Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Четвъртък, 28 септември

Избрано от програмата

от 0.15 до 0.30 часа
Радиоколекция
"Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – 24 част

от 0.30 до 2.00 часа
Среднощен радиоекспрес
водещ: Зоя Димитрова

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам – Концертна версия
водещ: Цвети Бахариева
Концертният албум "Live at Mellen Jazz Fest 1990" на Джак Дежонет, Хърби Хенкок, Дейв Холанд и Пат Матини – 2 част.

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Изискано португалско фадо в съвременна интерпретация.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на ОНМ на БНР, Данислав Кехайов, Гергана Попова, Младен Малаков, Снежка Донева и други.

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
"Писмо в бутилка", детско творчество

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
"Ваканцията на Съни" от Франсеп

от 8.06 до 11.00 часа
Нашият ден
водещ: Люба Константинова
• Епизоди от живота на илюстрираните книги - за изложбата с произведения на Иван Кьосев "Изкуството да изрисуваш книга".
• Гражданите, които не се отказват от правото си да знаят – в Международния ден на правото да знам разказваме за индивидуалните номинации на програма "Достъп до информация”.
• Гледната точка на хумористите на програма "Христо Ботев"
• Темите на деня: на смелите, цветни и артистично хаотични младежи, създали изложбата "Авариен изход", и на тяхната общност от съмишленици.
• Разговорът: Неправителствените организации на една държава във война – разказ на Николета Атанасова след посещението ѝ в няколко украински области.
• Времето на редактора: Как в ромската махала на Панагюрище и в близкото село Бъта се появиха сергии за продажба на местни плодове и зеленчуци без продавач? Разговор с Веселина Ралчева, производител и инициатор на идеята.
• Денят делово
Дамите в технологичния сектор: за общата ситуация и биологичните предпоставки за различен професионален път, за това доколко технологичният сектор повтаря ситуацията в други, за възможните мерки на национално ниво и проекти на неправителствения сектор, за бъдещето на съчетаването на личния и професионалния живот говорим с Виктория Петрова от Българския фонд за жените и с Венета Лимберова, председател на фондация Coding Girls & WomenTech Network.

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Музикална мрежа
водещ: Маргарита Заберска
"Soul Searching" е новият албум на немския джаз китарист и вокалист Торстен Гудс от 8 септември 2023 г.
В него участие взимат и интернационалните музиканти: Нилс Ландгрен, Магнус Линдгрен, Ида Санд, Виктория Толстой, Ранди Брекър, Пит Йорк, Ким Сандърс, Бирели Лагрен, Рани Криджа, Бруно Мюлер, Кристиан фон Капхенгст, оркестърът на Тило Волф, Ян Мизер, Томас Щигер и Феликс Лерман.

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
водещ: Ангелина Грозева
• Първият международен цирков фестивал "Златен кон". Разговор с организатор.
• Дискусия на тема "Изкуственият интелект като Пигмалион и Галатея”. Разговор с организаторите проф. Ивайло Дичев и д-р Мила Минева.
• Новата книга "Пътят Камино – бързо, лесно и за удоволствие". Разговор с авторите Максим Бехар и Венета Писарска.
• Премиера на представлението "Щастливеца" по Алеко Константинов в театър лаборатория "Алма Алтер". Разговор с режисьора Николай Георгиев и актьора Стефан Попов.
• Пътуващ кораб "Logos hope" с културни програми и книжарница обикаля по света. Разговор с медийния представител на организацията Саунвал Пателя.

от 14.00 до 15.00 часа
Класично и романтично – Кантате юбилате
водещ: Мануела Манчева
• Визията на 41-я Международен хоров конкурс "Проф. Георги Димитров" и V Национален фестивал на детските и младежки хорове във Варна (14-17.09.2023) – разговор с диригента и артистичен секретар на конкурса Ганчо Ганчев.
• Впечатления на проф. д-р Теодора Павлович от голямото международно събитие "Sing Along Concert" 2023 в Барселона със световноизвестния американски композитор и диригент Ерик Уитакър (14-17 септември).

от 15.10 до 16.30 часа
"1001 защо – Ефир знание": Лабиринти на познанието
водещ: Василена Мирчева
• Европейската Нощ на учените (29 септември) е във фокуса на предаването. Любов Костова от фондация "Красива наука" представя програмата. По телефона включваме организатори от Троян, Черни Осъм, Казанлък, където Нощта се провежда за първи път.
С презентации по теми като биобанкиране, геномни изследвания, СRISPR-CAS технологии в Нощта се включва Медицинският университет, София, гл. ас. Дарина Качакова представя програмата.
• Зелени минути: Как след 8 години съдебни битки, Административният съд отмени екооценката на проекта за инсталация за завод за изгаряне на отпадъци в ТЕЦ София – продължава разговорът с Дарита Заричинова от "За Земята".

от 16.30 до 17.00 часа
"1001 защо – Ефир знание": Звукови хроники
водещ: Даниела Найденова
Поредица "Детска музика": "Детски албум" на Робърт Шуман.

от 17.00 до 18.00 часа
Какво се случва
водещ: Таня Димова
Директно предаване от Варна
• Учреди се нова организация на "Жени в българското кино" с председател Зорница София, режисьор и член на журито за пълнометражно кино на "Златна роза" 2023, и Дина Йорданова, професор по история на световното кино в университета "Сейнт Андрюс" в Шотландия и също член на журито, говорят за целите ѝ и нуждата от подобно женско сдружение във филмовата среда у нас.
• Моята история, моята тема
Меглена Караламбова на 80 – лицето на тазгодишната "Златна роза" говори за пътя си в киното и историите, които то разказва.

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода – Портрети
водещ: Лина Мачева
Представя творчеството на шопската певица Теодора Соколова. Солист на хор "Космически гласове от България" и женски хор "Ангелите". Репертоарът на изпълнителката е от нейни авторски и автентични песни. Част от тях тя записва с ОНМ на БНР, а от 2015 г. певицата твори и живее в Германия.

от 19.30 до 21.30 часа
Музикалните вечери – Метроном
водещ: Валерия Христова
• Акценти от състоялата се пресконференция, посветена на новия концертен сезон на Симфоничния оркестър на БНР с участието на Милен Митев, Марио Ангелов и Константин Илиевски.
• Еделина Кънева – директор на Национален музикален театър "Стефан Македонски" представя новостите в предстоящия сезон.
• Мария Вълчанова разговаря с Константин Добройков за концертите, включени в сезон 2023/2024 на Камерен ансамбъл "Софийски солисти".
• Гостува композиторът и диригент Стоян Бабеков.
• Международни сцени: Салина Александрова ни среща с диригента Инго Мецмахер.

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
водещ: Милена Воденичарова
• На 26 септември в "Топлоцентрала" се проведе събитие, посветено на велосипедната култура, на което различни организации дискутираха текущи и настоящи граждански инициативи в подкрепа на колоезденето в града. За инициативата "За свързани, удобни и безопасни велоалеи в София", чиято кампания стартира в средата на септември с цел да привлече общественото внимание към трагичното състояние на велоинфраструктурата – разговор в някои от организаторите.
• А сега внимавайте

от 23.00 до 24.00 часа
Музика преди полунощ – Джаз клуб
водещи: Цвети Бахариева, Кристиян Бояджиев
Изпълнения на: Михал Урбаниак, Квитка Цисик, "Марк Игън квинтет", Джон Пицарели, Мичъл Форман, Вини Колаюта.

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Понеделник, 1 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Николай Искренов – 1 част от 0.30 до 3.00 часа Джаз плюс Дуенде водещ: Людмил Фотев Началото е бразилско. Още през 2021, когато излиза албумът на композитора и певец Арналдо Антунес с доста по-младия пианист Витор Араужу, очакванията от бъдещия им аудио-визуален спектакъл бяха..

публикувано на 30.06.24 в 08:15

Неделя, 30 юни

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "Когато розите танцуват" от Валери Петров от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика водещ: Весел Цанков Избрано от "Летящата читалня" и "Голямата къща на смешните хора". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа..

публикувано на 29.06.24 в 08:10

Събота, 29 юни

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Новини от българската и световна музикални сцени. • Нови сингли. • На този ден през годините. • Рожденици. • Супергрупи: Transatlantic. от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до..

публикувано на 28.06.24 в 16:48

Петък, 28 юни

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Константин Павлов – 5 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален..

публикувано на 27.06.24 в 08:35

Четвъртък, 27 юни

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Константин Павлов – 4 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Мария Колева, Радио Кърджали от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Испанска вълна с една от "кръстниците" ни, Естрея Моренте в акомпанимента на китариста Рафаел Рикени. Той..

публикувано на 26.06.24 в 08:10