Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Енциклопедия на музикалните инструменти" въвежда децата в света на музиката

Снимка: @enthusiastpublishing

Кой би предположил, че в Месопотамия на барабани са свирели само жени? Или че в древни времена тромпетите са се употребявали само на бойното поле? А кой ли е инструментът на боговете?

Отговорите на въпроси от този вид водят малките читатели до интересни факти за музикалните инструменти, някои от които са познати, а други – доста необичайни. Източникът е "Енциклопедия на музикалните инструменти", написана от чешката авторка на детски книги Щепанка Секанинова и илюстрирана от Якуб Ценкъл.

Изданието е своеобразно въведение в музикалната култура за всички малки ентусиасти, а и не само. Всъщност всеки читател на тази книга ще разбере повече за произхода, развитието и забележителната индивидуалност на различните видове инструменти. Освен техните истории енциклопедията разказва и за едни от най-известните музиканти и композитори, благодарение на които светът на музиката е толкова пъстър и богат.

Всичко това е поднесено през едно симфонично пътешествие, което насърчава интереса и любовта към музиката с помощта на двама духовити герои – щурчето Далибор и славейчето Чарли. Самата история започва именно от желанието на щурчето да стане виртуозен музикант.

"Щепанка Секанинова се опитва да въведе малките читатели в света на музиката по най-подходящия за тях начин. Затова използва и тези две малки геройчета, животинки, много подходящи за децата – щурчето Далибор и славейчето Чарли, с чиято помощ те действително се запознават с една много голяма част от музикалните инструменти, които могат да се срещнат по цял свят. С това какъв е техният състав, как са възникнали, кои са техните прадеди в миналото. Покрай тези инструменти винаги има информация и за това кои са най-известните композитори, които са свързани с въпросните инструменти, инструменталисти, музиканти, певци", обясни в "Артефир" Мария Чунчева, главен редактор на издателството, благодарение на което можем да четем "Енциклопедия на музикалните инструменти" на български език.

Едновременно развлекателна и образователна, книгата на Щепанка Секанинова говори за семейството на тромпета, за диксиленд джаза, за медните духови инструменти, за ударните, полифоничните и струнните лъкови, за това какво е биг бенд, рок група, симфоничен и военен оркестър, за електронната музика. Разказва и за етнически и фолклорни инструменти, както и за това какво представлява музикалният слух например. Прави го по много увлекателен, достъпен и цветен начин. Това я превръща и в подходяща за родителите, които чрез нея могат да намерят общ език със своите деца, бъдещи музиканти или просто любители на музиката.

"Мога да споделя личното си впечатление, докато редактирах тази книга. В началото ми се стори, че тя наистина е детска, че ще се плъзне малко по повърхността на темата, но нищо подобно. Като започнах да чета по-внимателно, установих, че всъщност тя дава много задълбочени познания за света на музиката. Аз научих за много музикални инструменти, за които не бях чувала в живота си, признавам си. Научих например какво е пипхат, което е много интересен оркестър, свързан с тайландския фолклор", каза още Мария Чунчева.


А самата Щепанка Секанинова в момента е редактор на чешкото издателство "Albatros Media".

"Това е най-интересното за нея – че тя е редактор на детски книги в чешко издателство. След толкова много време, през което тя е редактирала книги, може би е стигнала до момента, в който тя самата да може да даде като автор нещо на децата, и е създала тази книга. Което от една страна е много добре, защото ние, като редактори, се срещаме с много наши читатели и знаем те от какво имат нужда. Това ѝ е било от полза, за да направи книга точно такава – образователна, с енциклопедични знания, добре таргетирана към съответната публика", допълни Чунчева.

Музика е всеки звук или набор от звуци, който предизвиква у нас чувства, гласи въведението на книгата.

Към него Мария Чунчева добавя:
"Музиката не може да се изчерпа само с теорията и е хубаво децата да знаят, че зад това произведение, което предизвиква техните чувства, стоят хора, които свирят на конкретни инструменти. Някак си в нашето модерно общество вече сме свикнали да приемаме музиката като фон. Като нещо, което е компютърно генерирано. Тя може да бъде компютърно генерирана, разбира се, но е хубаво да знаят, че зад музиката стои един оркестър от 10-12 човека, да речем. Да знаят кои инструменти са в този оркестър. Хубаво е да са ги виждали, да имат визуална представа, за което много помагат илюстрациите в тази книга. Те са това, без което текстът не може, те много добре илюстрират обясненията за тези инструменти. Така че наистина музиката си е преживяване, емоция, и е хубаво да не забравяме, че зад нея стоят хора."

Целия разговор с редакторката на преведената на български "Енциклопедия на музикалните инструменти" Мария Чунчева чуйте в звуковия файл.

Снимки - издатество "Ентусиаст"
По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Васил Балев (вдясно) и Емил Янев

Бележки по един разпад

В епизод 547 "Трамвай по желание" среща своята публика с талантливия млад драматург и поет Васил Балев. Повод за това пътешествие е постановката на неговата пиеса "Свлачище", която предизвика сериозен интерес и полемики сред театрали и публика. Всъщност драмата е отличена с номинация за "Икар" още през 2021 г. Но първата постановка в "Сфумато" е..

публикувано на 06.06.24 в 18:00

Как да пробудим героите в нас?

Книгата "Да пробудиш героите в теб" на американската авторка д-р Каръл Пирсън излиза в ново разширено издание на български език, поради големия читателски интерес. Изданието е резултат на задълбочено двайсетгодишно изследване на авторката, което обогатява теорията на швейцарския психиатър и психотерапевт Карл Густав Юнг, опирайки се на..

публикувано на 06.06.24 в 17:02

Нова биографична книга за Алеко Константинов

"На Алеко Константинов може да съперничи единствено славата на неговия злополучен герой. Няма български писател с такова огромно присъствие в българската култура, с такова влияние върху самосъзнанието и самооценката на българина, върху самочувствието на интелигенцията ни, играл толкова успешна роля не в областта на виртуално-литературното, а в реалната..

публикувано на 06.06.24 в 16:45
Атанас Атанасов

Другите места и пейзажи на Атанас Атанасов

Галерия "Арте" представя самостоятелната изложба на художника Атанас Атанасов "На друго място". Това интригуващо заглавие е подсказано от неговия колега Станислав Памукчиев, който откри тази експозиция на именития ни артист.  Изложбата включва серия нови картини, предимно живопис в различни размери, като повечето от тях са във форма на кръг,..

публикувано на 06.06.24 в 15:42
Стефан Диомов

Стефан Диомов: Най-голямото чудо в моя живот е усмихнатата, пееща публика

Стефан Диомов е един от музикантите с най-голям принос към българската популярна музика. За музикалния живот, за родния Бургас и за нестихващото вдъхновение – разговор в "Нашият ден" с композитора, създал репертоара на редица обичани български изпълнители като група "Тоника", Ева и Гого, Ваня Костова и Тони Димитрова . "Музиката е моят..

публикувано на 06.06.24 в 10:46