Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Казанлъшкият театър чества 25-годишен юбилей като професионална сцена

Снимка: @teathre.kazanlak

На 20 октомври Общинският театър "Любомир Кабакчиев" в Казанлък чества 25 години от създаването си.

"25 години е кратък срок, но в същото време е и един дълъг живот, в който ние пораснахме. И сега вече сме в една възраст, в която трябва не само да се развиваме, а и да доказваме, че сме зрели и достатъчно големи", сподели в празничния ден Нели Шабанова, която е в театъра от самото му създаване, а отскоро – и негов директор.

Юбилеят ще бъде отбелязан с една от най-новите постановки в репертоара на трупата – авторския спектакъл на Николай Гундеров "Марко Тотев в живи картини".

"Поканили сме почти всички наши бивши актьори, наши колеги от техническите служби, поканили сме наши приятели, поканили сме режисьори, с които сме работили, и се надявам голяма част от тях да уважат нашия празник. Дистанцираме се от покани към партии, към хора, които са кандидати – мисля, че така е редно в момента.

И довечера ще изиграем нашия спектакъл "Марко Тотев в живи картини", което е една препратка към всички работещи в театъра. Защото няма човек, който някога да не е изпаднал в една ситуация, в която се е почувствал като Марко Тотев".

Общинският театър "Любомир Кабакчиев" е официално открит на 20 октомври 1998 година. На тази дата е и вписан като професионален културен институт в регистъра на Министерството на културата.

Създател и пръв директор на Казанлъшкия театър е Васил Самарски.

"Той създаде театър в град Казанлък, когато на други места закриваха театри. Това трябва да се помни не само от нас като театрали, а и от цялата казанлъшка общественост".

Целия разговор с Нели Шабанова можете да чуете в звуковия файл.


По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Три книги от млади български автори четем това лято

Сянка, лед и добра книга – рецептата срещу летните горещини. Какво четем през лятото в "Артефир" – Симеон Аспарухов и Ива Спиридонова от "Библиотека България" представят три нови заглавия на млади български автори.   Романът "Тунел към изгрева" Лъчезар Ангелов е дълго подготвяна книга. Издателите открояват изключителното авторово боравене с..

публикувано на 14.07.24 в 09:10

Международният младежки фестивал "Музите" завладя Созопол

Созопол е домакин на 18-ото издание на Международния младежки фестивал "Музите" от 5 до 16 юли 2024 г. Екипът на "Домът на музите" има възможността да предава директно от Созопол и да бъде част от този вълнуващ младежки фестивал, който събира на една сцена над 1000 участници на възраст от 5 до 35 години от 12 държави, сред които Молдова,..

публикувано на 13.07.24 в 17:10

Хасковският Каунь е мястото!

Ако пишете кратка хумористична проза или стихотворения и се чудите кой би оценил таланта ви, Хасковският Каунь е мястото. Но не отлагайте много!  До 15 август можете да изпратите до три творби, съобразени с единственото ограничение, което организаторите стриктно спазват – без политически или расистки шеги .  И още – във връзка с 25-годишнината..

публикувано на 12.07.24 в 17:21
Богдана Костуркова и Емил Янев

Отчетът на "Кукерикон"

В епизод 550 "Трамвай по желание" представя на своята публика отчета на "Кукерикон" за сезон 2023/24 на Сатиричния театър "Алеко Константинов". Популярният символ на Сатирата започва своя разказ с една нестандартна проява – участието на театъра в онлайн фестивала OPEN STAGE EUROPE. Там театърът представя две свои заглавия, а именно "Една задръстена..

публикувано на 12.07.24 в 16:45

"Пейзажът в скулптурата" – където следите на човека изчезват

До 29 юли в галерия "София Прес" може да  бъде видяна една уникална експозиция – проектът "Пейзажът в скулптурата" на Света Атанасова. "Пейзажът в скулптурата" е реализиран в галерийното пространство като награда за участието на авторката в Националната изложба-конкурс за живопис и скулптура "Млади български художници" на СБХ. В..

публикувано на 12.07.24 в 16:11