Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ню джаз квартетът EYOT чества 15 години с концерт в София

Wrong Fest и "Аларма Пънк Джаз" представят "EYOT – Live in Sofia" в последния ден на ноември

EYOT @ Wrong Fest 2019 (Панчево)
Снимка: Елена Топлийска

Ето, че неусетно изминаха 5 години от последното гостуване на EYOT в България (това беше на общия 10-и рожден ден на групата и на "Аларма Пънк Джаз" през ноември 2018г.)… Междувременно през лятото на 2019г. квартетът изнесе и един по-специален концерт за нашенска публика в двора на Народния музей в Панчево (Сърбия, Войводина) в рамките на Wrong Fest.

Пианистът и създател на EYOT Деян Илиич пък направи две солови турнета у нас – през 2019 и 2022г., представяйки албумите си "DYAD II" и "DYAD III" в София, Пловдив и Благоевград (със специален гост Милош Войводич от EYOT на барабаните на няколко от парчетата на последното турне миналата година).

Междувременно излезе и албумът на EYOT "557799", все още непредставян концертно у нас – за легендарния американски лейбъл Ropeadope Records, с който свързваме имената на световни артисти като Крисчън Скот аТунде Аджуа, Яз Ахмед, Snarky Puppy, Чарли Хънтър, Еди Палмери, a и нови артисти като Мтунзи Мвубу (от The Brother Moves On и Shabaka & The Ancestors), чийто дебютен солов албум бе издаден от Ropeadope миналата година.

…а в момента EYOT подготвят и албум с концертни записи от различни страни и различни години за немския лейбъл Neuklang, като само преди няколко дни излезе и дебютният сингъл от албума – концертната версия на пиесата Drifters – запис от фестивала "Джаз край Вардара", организиран от лейбъла PMG Jazz в камерната зала на Македонската филхармония в Скопие през есента на 2022г. с българско участие (Space Trio) и специален гост Цветан Цветанов от "Аларма" като водещ на събитието.

Освен безспорен феномен в европейския джаз от последното десетилетие и половина, освен група, забелязана от светила като Джим Бар от Get The Blessing и Portishead (продуцент на два от албумите на EYOT) и Стив Албини (който записа четвъртия им албум "Innate" в студиото си Electrical Audio в Чикаго), квартетът от Ниш определено е и една от любимите групи на публиката на и на Wrong Fest, и на "Аларма Пънк Джаз".

В София пристигат в оригинален състав – Деян Илиич (пиано), Сладжан Миленович (електрическа китара), Марко Стоилкович (бас) и Милош Войводич (барабани) за камерен концерт за 180 човека в зала "Сингълс" на НДК, който ще бъде и първи от една дълга международна серия, посветена на предстоящия нов албум.

Другите за EYOT:

***** "Нирвана” на европейския джаз" – сър Джи Ърл Грайс

***** "С гордост го казвам вече втори път, а знам за тях едва от вчера, Еyot са една от онези млади групи, които доказват, че за музиката няма бариери, ако е качествена” – Рамбо Амадеус (2012)

***** "Фактът, че Еyot са свирили на джаз, пънк и рок фестивали, както и в културни центрове, казва нещо за специалната химия на музиката им" – Йън Питърсън (All About Jazz)

***** "Неочаквано красив и ясен звук" – Давид Албахари

***** "Тъмна, атмосферична, страстна и омагьосваща (музика), такава, която кара космите по врата ви да настръхват" – Джейк МакМърчи (Get The Blessing)

***** "Красива, просторна музика, пълна с мрачна мистерия… но в същата мярка и с възвисяваща светлина…" – Джим Бар (Portishead / Get The Blessing)

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
AVA Trio (Джузепе Доронцо, Есат Екинджиолу, Пино Базиле)

"Аларма Пънк Джаз" на покрива с AVA Trio

Новата музикална седмица на "Аларма Пънк Джаз"   ще започне на Откритата сцена " 8 декември "на терасата на последния етаж на Националния студентски дом  (пл. "Народно събрание" 10). Под открито небе в понеделник вечер, 29 юли, от 20.00 ч.  ще свирят "средиземноморските авангардисти" AVA Trio  (Италия/Турция/Нидерландия), чието..

публикувано на 27.07.24 в 16:31
Владимир Атлантов в ролята на Герман в

Владимир Атлантов в "Дама пика" на Чайковски

В съботната вечер (26 юли от 20 часа) ще бъдем в Болшой театър , за да съпреживеем висшето емоционално откровение на знаменития руски тенор – ролята на Герман. Тук и критиката, и публиката са единодушни: Атлантов изкачва височина, недостижима за съперниците му. Най-желаната тенорова партия в руския репертоар е негова запазена марка! Чувства..

публикувано на 27.07.24 в 08:05

Японски авангарден джаз в неделя вечер

Един от най-великите саксофонисти в историята на японския джаз и на японската авангардна музика въобще, живата легенда на фрий джаза от последните 6 десетилетия (в световен мащаб) Акира Саката идва за първи път в България по покана на концертната серия "Аларма Пънк Джаз" на БНР заедно с най-новата си формация от Европа – Еntasis ...

публикувано на 25.07.24 в 19:24

Международният фестивал на музиката и изкуствата Jam on the River за шести път

Предстои шестото издание на Международния фестивал на музиката и изкуствата Jam on the River, което ще се проведе в село Дебнево, община Троян. Основател на форума и участник в музикалната програма е Вероника Тодорова . Началото ще бъде на 31 юли в двора на Основно училище "Иван Вазов" в село Дебнево, където ще се представят децата от..

публикувано на 25.07.24 в 08:10

"Музикална магия" – национално турне на Плевенската филхармония с маестро Йордан Камджалов на Южното Черноморие

Националното турне "Музикална магия" на Плевенската филхармония и маестро Йордан Камджалов със солист Атанас Маринов продължава с концерти в района на южното Черноморие. Обичаните музикантите ще гостуват в Созопол, Карнобат, Бургас и Несебър. Програмата на концертите включва произведения от бележити композитори като Панчо Владигеров,..

публикувано на 22.07.24 в 16:45