Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

РИМ-София посреща Деня на София – 17 септември

10
РИМ-София
Снимка: Божидар Любенов

По повод 17 септември, празникът на София денят, в който православната църква отдава почит на сестрите мъченици Вяра, Надежда, Любов и майка им София – в предаването гостува доц. д-р Венета Ханджийска, директор на Регионалния исторически музей в София.

През 1928 година е взето решение за основаване на градски музей по предложение на столичния кмет Владимир Вазов. През 1998 г. с решение на Столичен общински съвет, Музеят за история на София се настанява и започва активна дейност в сградата на Централната минерална баня. Построена по проект на архитектите Петко Момчилов и Фридрих Грюнангер през периода 1905–1910 г., сградата се приема като един от най-значимите архитектурни паметници на столицата. Централна минерална баня е архитектурен и художествен паметник на културата от национално значение.

За близо десет години – от 1998 г. до 2008 г. - се полагат усилия да се осъществят основните архитектурни и строителни промени, за да се преобразува банята в музей. Съвременната постоянна експозиция се открива на 17 септември 2015 г. и вече 8 години тя се радва на интереса на не само на столичани и на любознателни българи, но и на многобройна чуждестранна публика. Предметите, изложени в осем основни зали, представят периода от VI хил. пр. Хр. до 40-те год. на ХХ в. Музеят разполага и с две допълнителни зали и за временните изложби.

Златната книга на София
Като най-впечатляващите музейни експонати, посетителите определят сватбената каляска на българския цар Фердинанд и неговият личен автомобил "Мерцедес" – един от първите по онова време в София, а също царските символи на властта и тронът на цар Борис III, на който той е седял в Народното събрание, както и Златната книга на София и Витошката златопечатна грамота на цар Иван Шишман от 1378 г. - първо свидетелство за избора на ново име на града - София. Музеят представя и множество ценни археологически предмети, намерени при разкопки на територията и околностите на столицата, както и богата колекция от икони….

Посетителите са привлечени и от филиалите на Регионалния исторически музей - мавзолеят на княз Александър I Батенберг, музеят в базиликата "Света София", Западната порта на Сердика, Триъгълната кула на Сердика и др.

Царските символи на властта - 1928 г.
Оригиналните музейни експонати разказват за различни времена и за хора, живели в древността или в недалечното минало на София. Виждаме образи, като този на глашатая от преди стотина години, когато вестниците не са за всеки, няма радио и телевизия няма, а за социалните медии знаят само хората от бъдещето. Няма ги и вестникарчетата, които продават още "топлата" преса по улиците и кафенета. Но в музея още се чуват подвикванията на бозаджиите и се разнася аромат на прясно изпечен хляб от невидимите вече пекарни, изгубени във времето, заедно с образите на фурнаджиите, на ваксаджията и още много други, които все още понякога си дават среща из музейните зали…

За изминалите 25 години, от разполагането на РИМ-София в сградата на Централната минерална баня, как се развива музеят и как изпълнява своята мисия, като една от символичните институции за нашата столица? За това разговаряхме с доцент д-р Венета Ханджийска, както и за проявите, с които музеят посреща празника на София.

Доц. д-р Венета Ханджийска в студиото на програма „Христо Ботев“

Ето и програмата, която очаква посетителите днес – 17 септември:
• 10.00 - 20.00 ч. - Ех, този цирк – временна изложба
• 10.00 - 20.00 ч. – Детството през Социализма – временна изложба
• 10.00 - 20.00 ч. – София в цветове и щрихи – временна изложба
• 16.00 ч. – Премиера на книгата "Приказка за София" с ателие "Есента в книгоразделител"
• 17.00 ч. – Магическо представление с балони с Марио и Славена пред сградата на музея
• 18.00 ч. – "Животните в цирка" – ателие пред залата за временни изложби на I етаж

АККК Сердика, бул. "Мария Луиза" №2а – 10.00 - 20.00 ч.:
• 10.00 - 18.00 ч. – Демократична мозайка – събитие на Национален младежки форум
• 10.00 - 20.00 ч. Археологическа експозиция "Антична Сердика" – семейни беседи с начален час 10.00 ч.; 12.00 ч.; 18.00 ч.; 19.00 ч. от входа на експозицията (до входа на метростанция Сердика II, от страната на Баня Баши Джамия).
• 15.00 и 17.00 ч. Беседи с въпросник-игра на финала, без ограничения за възраст, до 15 участника.

Триъгълна кула на Сердика, бул. Мария Луиза 16 – 10.00 - 20.00 ч.:
• 10.00 - 16.00 ч. – Стани строител и се потопи се във виртуалния свят на антична Сердика – 3D графична реконструкция с интеракции, чрез използването на очила за виртуална реалност
• 18.00 ч. – Откриване на обновеното експозиционно пространство на обект "Триъгълна кула на Сердика", 3D графична реконструкция с интеракции, чрез използването на очила за виртуална реалност и представяне на късноантична военна екипировка и въоръжение от Сдружение за антични реконструкции "Mos Maiorum Ulpiae Serdicae"

Повече информация може да се намери на сайта на Регионалния исторически музей в София.
Снимки - Божидар Любенов
По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Изкуството е бягане на дълго разстояние

Тихо, но силно е присъствието на талантливата ни художничка Стефанка Стойчева, чиято ретроспективна изложба "Погледни ме" ни среща с творчеството ѝ. Разположена е в четири пространства на Художествената галерия – Казанлък. Това е първият опит за цялостно представяне на, както я нарича директорът на галерията Пламен Петров, куратор на изложбата  – "едно..

публикувано на 06.08.24 в 11:33

Новата книга на Пламен Тотев: Пътешествие през митовете за сътворението

В рубриката "Темата на деня" на предаването "Нашият ден" разговаряхме с Пламен Тотев за книгата му "Митове за сътворението". В книгата са разказани старогръцки, скандинавски, арменски, библейски, български, славянски, древноегипетски и индийски митове – за това как от хаоса са се родили светът и боговете, земята и океаните. От тях ще научите..

публикувано на 06.08.24 в 10:35

От Вапцаров до виртуалните разходки: Седемте музея на Банско

Един от първите музеи в Пиринския край е къщата-музей "Никола Вапцаров", отворена за посетители през 1952 г., което поставя началото на музейното дело в Банско. Сега в града е изграден музеен комплекс, който включва седем обекта, представящи историята, културата, архитектурата и характерната за региона природа. Читалище "Никола Вапцаров" –..

обновено на 05.08.24 в 12:01

Банско в ритъма на лятото: Фестивален календар и джаз събития

От години Банско е не само предпочитана зимна ски дестинация и лятна възможност за туристически преход из планината, а и град, предлагащ богат палитра от културни събития и срещи. Общината изпрати месец юли с препълнени площади и наситена фестивална програма и за 27-и път е домакин на един от най-мащабните джаз фестивали "Банско джаз..

обновено на 05.08.24 в 09:30

Дизайн на персонажи във фестивала Pictoplasma

Фестивалът за дизайн на персонажи Pictoplasma ще се състои във Варна за втори път с балканско издание. Артисти от България, Северна Македония, Румъния, Сърбия, Хърватия и Украйна ще покажат най-новите тенденции в дизайна на персонажи от сферите на съвременно изкуство, стрийт арт, мода, илюстрация и анимация с балкански привкус. Pictoplasma x Balkans..

публикувано на 05.08.24 в 08:40