Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Петър Стоянович:

За несвършващо време и отговорността и удоволствието да го преживяваме отново

| Интервю
Снимка: @NationalPalaceOfCulture

Часове на знание и чиста литературна радост обещава проф. д-р Петър Стоянович за новата си книга "Несвършващо време. Спомени".

"Разбира се, като всяка една биография, няма как да има претенцията да бъде статистически документ. Тя има една избирателност на събития, на теми, на личности. Тази книга е групирана като фамилна история", споделя той.

В книгата той разказва за софийското си детство през 70-те, 80-те и 90-те години, със всичките лица, къщи, събития, начин на живот. Разбира се, нормално за онази епоха следват казармата и следването на история във Виенския университет.

"Това всъщност 100% е една книга от всички книги, които съм написал досега, която не е в сферата на научния исторически разказ", казва той.

В предговора на книгата проф. Стоянович критикува тези, които не пишат мемоари, от друга страна, критикува тези, които пишат, защото и двете групи има за какво да бъдат бичувани. Тези, които не пишат спомени, обричат общия разказ на непълноценност.

"Големият разказ е сбор от малките разкази на всеки един от нас, затова, който не пише, той има в някаква степен една виновна отговорност към общия ни разказ", посочва професорът.

"С едно намигване към публиката съм завършил с наклонен шрифт, нещо в скоби, което казва, че при интерес нещата продължават. Такива нещо трябва да се пишат в годините на духовна бодрост", допълва той.

Стоянович е използвал семейната история, за да оформи някаква среда за това читателят да разбере в какви условия и под какви влияния и израснал.

"Същинските спомени – тия, които човек понякога даже няма сила да разкаже, се съдържат много повече в душата и в сърцето. А тези, които разказват разумът, хуморът и душата, която лети, са тези, които лесно се четат", пояснява авторът.

В заключение, той посочва, че докато имаме спомен за времето, желание, вътрешна необходимост да го преживяваме отново през спомена за нашите хора и през надеждата на тези, на които ще оставим времето, то е несвършващо. То ще свърши само когато ние се откажем от отговорността и удоволствието да го преживяваме отново и отново.

Целия разговор с проф. Петър Стоянович в предаването ''Нашият ден'' можете да чуете от звуковия файл. 

Снимки – НДК
По публикацията работи: Наталия Маева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
147 години от Шипченската епопея

Докато съществува и един българин, споменът за тези епични моменти винаги ще бъде жив

Днес отбелязваме 147 години от Шипченската епопея – Национално честване, свързано и с 90 години от освещаването на Паметника на свободата. По традиция в Националното честване се включват общественици, политици, граждани – най-вече хората на България, които тръгват в търсене на историческата памет и се обръщат и към себе си, помнейки историята...

публикувано на 24.08.24 в 12:40

Жива картина на епичните Шипченски боеве

Доколко историята днес определя поведението ни? Познаваме ли я? Дали наистина всичко това, което наричаме Шипченска епопея, показва нещо грандиозно, нещо извънредно? Дали наистина, 147 години по-късно, е в ежедневието ни, дали го носим в сърцата си, дали го предаваме на децата си?  Българското турне на "Семейно радио" през 2024 година продължава с..

публикувано на 24.08.24 в 12:07

Исторически музей - Дряново – бъдеще в миналото

Българското турне на "Семейно радио" през 2024 година продължава с директно излъчване от Габрово в кулминацията на честванията по повод 147 години от Шипченската епопея и 90 години от освещаването на Паметника на свободата. Д-р Иван Христов , директор на Исторически музей - Дряново – разказва в "Семейно радио" за музейното дело, паметта и смисъла от..

публикувано на 24.08.24 в 11:30

Боженци: Легендата за болярката Божана и как селото става културен резерват

През тази година се навършват 60 години от създаването на Архитектурно-историческия резерват "Боженци". Според легендата, селото е основано от болярката Божана, която през 1393 г., бягайки от превземането на Велико Търново, се укрива със семейството си в планината и стига до малка рекичка. Тя се установява по северните склонове на Стара планина и полага..

публикувано на 23.08.24 в 11:09
Илюстративна снимка

Инициативен комитет възражда емблематичния ансамбъл "Габрово"

В мобилното студио на предаването "Нашият ден" от град Габрово гостува 27-годишният хореограф и режисьор Иван Любомиров, който изпълнява и длъжността заместник-областен управител на Габрово. Той е също така член на инициативния комитет за възстановяването на ансамбъл „Габрово“. В интервюто той сподели важни аспекти около историята и бъдещето на..

публикувано на 23.08.24 в 10:15