Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Уилям Бърд и Добринка Табакова в новия албум на The Sixteen

Вокалният ансамбъл "The Sixteen" отбелязва 400-годишнината от смъртта на Уилям Бърд с нов компактдиск, в който изпълнителите изследват връзките и влиянията между композитора и негови съвременници. Освен това част от албума са и новосъздадени мотети от Добринка Табакова, вдъхновени от творби на Бърд.

Диригентът на състава – Хари Кристофърс, обяснява следното по въпроса защо поръчва точно на българската композиторка да създаде тази произведения: "Отдавна съм почитател на творчеството на Добринка Табакова, но ме привлече нещо, което телевизионният водещ и писател Тобиас Фишер каза за нея: 

"Терминът "авангард" се променя и Добринка е една от тези, които му придават ново значение. Нейната музика... се състои от една простичка основна идея: че винаги може да се открие нещо ново, дори и на най-познатите места". В резултат на това поръчах на Добринка да напише нова музика за два от текстовете, които Бърд е използвал преди толкова много векове. Мога спокойно да кажа, че тя се справи с това предизвикателство и създаде за нас две изключителни произведения, които ще радват слушателите години наред и ще носят утеха на мнозина".

Вокалният ансамбъл
Ето пък как определя българската композиторка тази задача: "Създаването на мотети върху същите текстове носи редица предимства и предизвикателства, особено ако оригиналът е дело на един от най-великите ренесансови композитори, който е майстор на полифонията. Прихващането на определени мотиви, като интервала на възходяща квинта в "Стани, Господи, и влез в покоя Си" или украшенията във "Върни, Господи, пленниците ни", и трансформирането и вплитането им в новия прочит на текста представлява приятна композиционна задача. Намирането на различен, но същевременно допълващ се подход към представянето на словото обаче винаги е дълъг процес. 

В крайна сметка се спрях на подчертано хомофонна фактура, която да контрастира с многопластовата полифония на изящните образци на Бърд. С някои от орнаментите исках също така да направя препратка към трета християнска вокална традиция – византийския хорал, който да добавя към католическата и англиканската вяра, които Бърд е познавал".

Този вторник (3 октомври от 14 часа) в предаването "Музика хисторика" слушайте изпълненията на "The Sixteen" на музика от Уилям Бърд, Филип ван Уилдер, Филип де Монте и Добринка Табакова.

Снимки - thesixteen.com

По публикацията работи: Росица Михова
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Аксепт", "Мистър Биг" и "Дийп Пърпъл" с букет хитове и нови албуми хедлайн в афиша на "Мидалидаре"

Хоп – ето ни вече на терен в Долината на виното, с. Могилово, община Чирпан, нямаме търпение да рокясаме. Четвъртото издание на Midalidare Rock In The Wine Valley ще се проведе от 12 юли (петък) до 14 юли (неделя). Гаранция за погото и доброто настроение за подобно събитие на открито е не само лятото и бирата, пардон – виното, а преди всичко афишът...

публикувано на 08.07.24 в 16:20

В Брюксел аплодират оперни звезди от Полша и Италия в новата постановка на "Турандот"

Тази година музикалната общественост отбелязва стогодишнината от смъртта на бележития оперен композитор Джакомо Пучини. Водещият белгийски театър "Ла Моне" не можеше да подмине тази кръгла годишнина и предложи за финал на сезона нова постановка на последната творба на Пучини – "Турандот". Още повече, че Брюксел е градът, в който композиторът прекарва..

публикувано на 07.07.24 в 08:05

Вердиевите "Сицилиански вечерни" на сцената на Виенската държавна опера

"В постановката от 13 януари 2024 година Игор Головатенко в ролята на Монфорте не само интерпретира въздействащо мелодиите на Верди, но и конфликта между политиката и бащинския дълг. За разлика от него специалистът по белканто Джон Озбърн има малко пространство за извява в ролята на Ариго, и не показва апломба, с който обикновено блести в роли от..

публикувано на 06.07.24 в 07:55

Arbanassi Summer Music събира почитатели на камерната музика

Предстои 14-ото издание на Arbanassi Summer Music от 7 до 12 юли в архитектурния резерват Арбанаси. Организират го контрабасистката Юлита Фъсева и нейният съпруг обоистът Димитри Местдаг. Двамата живеят и работят в Белгия, но оценяват магията на Арбанаси и възможността да правят бутиков фестивал, заобиколени от приятели и съмишленици. "Специалното в..

публикувано на 05.07.24 в 17:05
Константин Илиевски и Симфоничния оркестър на БНР

Последен концерт от сезона на радиосимфониците

Интересен, динамичен, разнообразен бе сезон 2023/2024 на Симфоничния оркестър на БНР. Новият главен диригент на състава Константин Илиевски предложи цялостна концертна програма, в която бе дадено преимущество на някои от най-обещаващите млади български музиканти, оркестър и публика се срещнаха с нови солисти и диригенти, почетени бяха годишнини на..

публикувано на 05.07.24 в 13:10