Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ню джаз квартетът EYOT чества 15 години с концерт в София

Wrong Fest и "Аларма Пънк Джаз" представят "EYOT – Live in Sofia" в последния ден на ноември

EYOT @ Wrong Fest 2019 (Панчево)
Снимка: Елена Топлийска

Ето, че неусетно изминаха 5 години от последното гостуване на EYOT в България (това беше на общия 10-и рожден ден на групата и на "Аларма Пънк Джаз" през ноември 2018г.)… Междувременно през лятото на 2019г. квартетът изнесе и един по-специален концерт за нашенска публика в двора на Народния музей в Панчево (Сърбия, Войводина) в рамките на Wrong Fest.

Пианистът и създател на EYOT Деян Илиич пък направи две солови турнета у нас – през 2019 и 2022г., представяйки албумите си "DYAD II" и "DYAD III" в София, Пловдив и Благоевград (със специален гост Милош Войводич от EYOT на барабаните на няколко от парчетата на последното турне миналата година).

Междувременно излезе и албумът на EYOT "557799", все още непредставян концертно у нас – за легендарния американски лейбъл Ropeadope Records, с който свързваме имената на световни артисти като Крисчън Скот аТунде Аджуа, Яз Ахмед, Snarky Puppy, Чарли Хънтър, Еди Палмери, a и нови артисти като Мтунзи Мвубу (от The Brother Moves On и Shabaka & The Ancestors), чийто дебютен солов албум бе издаден от Ropeadope миналата година.

…а в момента EYOT подготвят и албум с концертни записи от различни страни и различни години за немския лейбъл Neuklang, като само преди няколко дни излезе и дебютният сингъл от албума – концертната версия на пиесата Drifters – запис от фестивала "Джаз край Вардара", организиран от лейбъла PMG Jazz в камерната зала на Македонската филхармония в Скопие през есента на 2022г. с българско участие (Space Trio) и специален гост Цветан Цветанов от "Аларма" като водещ на събитието.

Освен безспорен феномен в европейския джаз от последното десетилетие и половина, освен група, забелязана от светила като Джим Бар от Get The Blessing и Portishead (продуцент на два от албумите на EYOT) и Стив Албини (който записа четвъртия им албум "Innate" в студиото си Electrical Audio в Чикаго), квартетът от Ниш определено е и една от любимите групи на публиката на и на Wrong Fest, и на "Аларма Пънк Джаз".

В София пристигат в оригинален състав – Деян Илиич (пиано), Сладжан Миленович (електрическа китара), Марко Стоилкович (бас) и Милош Войводич (барабани) за камерен концерт за 180 човека в зала "Сингълс" на НДК, който ще бъде и първи от една дълга международна серия, посветена на предстоящия нов албум.

Другите за EYOT:

***** "Нирвана” на европейския джаз" – сър Джи Ърл Грайс

***** "С гордост го казвам вече втори път, а знам за тях едва от вчера, Еyot са една от онези млади групи, които доказват, че за музиката няма бариери, ако е качествена” – Рамбо Амадеус (2012)

***** "Фактът, че Еyot са свирили на джаз, пънк и рок фестивали, както и в културни центрове, казва нещо за специалната химия на музиката им" – Йън Питърсън (All About Jazz)

***** "Неочаквано красив и ясен звук" – Давид Албахари

***** "Тъмна, атмосферична, страстна и омагьосваща (музика), такава, която кара космите по врата ви да настръхват" – Джейк МакМърчи (Get The Blessing)

***** "Красива, просторна музика, пълна с мрачна мистерия… но в същата мярка и с възвисяваща светлина…" – Джим Бар (Portishead / Get The Blessing)

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Вилхелм Тел" от Росини във Виенската държавна опера

В съботната вечер (27 април от 20 часа) ще бъдем във Виенската държавна опера , за да проследим спектакъла на "Вилхелм Тел" с дата 16 март 2024 година. Последното сценично творение на Росини съперничи по времетраене с божествените дължини на Вагнеровите шедьоври. Това е една от причините "Вилхелм Тел" сравнително рядко да се поставя по..

публикувано на 27.04.24 в 07:55
Аделина Александрова и Емануил Иванов

Пианистът Емануил Иванов: артистът трябва да е земен

"Винаги съм смятал, че един артист, примерно в класическата музика, трябва да е земен – казва Емануил Иванов. – Не бива да се самоиздигаме на пиедестал, не трябва да създаваме изкуствена дистанция между себе си и публиката и да се считаме за недосегаеми, само защото свирим или правим музика. Нямаме никакво право на това – трябва да сме близки..

публикувано на 26.04.24 в 12:45
Сцена от четвърто действие на операта „Вилхелм Тел“

"Вилхелм Тел" от Джоакино Росини, опера в четири действия

Либрето: Виктор Жозеф Етиен и Иполит Луи Би (по едноименната драма на Фридрих Шилер) Първо изпълнение: 3 август 1829 г. в Париж. Действащи лица: • Вилхелм Тел – баритон • Мелхтал – бас • Арнолд, негов син – тенор • Валтер Фюрст – бас • Лайтхолд – бас • Геслер, австрийски императорски наместник в Швейцария – бас • Рудолф, негов адютант – тенор..

публикувано на 26.04.24 в 12:15

Фестивалът "Артис" с трето издание в София

"През тази година стартираме третото издание на "Международния музикален фестивал за класическа музика и изкуства". Подчертавам изкуства и правя това уточнение, защото в предишните издания, фестивалът   беше само с класическа музика. Сега разширяваме диапазона  ,включвайки различни изкуства, като в бъдеще тенденцията е форумът да обединява всички..

публикувано на 26.04.24 в 08:15

What the Funk представя катедра “Поп и джаз изкуство” към Вокалния факултет на НМА

Фънк вечер What the Funk представят на 24 април катедра “Поп и джаз изкуство” към Вокалния факултет на НМА “Проф. Панчо Владигеров” и Общинският културен институт “Надежда”.   В  концерта участват Джаз формация “София” и студентите от класа по пеене на ас. д-р Адриана Бенова и от класа по саксофон на хон. ас. Апостол Апостолов - Толи.  Повече от..

публикувано на 24.04.24 в 16:50