Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Защо "включващият дизайн" може да бъде решение за хората с увреждания?

Снимка: Pixabay

В  деня на архитектите, строителите и зидарите в "Нашият ден" се задава въпросът дали архитектурата може да има функция на социално изключване и как включващият дизайн може да стане неотделима част от нашия живот.

Интересното явление, което наблюдаваме в чужбина, е честото присъствие на хора в инвалидни колички на улиците. Въпросът е защо в България не наблюдаваме това?

За да разберем как "включващият дизайн" работи и каква е неговата полза за хората с увреждания, разговаряме с Ивелина Гаджева, която е специалист по включващ дизайн и съосновател на фондация "Design for all Bulgaria".

Гаджева пояснява, че включващият дизайн и дизайнът за всички са подходи в архитектурата и дизайна, насочени към създаването на среди и продукти, които са достъпни и полезни за разнообразна аудитория, включително хора с увреждания. Тези подходи се различават от този на "достъпния дизайн", който често води до изолирани решения за определени групи хора.

Ивелина Гаджева подчертава, че включващият дизайн има за цел интеграцията на всички потребители, като се вземат предвид техните разнообразни нужди и способности. Това означава, че средите и продуктите се проектират така, че да бъдат удобни и полезни за всички, без изключение.

Един от конкретните примери, които г-жа Гаджева споменава, са вратите със сензори, които се отварят автоматично, когато засичат присъствие пред тях. Този вид врати предоставя удобство за всички потребители, включително хора с увреждания, които може да имат затруднение с отварянето на обикновените. 

Чуйте разговора в звуковия файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Илияна Маринкова

Илияна Маринкова: Това видях в Украйна – желанието за живот

Илияна Маринкова, журналистка от "Фрогнюз", коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" изкуството и културата по време на война. Илияна се завърна от Украйна преди дни и присъства международния кинофестивал "ОКО", който се проведе в Болград, Украйна. Украйна през фестивала "ОКО" "Фестивалът е етнографски и това, което си говорехме с Татяна..

публикувано на 28.09.24 в 08:50

Село Флорентин – някъде там, накрай България

Село Флорентин се намира в община Ново село и в него живеят около 300 човека. Разположено е на брега на река Дунав. На 18 км е от областния град Видин и на 6 км от общинския си център. През римско време възниква крепостта Флорентиана. Тя се е намирала на около 1 км източно от селото в местността "Валя Турчилор:, върху невисок хълм, надвесен над брега..

публикувано на 28.09.24 в 08:25
Катерина Рашевска

Катерина Рашевска: Отвличането на украински деца е геноцид

Защо Русия отвлича украински деца по време на войната и как могат да бъдат върнати те в страната, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Катерина Рашевска , адвокат в Центъра за човешки права в Киев, Украйна. "Нашата организация е създадена през 2013 г. от първите дни на руската агресия, след окупацията на Кримския полуостров. Още тогава..

публикувано на 27.09.24 в 17:45
Андрей Несмачни

Андрей Несмачни: Никоя страна в Европа не е застрахована от руска агресия

Андрей Несмачни е ветеран от войната на Русия в Украйна. Ранен е при Херсон през 2023 г. Когато се завръща в Ирпин, решават с негов приятел да създадат място, в което други ранени войници да могат да работят. Кръщават фабриката са стъклени сувенири Bat Art . Андрей разказва за "Мрежата" по програма "Христо Ботев" защо е важно за възстановяването на..

публикувано на 27.09.24 в 16:20

Андрей: Тази война трябва да стане война на дронове

Андрей и Олга имат лаборатория за изработка на дронове в Украйна. Този август при срещата ми с тях те разказаха за "Мрежата" по програма "Христо Ботев" защо дроновете са важни за тази война, как са започнали да правят дронове и защо те спасяват човешки животи на фронта. "Това е нашата лаборатория. Тук проектираме и произвеждаме всички наши..

публикувано на 27.09.24 в 16:15