Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

“Театър за младите” в “Сфумато”

С нова театрална инициатива започва новия си творчески сезон Театралната  работилница "Сфумато". Програмата ще премине под мотото "Театър за младите" и е насочена към учениците и студентите на възраст между 16 и 25 години.

Акцията ще се осъществи посредством цялостното преживяване на две представления от афиша на "Сфумато". Участниците ще имат възможност да се включат във въвеждащи и дискусионни срещи и обсъждания относно същността и поетиката на представленията, да станат свидетели на репетиционния и постановъчния процес, да обсъдят видяното с творческия екип на постановките, както и да създадат свой малък визуален материал за преживяното, с помощта на режисьорите.

Желаещите да се включат могат да изпратят кратко лично представяне и есе на тема "Човекът в търсене на смисъл", което да описва техните виждания по темата и търсената връзка между тях и възможностите на театъра като изкуство.

Текстовете трябва да бъдат изпращани на адрес sfumato.young@gmail.com.

Срокът за кандидатстване е 25 октомври.

Участниците ще бъдат обявени на 1 ноември 2023 година.

Как ще преминат заниманията в "Театър за младите" и как може да се кандидатства за участие, разказа в "Артефир" Алекс Дачев, организатор на акцията.

Снимка – "Сфумато"
По публикацията работи: Милена Очипалска
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Иван Борисов Иванов

"Преминаване" – посмъртна изложба на Иван Б. Иванов в галерия "Райко Алексиев"

"Преминаване" е наречена посмъртната изложба на наскоро напусналия ни художник Иван Борисов Иванов в галерия "Райко Алексиев" на СБХ. През последните години Иван Б. Иванов работи в областта на абстракцията, като разгръща живописната си мощ в големи формати, ярка цветност и разнообразни структури. В документалната част на изложбата можете да проследите..

публикувано на 11.12.23 в 18:00

В огледалото на Рембранд

Изложбата "В огледалото на Рембранд" в галерия УниАрт на НБУ поставя началото на един голям проект, посветен на гениалния нидерландски художник, който ще продължи до края на месец януари. Идеята е на Център "Българо-Европейски културни диалози", галерия УниАрт на НБУ и с участието на Фондация "Моят музей". Изложбата, която се открива 12 декември и..

публикувано на 11.12.23 в 16:34
Михаела Колева

Търсете изкуството в себе си, не себе си в изкуството

Да композираш музика на днешно време, да си роден в България и да си получил музикалното и си образование тук, но да тръгваш да покоряваш света и в листата на твоите награди вече да има поредица... В ефира на " Terra култура" разказва Михаела Колева , която и и музикален редактор в БНР. Тя стана носител на първа награда в категория..

публикувано на 11.12.23 в 14:05

Детското трио "Балкански" спечели златната статуетка на Фестивала за млади циркови таланти в Рим

Детското трио "Балкански" спечели златната статуетка на втория Фестивал за млади циркови таланти в Рим.  Това съобщение  пристигна от екипа на "Цирк Балкански". Д-р Ален Фрер, артистичен консултант на принцеса Стефани и член на Организационния комитет на Световния цирков фестивал в Монте Карло, и сеньора Лиана Орфей, член на журито, обществена..

публикувано на 11.12.23 в 12:45

Николай Бинев: Актьорът с брилянтен усет за комичното и драматичното

Преди 20 години на 8 декември от този свят отпътува актьорът, режисьор и мъдрец Николай Бинев . През 2006 г. Младежкият театър приема името на актьора, защото той е силно свързан с историята на младежката сцена театрални дейци. Спомняме си за него с един хирургичен разрез на времето и театъра в един запис от интервю на актьора, съхранено в..

публикувано на 11.12.23 в 11:10