на човечеството и изкуството. Певицата възприема живота и всичко на този свят като огромен дар, за който можеш само да благодариш и да развиваш себе си, като вървиш напред.
В оперната вечер на програма "Христо Ботев" можете да чуете нейния глас в документални записи от изяви на родна сцена, както и нейното сбогуване с "Мадам Бътерфлай" през ноември 1997 г. на сцената на Софийската опера.

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Неделя, 28 юли

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "От земята до небето" от Никола Русев от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика водещ: Весел Цанков Избрано от "Летящата читалня" от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска народна музика Изпълнения..

публикувано на 27.07.24 в 09:06

Събота, 27 юли

Избрано от програмата от 00.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Новини от българската и световна музикални сцени. • Нови сингли. • На този ден през годините. • Рожденици. • Концептуални албуми - Ayreon  - The Human Equation от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния..

публикувано на 26.07.24 в 18:20

Петък, 26 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 15 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален..

публикувано на 25.07.24 в 08:35

Четвъртък, 25 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 14 част Премиера от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Ани Маринова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Четвъртъците, както обикновено, са посветени на нови продукции на не много популярни артисти – на 25 в Испания...

публикувано на 24.07.24 в 08:30

Сряда, 24 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 13 част Премиера от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Зоя Димитрова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Средите (17, 24 и 31) са с трите предавания, условно наречени "Плейлистът", донесъл слава на Мишел Льогран). След..

публикувано на 23.07.24 в 15:25