Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дружество с променлив капитал – най-радикалната промяна в Търговския закон

| Интервю

През юли 2023 година се прие революционна промяна в Търговския закон, с която се въвежда нов тип дружество в българския правен мир, несъществувало досега дружество с променлив капитал (ДПК). Кои са хората и организациите, преборили се за установяването му в нашия правен мир, защо то е важно и какво оръжие дава в ръцете на българските предприемачи, в ефира на "Нашият ден“ коментират адвокат Донка Димитрова от първата адвокатска кантора за стартъпи у нас DSP, д-р Виктор Токушев, именит адвокат и преподавател по право в СУ “Св. Климент Охридски“, член на УС на Българската предприемаческа асоциация, както и нейният изпълнителен директор – Нед Дервенков, и Борис Странджев от Българската предприемаческа  асоциация (BESCO). 

Основните предимства на такива търговски дружества е възможността за установяване на по-голяма гъвкавост на капитала. Той може да бъде променлив и няма да подлежи на регистрация възможността за емитиране на така наречените "привилегировани дружествени дялове", които да предоставят допълнителни права на техните притежатели, както и възможността за предоставяне на дружествени дялове на служителите на компанията.

Дружеството с променлив капитал ще може да се учредява след 30 юни 2024 г. от едно или повече физически или юридически лица и ще отговаря пред кредиторите си с имуществото си. При създаването на дружество с променлив капитал обаче отпада необходимостта първоначалният капитал и новите съдружници в една компания да се вписват в Търговския регистър. Вместо това промените в капитала се установяват веднъж годишно с приемането на годишния финансов отчет.

С промените всеки може да регистрира дружество, без да е необходимо да разполага с първоначален капитал от 50 хил. лв. Ясно е, че в началото всеки стартиращ бизнес е изправен пред въпроса – каква първоначална инвестиция трябва да направя, за да мога да структурирам дружеството си по начин, който ще даде възможност да изградя бизнеса си и да привлека инвеститори. 

Чуйте подробности в звуковия файл.  


По публикацията работи: Наталия Маева
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Как актът за цифровите пазари ще помогне на българските компании?

Актът за цифровите пазари (The Digital Markets Act) ще помогне на българските компании – доставчици на цифрови услуги, да се развиват в Единния вътрешен пазар в Европейския съюз, в който ще се прилагат едни и същи правила. Това заяви министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева на семинар "Европейски законодателен акт за цифровите пазари..

обновено на 22.02.24 в 14:49
Владислав Панев

Клуб "Ускорение" предлага мерки за развитието на страната

Клуб "Ускорение", нова надпартийна и визионерска организация, ще тласка България по най-бързата писта чрез идеи и законодателни промени. Клубът беше учреден на 6 февруари по инициатива на депутата от "Демократична България“  Владислав Панев,  който отдавна твърди, че България има шанс да се развива на висока скорост в ЕС, ако направи определени..

обновено на 22.02.24 в 13:00

Професия лобист – същност и европейски практики

Насред нашумелите обществени скандали, свързани с корупционните практики у нас, разговорът за търговията с влияние и Закона за лобизма е особено актуален. През годините се появяват различни законопроекти за регулация, но материята остава непозната, а нерегламентираният натиск върху обществения и политически живот изглеждат невъзможни за..

публикувано на 22.02.24 в 12:00

Евгени Черепов: Пожелавам повече почивки от бързото живеене!

Вълнуващата история на Евгени Черепов, учителя по български език и литература в гимназия "Ромен Ролан" в Стара Загора, е жив пример за пътя на преоткриване и посвещение. Неговата преходна фаза от инженер към учител и писател подчертава не само личната му трансформация, но и възможностите, които литературата предоставя за вдъхновение и образование..

публикувано на 22.02.24 в 10:59
Доц. Росен Калпачки

Съвременното лечение на инсулт в България – възможности и проблеми

НЗОК и Лекарският съюз подписаха анекс към Националния рамков договор за медицински услуги. Промените засягат и съвременното лечение на инсулт у нас. Как се финансира то и с какви предизвикателства се борят специалистите в България – интервю с доц. Росен Калпачки, невролог, председател на Българското дружество по инсулт, началник на Клиниката..

публикувано на 21.02.24 в 14:27