Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

24-часов театрален маратон за първи път в Габрово

Снимка: dramagabrovo.com

24-часов театрален празник за зрители от всички възрасти ще изпълни пространствата на Габровския драматичен театър "Рачо Стоянов" на 29 и 30 септември.

Поводът е юбилеят на независимата театрална формация "Малка театрална компания", създадена през 2013 година от режисьора Емил Йорданов и куклените актьори Десислава Йорданова, Силвия Тенева и Георги Тенев. Компанията работи в посока социално ангажирани представления. Неин фокус са устойчивото развитие, опазването на околната среда и технологичните иновации.

Пилотното издание на 24-часовия театрален маратон започва в петък от 18 часа във фоайето на Драматичния театър и ще завърши в събота в 18 часа на Голямата сцена на театъра.

Програмата на "Театър 24" включва популярни театрални жанрове и такива, които са слабо познати на местната публика. Неделима част от маратона са интерактивните спектакли и атракциони, творчески срещи, ателиета и работилници, в които зрителите могат да се докоснат до магията на театъра. 

В първото по рода си събитие в града ще участват Димитър Иванов-Капитана, "Ха-ха-ха импро" театър, Театър "Реплика", Тигран Торосян, Театър "Арт Ленд", Театър "Мале-мале", VR Lab, Драматичният театър "Рачо Стоянов" и "Малка театрална компания".

За първи път в рамките на маратона ще бъде представено и новото пространство за театър в Габрово - сцена "Ъндърграунд”.

Освен сцените на Драматичния театър, маратонът ще превземе и нестандартни пространства - коридори, фоайета, технически зони и пространствата на открито около театъра.

За да дадат възможност на повече хора да се включат в театралния маратон дори и през нощта, организаторите осигуряват безплатен театрален автобус.

Достъпът до всички представления и други прояви в програмата е с вход свободен.

Какво преживяване ще предложи на маратонците "Театър 24", разказа в "Артефир" Петко Койчев, директор на Габровския театър.

Разговора можете да чуете в звуковия файл.

"Театър 24" се осъществява с финансовата подкрепа на Община Габрово по програма "Култура".


По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Алтернативни летни олимпийски игри София 2024

В редакция "Хумор и сатира" смятаме, че мястото на олимпийските игри, особено летните, е в София и затова организирахме алтернативни. Освен информация за тях, тази неделя веднага след новините в 18 часа ще можете да чуете още: Увод с песни от фестивала на хумористичната и сатиричната песен "Златният кос", изпети от Коста Цонев, Жоржета Чакърова,..

публикувано на 27.07.24 в 18:34

Екстракти от живота

"Не съм спирал да чета вече 42 години, пише Светлозар Желев на корицата на стихосбирката си "Екстракти", която излезе наскоро. Издателят му Георги Гаврилов пък твърди, че той е непознат като поет, "непознат и за себе си. Затова поезията му е изследване – и на себе си, и на онези краткотрайни моменти, в които клъстерите на поетичното гнездят". Обаче..

публикувано на 27.07.24 в 08:35

Млади автори представят свои фотокниги

Дамян Думанов и Боян Кривошиев са двама млади автори, които следват фотография във Виена и в София. Те представиха свои фотокниги в лимитиран тираж в галерия " Синтезис " . „За една година успоредно се разви нашия интерес към формата на фотокнигата – казва Дамян Думанов – това са нашите първи стъпки и опознаване на формата. Личният елемент..

публикувано на 26.07.24 в 19:10

"Самоопределения на скулптурата" на "Шипка" 6

По случай своята 70-годишнина известният  художник, артист и скулптор Иван Русев предложи на своята публика, колеги и приятели изключително интересен проект, фокусиран върху базисните условия на скулптурата в днешно време.  В галерията на СБХ на "Шипка" 6, на целия първи етаж се представя иновативната експозиция, посветена на 70-годишнината на..

публикувано на 26.07.24 в 18:40

"Среща в Бургас" с музиката на Георги Милтиядов

Плевенската филхармония кани публиката на Бургас на 29 юли в Спортната зала на града, където ще има концерт-спектакъл с музиката на Георги Милтиядов . Спектакълът "Среща в Бургас" включва имената на изпълнителите:  Маргарита Хранова, Орлин Горанов, Силвия Кацарова, Цветан Недялков, Невена Пейкова, Квартет "Белканто" и др. Режисьор е Христо..

публикувано на 26.07.24 в 17:58