Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

4 октомври – Световен ден за защита на животните

От развлечение към просветление или повече за мисията на Софийския зоопарк

Снимка: Столичен зоопарк

На 4 октомври се отбелязва Световният ден за защита на правата на животните. Ден, който ни напомня за важността да се грижим за животинския свят, който споделя нашата планета. Решението да се установи специална е взето през 1931 година по време на международния конгрес на Движението за защита на природата във Флоренция, Италия.

По този повод гости в ефира на “Нашият ден“ са представители на Столичиня зоопарк. В една любопитна дискусия по време на предаването, Добромир Бориславов, директор на зоопарка, сподели някои вълнуващи моменти от ежедневието на това пространство.

"Работата в зоопарка не е само работа, но и ангажимент към обществото",  заяви в интервюто г-н Бориславов. Той подчерта, че едни от най-хубавите и искрени хора, които  посещават парка, са децата. По думите му зоопарковете играят важна роля като институции, които не само забавляват посетителите, но и предоставят възможност за образование и връзка с природата.

"Зоопарковете са много важни със своята функция и дейност институции," споделя той. И добави, че европейските зоопаркове се стремят към това “да се превърнат в природозащитни центрове и да играят активна роля в запазването на застрашените видове“.

Зад стените…

"Нищо в оформлението на зоопарка не е случайно, всичко се прави, за да могат посетителите да си задават въпроси и да буди любопитство", обясни Добромир Бориславов. Това се отнася както до архитектурата и декорацията на зоопарка, така и до начина, по който животните се представят пред публиката. Всичко е "мислено и изпълнено с любов към животните и желание да се споделя знанието за тях“.

Той подчертава, че важната мисия на зоопарка не би могла да бъде изпълнена без внимателната грижа и ангажимента на гледачите и посетителите. Г-н Бориславов акцентира върху това, че зоопаркът е скъпо удоволствие, защото се изисква огромна грижа към животните.

Камилата Леми

За да разберем още повече за ролята на зоопарка и как той влияе на отношението на хората към животните и природата, се обърнахме към г-жа Катерина Зарева, завеждащ на Екологичния център към него. 

"Надяваме се, че животните са щастливи",  сподели г-жа Зарева. Тя разкри радостта от новите попълнения в зоопарка - две слоници, които скоро ще могат да бъдат видени от посетителите, след като се адаптират към новата среда. По нейните думи Екологичният център към зоопарка, който е бил основан през 1998 година, има за цел да насочва вниманието към важната роля на природозащитата и да предоставя знание за различните видове животни.

Тя посочи още, че Софийският зоопарк е успял да стане член на Европейската асоциация на зоопарковете, което свидетелства за високите стандарти, които те поддържат. С над 1500 животни, разпределени в различни сектори, зоопаркът предлага уникална възможност за посетителите да видят разнообразие от диви и екзотични видове животни на живо.

Добромир Бориславов и Катерина ЗареваСрещи в зоопарка

В ефира на предаването се включи и художничката Любка Маринкова, която работи върху различни декорации и стени в зоопарка. Тя подчерта, че визуалната стимулация и интересните декорации допринасят за образователната роля на парка.

И така, погледнато през очите на тези, които го обитават и управляват, Столичният зоопарк не е просто място за развлечение, а мисия да вдъхновява, образова и запазва дивата красота на природата, която ни заобикаля.

Чуйте разговора в звуковия файл.




По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Боклукът – първородният грях на всеки потребител

Отпадъкът е ценен разказвач на механизмите, които движат дадено общество – пресечна точка между природно и културно, локално и глобално. Боклукът разколебава границата между това, което е мое, и това, което не е, между полезно и вредно, приемливо и неприемливо, определено и неопределено. Кой притежава отпадъците, има ли "добър" отпадък и дали..

публикувано на 16.07.24 в 14:25

Евелина Аврамова: За неуморното съхраняване на българщината зад граница

Евелина Аврамова е майка, журналист и учител, която освен на своите деца посвещава живота си на българските деца в чужбина. Тя е говорител на Асоциацията на българските училища в чужбина , основател и ръководител на българското неделно училище "Васил Левски" , което има филиали в трите германски града Кайзерслаутерн, Хомбург и Саарбрюкен. В..

публикувано на 16.07.24 в 11:22
Енчо Господинов

Страдаме от политическа слепота, в която никой не вижда другия, не говори с другия и не слуша другия

За кризата в съвременната демокрация, лидерството днес, опита за покушение над кандидата за президент на САЩ Доналд Тръмп – разговор с Енчо Господинов , дипломат, хуманитарист, легендарен журналист и военен кореспондент, бивш генерален директор на МКЧК. По повод атентата срещу Тръмп, бивш американски президент и настоящ кандидат за същия..

публикувано на 16.07.24 в 09:53
Наталия Недялкова и Мартин Христов

Диви зеленчуци

Наталия Недялкова и Мартин Христов от софийския квартал Филиповци са съвсем млади, не само в градинарството. Желанието им за работа и за знание е искреното и истинско желание на младостта и това е достатъчно повече от достатъчно условие за изграждането на малката им зеленчукова ферма в близост до гр. Годеч. Стремежът им за чиста храна е..

публикувано на 15.07.24 в 16:45

Master The Failure, или провалът като стъпало към успеха

Провалът като стъпало към успеха разглежда и третото издание на Master The Failure, което предстои на 16 юли . За грешките, уроците и самоусъвършенстването – разговор в "Нашият ден" с Анна Грозданова , организатор на събитието. Грозданова завършва специалност "Хотелиерство и туризъм" в Кипър, след което разработва успешни заведения в София и..

публикувано на 15.07.24 в 10:50