Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Книга за Борис Христов от Едвин Сугарев

Едвин Сугарев е едно от известните имена в българската литература, автор на драматична и философска поезия, на роман, на есеистика, на литературоведски изследвания, на публицистика и разследвания. Той успешно съчетава литературния си талант и политическата си кариера, като работи задълбочено и в двете посоки. 

Неговите стихосбирки, научните му монографии като "Българският експресионизъм", "Николай Райнов – боготърсачът богоборец", "Поезията на Александър Вутмски: паралелни прочити" са ярък пример за възможностите не само на учения, но и на неговото перо. Тези книги са с висока научна стойност, приносни и в същото време четивни, написани от майстор на словото. 

"Вик в тишината. Поезията на Борис Христов" също притежава тези качества, но в нея има и нещо различно. В нея Едвин Сугарев избира най-задълбочения прочит и подход – поет да пише за поета. Както той сам казва, това писане е различно от критическото писане и в този смисъл текстът съдържа нови, дълбинни прозрения за творчеството на Борис Христов, когото нарича свой "духовен брат, най-плътно изразяващ представите ми за поетично достойнство и мисия", защото това е "автентичният поет, който не допусна компромис с никого, включително и със себе си".

Премиерата на "Вик в тишината" е тази вечер в Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" от 18.30 часа.

Чуйте Едвин Сугарев.

Снимка – изд. Рива


По публикацията работи: Милена Очипалска
ВИЖТЕ ОЩЕ

Дни на отворените врати в Регионална библиотека "Христо Ботев" – Враца

Дни на отворените врати предстоят в Регионалната библиотека "Христо Ботев" – Враца в периода от 13 до 18 май. Инициативата се провежда в рамките на Националната библиотечна седмица, организирана от Българската библиотечно-информационна асоциация, в партньорство с фондация "Глобални библиотеки – България". За програмата и събитията в "Нашият ден"..

публикувано на 13.05.24 в 09:25

"Зад кулисите" – магията на сценографията

За тайните на професията на сценографа и умението да рисуваш образи, картини и приказки на театралната сцена и на големия екран разказват младите сценографки Михаела Михайлова и Деница Николова. Двете са завършили Националната художествена академия в София. "Изисква храброст и смелост, за да покажеш собственото си изкуство. Това важи може би за..

публикувано на 13.05.24 в 08:06
арх. Здравец Хайтов

105-годишнината на Хайтов се отбелязва с поредица от филми и изложба

С прожекция на поредица от филми в кино "Одеон" и изложба илюстрации на "Диви разкази" започват инициативите по отбелязването на 105-годишнината от рождението на Николай Хайтов. Националното художествено училище за изящни изкуства "Илия Петров" предложи на своите ученици да направят илюстрации по "Диви разкази", по идея на фондация "Памет". Предстоящата..

публикувано на 12.05.24 в 09:15

Летящите разкази на пилота Йордан Колев

Разкази с 35 000 фута под крилата събира летецът и пилот Йордан Колев в новата си книга, озаглавена  "Двойното дъно на пилотския куфар".  Колев е известен на българските читатели с пътеписа "От Рио до Кейптаун" и с романите "Лабиринт", "Пазителят и Кобрата" и "Кацането". "Човек си носи багажа навсякъде по света. В името на безопасността на..

публикувано на 11.05.24 в 11:09
Костадин Бонев

"Аз, Харли и път 66" – по пътя на американската реалност

Документалният филм "Аз, Харли и път 66" е филмова революция в мили, разказ за ускорено движение на съвременния свят или за нормалния ритъм на човешкото съществуване. Режисьор на филма е Владимир Шишков, а продуцент и съсценарист – Костадин Бонев.   На 16 май в Народния театър "Иван Вазов" Съюзът на българските филмови дейци ще връчи..

публикувано на 10.05.24 в 17:25