Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Разпилени лица – новата изложба на Любен Генов

Галерия "Арте" представя новата самостоятелна изложба на художника Любен Генов – едно разпознаваемо име с характерен стил на нашата художествена сцена. И тук идва изненадата – колекцията ни среща със съвсем нов подход, различна визия на изграждане на живописната материя, един различен нов Любен Генов. 

Експозицията е озаглавена "Разпилени лица" и в тези около 30 малкоформатни картини, както в няколкото големи платна, е изобразил човешки лица, обаче без черти, име и същност, т.е. разпилените лица са безплътни, фрагментарни, едва загатнати. Но всъщност те са загадъчни, създадени с една ритмична тоналност, която води до медитация, до мистериозна логика. 

И както се изрази в своето слово д-р Надежда Джакова, която откри изложбата на Любен Генов: "Портретът при него не е портрет, пейзажът не е пейзаж. Цветната повърхност се превръща във връзка между въображението на художника и обозримото, чието прекрачване води до скрити образи..."

Любен Генов направи своя коментар в "Артефир" за тази нова, изключително въздействаща посока на неговата живопис, "Разпилени лица" – като най-новата му игра на цветове, ритми, форми и дисонанси.

Изложбата може да бъде видяна до 26 септември в столичната галерия "Арте".

Снимки – галерия "Арте"

По публикацията работи: Милена Очипалска
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Иван Борисов Иванов

"Преминаване" – посмъртна изложба на Иван Б. Иванов в галерия "Райко Алексиев"

"Преминаване" е наречена посмъртната изложба на наскоро напусналия ни художник Иван Борисов Иванов в галерия "Райко Алексиев" на СБХ. През последните години Иван Б. Иванов работи в областта на абстракцията, като разгръща живописната си мощ в големи формати, ярка цветност и разнообразни структури. В документалната част на изложбата можете да проследите..

публикувано на 11.12.23 в 18:00

В огледалото на Рембранд

Изложбата "В огледалото на Рембранд" в галерия УниАрт на НБУ поставя началото на един голям проект, посветен на гениалния нидерландски художник, който ще продължи до края на месец януари. Идеята е на Център "Българо-Европейски културни диалози", галерия УниАрт на НБУ и с участието на Фондация "Моят музей". Изложбата, която се открива 12 декември и..

публикувано на 11.12.23 в 16:34
Михаела Колева

Търсете изкуството в себе си, не себе си в изкуството

Да композираш музика на днешно време, да си роден в България и да си получил музикалното и си образование тук, но да тръгваш да покоряваш света и в листата на твоите награди вече да има поредица... В ефира на " Terra култура" разказва Михаела Колева , която и и музикален редактор в БНР. Тя стана носител на първа награда в категория..

публикувано на 11.12.23 в 14:05

Детското трио "Балкански" спечели златната статуетка на Фестивала за млади циркови таланти в Рим

Детското трио "Балкански" спечели златната статуетка на втория Фестивал за млади циркови таланти в Рим.  Това съобщение  пристигна от екипа на "Цирк Балкански". Д-р Ален Фрер, артистичен консултант на принцеса Стефани и член на Организационния комитет на Световния цирков фестивал в Монте Карло, и сеньора Лиана Орфей, член на журито, обществена..

публикувано на 11.12.23 в 12:45

Николай Бинев: Актьорът с брилянтен усет за комичното и драматичното

Преди 20 години на 8 декември от този свят отпътува актьорът, режисьор и мъдрец Николай Бинев . През 2006 г. Младежкият театър приема името на актьора, защото той е силно свързан с историята на младежката сцена театрални дейци. Спомняме си за него с един хирургичен разрез на времето и театъра в един запис от интервю на актьора, съхранено в..

публикувано на 11.12.23 в 11:10