Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Крадецът на обич Евтим Евтимов

Красиво издание отбелязва 90-годишнината от рождението на поета – най-доброто и последните стихотворения

Красиво луксозно издание отбелязва 90-годишнината от рождението на поета Евтим Евтимов. Озаглавено е "Крадец на обич" и е събрало най-доброто от поезията на големия български лирик, както и последните му стихотворения. Съставител е Пламен Тотев, художник на корицата – Ралица Денчева.

Пламен Тотев, издател и литературен критик, представи томчето в "Артефир":

"Не познаваме напълно Евтим Евтимов. Това е идеята на изданието – всъщност един солиден том (повече от 250 стр.) – от една страна, да включим нещата, които всеки очаква да прочете от избраната любовна лирика на Евтим Евтимов, но от друга страна, да покажем и другото лице на поета – гениален майстор на гражданската лирика."

Голямата обич на публиката, ръкоплясканията и аплаузите понякога вкарват в една рамка автора, който може би не се е стремил към тази рамка. Публиката го определя като лирик, а поетът е поет във всичките си стремления, независимо за какво пише.

"Факт е, че с любовната си лирика Евтим Евтимов беше най-обичан и разпознаваем. Цели поколения идваха на срещи с него да му изкажат любовта си. То ва беше трогателно... Паметта за Евтим остава с многото песни. Но искаме да направим да направим том, с който да припомним колко наистина голям поет е Евтим Евтимов. В него много читатели биха открили и бъдещи любими свои стихотворения.

Евтим умееше да съчетае разбираеми и простички думи, които да докосват и да вълнуват. Гениален в изказа, който да звучи като песен."

Книгата съдържа и фотографии, има много загадъчна първа корица – с класическо и модерно излъчване, каквато е и поезията на Евтимов. Снимковият материал показва Евтим през годините, както и жените, които са вдъхновили неговите стихове – неговите музи.

Чуйте разговора от звуковия файл.

Снимка – изд. Персей

По публикацията работи: Милена Очипалска
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

"Нека забравим тези разкази" на Дилян Еленков

Това са разкази, които ще ви разсмеят, разплачат и ще ви въвлекат в света на Дилян Еленков (1978, София).  Той е писател, музикант и художник. Автор е на стихосбирките "Ципове, копчета, дни" (2011) и "Ангелите ще го отнесат" (2017). Сценарист е на четиринайсет късометражни анимационни филма, които печелят престижни награди на множество международни..

публикувано на 06.12.23 в 18:05
Мартин Кърнолски (вдясно) и Емил Янев

Завладей публиката!

В епизод 519 "Трамвай по желание" среща своята аудитория с потомствения музикант и сценичен педагог Мартин Кърнолски. Всъщност в най-съкратения си вариант визитката на Мартин изглежда така: музикант, магистър по маркетинг и доктор на театралните науки, създател на българско училище в Сингапур, учител по сценично поведение на музикалната сцена, създател..

публикувано на 06.12.23 в 16:35

Новогодишният музикален фестивал в НДК – отново вълнуващи музикални събития

От 13 декември до 1 януари 2024 г. е тазгодишното издание на Новогодишния музикален фестивал, а публиката може да избира измежду разнообразни музикални събития, сред които опери, мюзикъли, класически, фолклорни и джаз концерти, детски музикални събития, оперети, прожекции и др. По традиция в проявите участие вземат както утвърдени имена, така и млади..

публикувано на 06.12.23 в 11:14
Христо Мутафчиев

Христо Мутафчиев: Министърът на културата да е адвокат на сектора, а не PR на правителството

Синдикатите в сектора на културата се обединиха в национален протест под лозунга "Народ без култура е народ без бъдеще!" и се събрират днес пред Министерството на културата, изразявайки недоволството си по повод ниските бюджети за културната сфера. Причината за тяхното недоволство е предстоящият проект за бюджет,..

обновено на 06.12.23 в 10:16
Лапидариум - археологическа експозиция на открито

Археологическото и историческото богатство на град Монтана, представено в Регионалния исторически музей

Монтана е един от българските градове с древна история. След като през 29 г. пр. н.е. римляните създават провинция Мизия, на територията на Северна България, по тези места се разполагат военни части, със задачата постоянно да охраняват завладените земи. През 134 г. от н.е. за първи път името на военния лагер се споменава като "Монтанорум президиум"..

публикувано на 06.12.23 в 08:45