Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бюро "Творческа Европа - МЕДИА" на 20 години

Бюрото отбеляза юбилея си в рамките на 41-вия фестивал на българския игрален филм "Златна роза" 2023

Камен Балкански
Снимка: Елица Матеева

Два са големите победители на "Златна роза" 2023. Наградата за най-добър пълнометражен филм на 41-вото издание на най-стария и единствен по рода си фестивал за българско игрално кино си делят "Уроците на Блага" на Стефан Командарев и "Диада" на Яна Титова. Първият взе общо седем награди, а вторият – четири. 

Филмите са реализирани с подкрепата както на Националния филмов център, така и с тази на програма "Творческа Европа - МЕДИА". Бюрото навърши 20 години от основаването си, а юбилея отбеляза именно в рамките на фестивала. Представи също така и българските резултати от последните две години и новите си конкурси.


"През тези 20 години свършихме немалко работа, и то защото е работа, която е свързана с продуцентите, с дистрибуторите, с всички, които участват активно в  аудиовизуалната индустрия. Тъй като програмата е насочена към играчите в тази индустрия, към хората, които професионално са обвързали своя път с киното, нашата работата помогна на всички тях да получат финансова подкрепа, а и подкрепа, която няма съизмеримост с финансови показатели – видимост по фестивалите, контакти, качество на това, което сме подкрепили като проекти и филми. Въобще програма се превърна в един етикет за качество. Струва ми се и смея да мисля, че бюрото е помогнало на нашата филмова индустрия и на тези, които правят кино в България, отворило е вратите към европейското финансиране и към европейското семейство на МЕДИА", каза ръководителят на "Творческа Европа - МЕДИА" у нас Камен Балкански.


Филмовите проекти, които бюрото на програмата подкрепя, трябва да бъдат продаваеми в европейски и световен мащаб. Потенциал за развитие имат тези от тях, които не са твърде локални, а имат възможност да достигнат до нуждата видимост и да създадат контакти извън рамките на страната.

Третият филм, подкрепен от програма "Творческа Европа - МЕДИА", който беше част от 41-вата "Златна роза", е "Васил". Иван Бърнев спечели наградата за най-добра мъжка роля именно за играта си във филма на Авелина Прат, който е копродукция между България и Испания.

Повече за възможностите, които бюрото на програма "Творческа Европа - МЕДИА" предлага, чуйте от Камен Балкански в звуковия файл.

Сред победителите на тазгодишния фестивал на българския игрален филм е и "Добрият шофьор" на Тонислав Христов. Той взе наградата за дебют и приза на младежкото жури, а Герасим Георгиев - Геро беше отличен с диплом за специални постижения за ролята си както в този филм, така и в "Уроците на Блага". Със специален диплом беше отличен и проф. Георги Дюлгеров. Наградата за най-добър късометражен филм взе "Тихо в снега", а специалният диплом в тази категория беше връчен на Венцислав Сариев за филма му "13 август". За първи път беше дадена и "Златна роза" за сериал – "Есента на демона" с продуцент Евтим Милошев.

Целия списък с наградените можете да откриете на сайта на фестивала.

Снимки - Елица Матеева

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Хасковският Каунь е мястото!

Ако пишете кратка хумористична проза или стихотворения и се чудите кой би оценил таланта ви, Хасковският Каунь е мястото. Но не отлагайте много!  До 15 август можете да изпратите до три творби, съобразени с единственото ограничение, което организаторите стриктно спазват – без политически или расистки шеги .  И още – във връзка с 25-годишнината..

публикувано на 12.07.24 в 17:21
Богдана Костуркова и Емил Янев

Отчетът на "Кукерикон"

В епизод 550 "Трамвай по желание" представя на своята публика отчета на "Кукерикон" за сезон 2023/24 на Сатиричния театър "Алеко Константинов". Популярният символ на Сатирата започва своя разказ с една нестандартна проява – участието на театъра в онлайн фестивала OPEN STAGE EUROPE. Там театърът представя две свои заглавия, а именно "Една задръстена..

публикувано на 12.07.24 в 16:45

"Пейзажът в скулптурата" – където следите на човека изчезват

До 29 юли в галерия "София Прес" може да  бъде видяна една уникална експозиция – проектът "Пейзажът в скулптурата" на Света Атанасова. "Пейзажът в скулптурата" е реализиран в галерийното пространство като награда за участието на авторката в Националната изложба-конкурс за живопис и скулптура "Млади български художници" на СБХ. В..

публикувано на 12.07.24 в 16:11

За удоволствието от живота

В редакция "Хумор и сатира", напук на реалността, сме убедени, че животът е удоволствие. За това ще допринесем в неделя веднага след новините в 18 часа, когато ще можете да чуете: Увод с песни от фестивала на хумористичната и сатиричната песен "Златният кос", изпети от Асен Кисимов, с когото се разделихме преди 19 години. "Истинските новини" –..

публикувано на 12.07.24 в 16:09

Драматично-куклен театър "Васил Друмев" Шумен на лятно турне

Драматично-куклен театър "Васил Друмев" Шумен на лятно турне с постановките си "Дабъ дешил ине" на режисьора Теди Москов, "Робин Худ" и "Осъдени души" на режисьора Бойко Илиев и Стендъп комеди шоу с Кръстю Лафазанов. Турнето, което обхваща летните сцени в градовете Варна, Бургас, Пловдив, Созопол, Сливен, Св. Влас, Царево, Стара Загора,..

публикувано на 12.07.24 в 14:51