Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Николета Даскалова: По-важни от зададените въпроси са тези, които журналистът е спестил

Николета Даскалова
Снимка: БГНЕС

Кои отношения между медии, журналисти и политици рушат доверието на гражданите и към едните, и към другите, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Николета Даскалова, медиен анализатор от фондация ”Медийна демокрация”

Нестандартното решение на лидера на най-голямата политическа партия у нас с тази номинация за кмет направи журналистиката неволен участник в надпреварата за кметски избори. Участник, който не е в привичната си професионална роля. Имам предвид не само бившият шеф на новини, който в момента е кандидат за кмет, и както твърди, се е преоблякъл за една нощ от новинар в политик. Непривична в момента е ролята на всички бивши негови колеги, а и на цялата гилдия. Този партиен лидер всъщност постави в обяснителен и оправдателен режим всички тях. Защото няма как такова преобличане да не поражда съмнения за влияния и зависимости, които се случват извън видимото на екрана.

Вече повече от петнадесет години говорим за тясната хватка на политици върху медии, въпреки че е много трудно да се докаже. И ето какво се случи сега – някаква шокираща форма на самопризнание. Имаме топла връзка с не кой да е, а с партията, която управлява толкова години България.

Но сигналите за натиск винаги личат в проучванията на медийната среда – кой журналист, от коя медия кого фаворитизира и кого не. Също натискът личи и през съдържанието. Такива сигнали имаше в наши доклади през годините.

Въпросът е, че никой от журналистите в големите медии, докато е на работа в съответната медия, не потвърждаваше този натиск, който ясно личеше през нашите проучвания. Трябва някого да изгонят от някъде и той тогава започва да разказва за натиск. Такива примери има много. Говорила съм с много такива колеги и знам колко внимават, докато работят в съответната медия, какво казват, въпреки че тяхната анонимност беше гарантирана. Ние питахме с изследователски цели. Това не е в полза на самата журналистика.

Един от важните въпроси е, че тези разкази, дори и след напускането им, не предизвикваха никакъв дебат нито сред журналисти, нито сред обществото. Тоест професията, стандартите, солидарността би трябвало е да нещо много по-важно и обществено значимо от имиджа на този, който ти плаща. Но за жалост у нас не е така.

Личи ли натиск от начина, по който телевизиите анализират казуса сега: като"Сладка раздумка на не един, не двама, а трима политолози за гениалния ход на лицето бивш премиер с такава “силна” кандидатура. Мирен консенсус на всички гледни точки." (Евгени Кънев)

"Очевидно изглежда като натиск да поканиш такива анализатори. Гледам какви са реакциите на колегите към бившия им шеф. Някои с неприязън, възмущение и раздразнение, а други реагират с трудно прикрита липса на респект към него. Някои казаха, че предстои болезнен разговор с него и че имат много въпроси към бившия си колега. Очаквам, че ще го направят, въпреки неудобството да бъдат в тази позиция. Но важно е да излязат от тази криза с достойнство. Най-важна е истината."

Кой е важният въпрос – кога той е избрал страна или бъдещето в контекста на изборите

"И двете неща са важни. За мен ще е интересно да видя дали има зависимост на самата медия, не толкова на лицето. Но това ще проличи едва след края на изборите.

Но важни са и начините да се фаворитизира една политическа фигура. Не е задължително това да става през някакви суперлативи, които медията или журналистът да говорят за конкретния политик, техен фаворит.

Фаворитизирането най-често става през безкритични интервюта и липсата на въпроси към тях. И така политиците да бъдат оставяни да си градят сами на себе си някакъв идеален образ, а срещу тях няма никаква опозиция. Затова и самопохвалата на бившия журналист – кандидат-кмет, че е бил неудобен за бившите управляващи – не стояха особено убедително. Да, задавал е въпроси, но колко въпроса е спестил. Това е по-важно от зададените въпроси. Тези, които журналистът е спестил. Това е медийният комфорт - да спестиш въпроси. "


По публикацията работи: Милена Очипалска

БНР подкасти:

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Грипът ще достигне епидемични нива в края на януари

Краят на ноември е, а все още рядко се засича грип. През годините не е имало такова закъснение на грипния сезон. "Ние изследваме само ограничен брой серуми от хора, които показват подобна симптоматика от цялата страна",  казва доц. д-р Ангел Кунчев , главен държавен здравен инспектор. Факт е, че може да се приеме, че грипът чука на..

публикувано на 29.11.23 в 12:30
Д-р д-р Ваня Митова – хирург и началник на Отделението по хирургия на гърда и реконструктивна хирургия в УСБАЛ

Време е да се сертифицират специализираните центрове за лечение на рак на гърдата

Първата у нас  онлайн онкокомисия за рак на гърдата  вече е факт в  мобилното приложение BreastHelp . Апликацията е разработена по идея на хирурга и началник на Отделението по хирургия на гърда и реконструктивна хирургия д-р Ваня Митова в УСБАЛО "Проф. Иван Черноземски". Съвсем отскоро в приложението заработи и първата у нас онлайн комисия за..

публикувано на 29.11.23 в 11:30

Студентски клуб "Балканика" навърши 10 години

Исторически предизвикателства и конфликти, но и плодородна земя, богато културно разнообразие и топлосърдечност. Контрасти и деления, но и красиви природни гледки, богата история и гостоприемство. Всичко това определя Балканите като регион със своята уникална смесица от предизвикателства и качества. С мисията да обединява балканските народи на..

обновено на 29.11.23 в 10:48

Болните от Covid-19 ще се изолират сами – предвижда нова наредба

Болните от Covid-19, диагностицирани с лабораторно изследване, ще се лекуват вкъщи за период до 14 дни , като броят на дните ще се преценява от личния лекар. Това предвижда проект на наредба, подготвен от здравното министерство във връзка с отпадането на Covid-19 от списъка на заболяванията, изискващи карантина. Задължителна изолация за..

публикувано на 29.11.23 в 10:40
Водещата  Милена Лекова с Антон Митов в студиото на

5 минути, 5 кебапчета – така се е плащало в Радио София

Първите радиореклами, уроци по гимнастика по радиото, музикални записи, емблематични гласове от културната съкровищница на страната – всичко това се пази в Златния фонд на Българското национално радио . В звуковото наследство на България има над 900 хиляди архивни единици . Има фонотека и "Златен фонд", в които се пазят доста архивни музикални..

публикувано на 29.11.23 в 10:30