Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Събота, 23 септември

Избрано от програмата

от 0.15 до 2.00 часа
Заедно след полунощ – Нощна стража
водещи: Албена Велева, Иван Драгнев
• Новини от българската и световна музикални сцени.
• Нови сингли.
• На този ден през годините.
• Рожденици.

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам
водещ: Албена Велева
Концептуални албуми.
"Evership" ни повеждат на алегорично пътешествие в търсене на истината с фентъзи сагата си за "Некоронованият крал", базирана на едноименната творба от 1910 г. на Харолд Бел Райт - "The Uncrowned King: Act 1 v 2".

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Валери Димчев, Десислава Димчева, Даниел Спасов, Даниела Андреева, Костадин Генчев, Димитър Станков, Вели Чаушев и ОНМ на БНР.

от 6.07 до 7.00 часа
Събота сутрин в...
водещ: Валери Леков
Гостуваме в село Опан в област Стара Загора. С членове на женската певческа група към читалище "Развитие – 1912" и с един от най-възрастните хора в селото говорим за историята и настоящето на Опан, за читалището и дейностите му, за живота на младите хора, за делниците и празниците, за любовта към народната музика и фолклора.

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
водещ: Наталия Цекова
• "Танцуващата къща" в Чехия – любопитни факти;
• Непознатите думи: какво означава реквизит;
• История на изкуството за деца: представяме един от най-прочутите испански писатели Мигел де Сервантес.

от 8.06 до 9.00 часа
За здравето – Избрано
водещ: Стойчо Стоев
"Рентгеновите лучи" – малко познатото стихотворение на Иван Вазов ще бъде отправна точка в разговора ни с доц. Марин Пенков. Акценти: нови и авангардни технологии в рентгенологията, успеваемост при поставяне на диагноза, екипната работа и кариерното развитие на младите лекари. И още: д-р Стефан Константинов за потомствеността в медицината, Ирена Нешовска за лечението на рядката болест "миастения гравис"...

от 9.10 до 11.00 часа
Семейно радио
водещ: Мартина Кръстева
• Домашен любимец: "Жълто куче" – Що е то? Габриела Пападопова от "На ти с природата" пояснява кои са правилата за безконфликтна разходка в парка с четириногите ни приятели. Защо обозначаването на кучета с жълто шалче е добра идея? Как се създава грамотна общност от стопани на кучета с различни виждания?
• Семейни маршрути: Български фестивал на сливата от 22 до 24 септември в Троян – за събитието разказва кметът на общината, Донка Михайлова.
• Семейна библиотека: Какво е функционална неграмотност? Как книгите могат да помогнат да отгледаме едно по-грамотно и способно поколение млади хора? Какви книги да четем на малките деца? Гост: Вал Стоева – основател на фондацията за насърчаване на четенето "Детски книги" и създател на сайта detskiknigi.com.
• От другата страна: Как преживяванията и вярванията, които имаме още от ранно детство, влияят на живота и изборите, които правим всеки миг? Виолета Димитрова представя книгата "Силата на семейството в рода" в разговор с авторката Олга Михова.
• Моето семейство: В края на един вълнуващ летен сезон, любителите на екстремни спортове Юри Стайков и съпругата му Росица Мутафчиева гостуват в семейната ни рубрика, за да разкажат за своята обща "екстремна" мечта. От тях научаваме и за допирните точки между занаятчийството и иновациите и предизвикателството да възродиш една старо селско училище в Троянска област.

от 11.00 до 12.00 часа
Предаване без име
водещ: Аделина Александрова
Избрано от фонда на предаването:
Гостува ни големият български пианист Иван Дреников (втора част)

от 12.20 до 13.00 часа
Литературата. Начин на употреба
водещ: Зорница Гъркова
Фантастиката – през отвъдчовешкото към най-съкровеното човешко
Фантастичната литература във всичките си проявления винаги е разполагала с необятни възможности да представи човешкия свят и неговите проблеми в различна перспектива и да ги осветли по още един начин. Американският писател Тед Чанг е майстор в това отношение, а наскоро на български излезе сборникът му с разкази "Издихание". Разговор с преводача Владимир Полеганов за възможностите на "жанра".

от 13.00 до 14.00 часа
Кабаре "Фата Моргана”

от 14.00 до 15.00 часа
Кънтри с Лили
водещ: Лили Друмева
Наградите за Блуграс музика. На 28 септември Международната блуграс асоциация (IBMA), ще връчи своите годишни награди в 17 категории. Подробен преглед на номинациите и информация за жанра. Изпълнения на Authentic Unlimited, Sister Sadie, Del McCoury, Infamous Stringdusters и други.

от 15.00 до 16.00 часа
Музей в ефира
водещ: Диана Попова
След войната и изкуството като игра.
"След войната" е названието на изложбата, открита в рамките на традиционната Седмица на съвременното изкуство в Пловдив - продължава до 5 октомври. "EPOFACT" е изложба на Отьорг А.К., представена в галерия ИСИ-София до 21 октомври.
И двете събития са базирани на представи, макар и от различен порядък. В Пловдив кураторът Емил Миразчиев е избрал темата на Седмицата с надеждата, че до септември войната в Украйна ще свърши. За жалост тя продължава, а художниците откликват на въпроса му - ще има ли след нея изцеление на болката, опустошението, омразата…
"EPOFACT" е игра, замислена от Отьорг А.К. като представяне на света на изкуството - как то функционира в съвременния свят в сложната система от артисти, журита, куратори, арт медиатори, трендсетъри; през пазара на изкуството и успеха до музея…
За изложбата "След войната" разговаряме с Емил Миразчиев и Алла Георгиева. "EPOFACT" представят Отьорг А.К. и куратора на изложбата Красимир Терзиев.

от 16.00 до 17.00 часа
Плешивото куче
водещ: Ивайло Кицов
• Знаменитите прогресари "Ривърсайд" пристигат за нов концерт у нас, който ще се състои в столичния клуб "Джой Стейшън" на 27 септември. Гостуването на авангардните поляци – вече като квартет, е част от турнето за представяне на новия им силен албум "ID.Entity".
- Петата вълна на "Ривърсайд" приижда с 11 епични пиеси, събрани в два диска. Всичко за актуалното издание, основано на характерния за групата саунд, но включващо и нова динамична формула. Кои са въпросите, наляли масло в композиторския процес на музикантите?
- Какво да очакваме от събитието и репертоара на гостите, чийто подход е винаги различен.
- Честит рожден ден на фронтмена Мариуш Дуда, който "поскъпва" два дни преди концерта в София. Вокалист, композитор, аранжор, продуцент, който обаче владее още бас китарата и перкусиите, един от немногото съвременни европейски музиканти, които владеят изкуството да минават отвъд границите на творческото си тяло.
•  В нощите на скъпите покойници:
Дийн Рийд, който, ако беше жив, трябваше да навърши 85 на 22 септември.
- Трагичната кончина на популярния певец и актьор. (Само)убийство или...
- Чужд сред свои, свой сред чужди, пеещият каубой от Колорадо всъщност премина Желязната завеса, за да се превърне в любимия западняк на Изтока, стана член на Световния съвет на мира, а не легенда в Холивуд, като можеше и имаше всички данни за това.   
- Кои са трите важни събития в живота и кариерата на "Червения Елвис", които са му се случили на 22 септември?
Борис Моисеев, съветски и руски певец, хореограф, танцьор, писател, актьор, ръководител на танцова група и автор на популярни предавания, сред знаковите 90-арски изпълнители.
- Спомен за артиста, 1 година след неговата смърт.
- "Детето на порока" и "Падналият ангел" - сред първите, които в тази част на света признаха влечението към собствения си пол.
- Защо беше изключен от Комсомола? Дългият път на Борис Михайлович от появата му на бял свят в женски изправителен лагер, през танцовата школа на известната балерина Нина Млодзинска и трио "Експрешън", до "Сан Ремо" и театъра "Бийкън" в Лондон.  

от 17.00 до 18.00 часа
Трамвай по желание
водещ: Емил Янев
Епизод 511 - среща с актьора, драматурга и сценариста Стефан Стоянов

от 18.30 до 19.00 часа
Документално студио
"Веселите момчета" от Светослав Драганов

от 19.00 до 20.00 часа
Ефир приключение: А сега накъде
водещ: Оля Стоянова
• Пътуване с деца: Историята на Центъра по природни науки с астрономическа обсерватория, разположен на територията на Шуменското плато. Проф. д-р Цветеслава Игнатова-Иванова, декан на Факултета по природни науки в Шуменския университет, разказва историята на тази обсерватория, как тя функционира в момента като център за природни науки, отворил врати не само за ученици и студенти, но и за всички, които са любопитни и искат да научат повече за това как се прави наука у нас.
• Градът разказва истории: Среща с Галина Танева, писателка, израснала в село Устрем, която от години живее във Великобритания. Ани Костова разговаря с Галина Танева за литературните ѝ маршрути, за вдъхновението и за интереса ѝ към родовата история.

от 20.00 до 24.00 часа
На опера в събота
водещ: Цветелина Начева
Съботната оперна вечер посвещаваме на 100-годишнината от рождението на диригента Добрин Петков с цялостния запис на операта "Дон Жуан" от Моцарт, постановка на Софийската държавна опера от 1963 година.

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Понеделник, 21 октомври

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – 35 част от 0.30 до 3.00 часа Джаз плюс Дуенде Водещ: Людмил Фотев Почти изцяло сме на концертна вълна, от пет локации: откритието ни от 2006 Силвия Перес в Общественото радио на САЩ. Два различни записа на "кръстника" ни Хорхе Пардо:..

публикувано на 20.10.24 в 08:15

Неделя, 20 октомври

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "1984" от Джордж Оруел от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика Избрано от "Летящата читалня" и от "Голямата къща на смешните хора". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска народна музика..

публикувано на 19.10.24 в 08:10

Събота, 19 октомври

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража Водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Новини от българската и световна музикални сцени. • Нови сингли. • На този ден през годините. • Рожденици. • Концептуални албуми - Porcupine Tree и албума им от 2007 г. Fear of a Blank Planet. от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно..

публикувано на 18.10.24 в 16:07

Петък, 18 октомври

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – 34 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес Водещ: Петя Габрова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам Водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от..

публикувано на 17.10.24 в 08:35

Четвъртък, 17 октомври

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – 33 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес Водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам Водещ: Людмил Фотев Четвъртъците в "Музиката, която обичам" завършват епизодите, посветени на Кийт Джарет с части..

публикувано на 16.10.24 в 08:10