Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вторник, 28 ноември

Избрано от програмата

от 0.15 до 0.30 часа
Радиоколекция
"Светлината е като водата" от Габриел Гарсия Маркес

от 0.30 до 2.00 часа
Среднощен радиоекспрес
водещ: Кирил Чобанов

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам
водещ: Елинка Величкова

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Фолклорна музика от Южна Испания и Канарските острови.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на ансамбъл "Дунав", Веселин Джигов, Елена Граматикова, Марин Иванов, Татяна Сърбинска и други.

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
"Новодомци в гората", по славянска приказка

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
"Заек победител", по тибетска приказка

от 8.06 до 11.00 часа
Нашият ден
водещ: Нина Цанева, Божидар Александров
• Епизоди от живота: от археологическия сезон в Попово, който не успя да приключи, благодарение на ново открие. Археолозите откриха напълно запазен римски зидан гроб, част от огромен некропол на територията на Община Попово. Подробности от Владимир Иванов, директор на Историческия музей в Попово.
• Темите на деня: разговор с отец Добромир Димитров за кампанията за набиране на средства за строеж на български православен храм в Лондон.
• Темата на деня: За становището на Икономическия и социален съвет за проектобюджета за следващата година. Събеседник: Зорница Русинова – председател на Икономическия и социален съвет.
• Разговорът: Как изкуството се превръща в пресечна точка на млади артисти, изпълнители и предприемачи, обединени от обща кауза – да претворяват отминали епохи, светове и образи през своята собствена смела призма? – разговор преди второто събитие от серията „Сезоните на фантазията“, представящо мащабен авторски танцов спектакъл, интерпретиращ митологични образи и древни легенди. Събеседник: Натали Павлова – автор и вдъхновител на идеята.
• Евранет
• Образованието влиза в час
- Образователен бюлетин.
- Говори бъдещето: "До Ню Йорк и назад" или как българските младежки делегати към ООН ще разберат какви са актуалните интереси и проблеми на младите хора в България, за да ги представят пред Общото събрание на ООН? Разговор с Александър Янев и Коста Каракашян, български младежки делегати към ООН.
- Софийският университет и неговото бъдеше. Как Алма Матер ще се върне в световните класации? Разговор с проф. д-р Георги Вълчев, новоизбраният ректор на Софийския университет "Свети Климент Охридски".

от 11.00 до 12.00 часа
БНР топ 20
водещ: Диляна Трачева
Класация за български песни

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
водещ: Димитрина Кюркчиева
• "В нейния глас" – театрална танцова премиера на Karakashyan & Artists. Проект, подкрепен от Министерството на културата. Моноспектакъл, вдъхновен от мотиви от "Човешкият глас" на Жан Кокто.
Гостува Марчела-Василена Димитрова, танцов артист от Великобритания.
• XXII Годишна изложба за живопис "Формат 30/30" – представя я галеристът Вихра Пешева.
• Професия текстописец. Разговор с д-р Джина Дундова-Панчева от екипа на проекта "Пеещи артисти".
• Конкурс за български късометражен филм на 28-ия София филм фест. Разговор със Светлана Дамянова.
• Избрано от афиша на Киномания: "Голда Меир, желязната лейди на Израел", режисьор Ги Натив.
• Фонограф.

от 14.00 до 15.00 часа
Класично и романтично – Музика хисторика
водещ: Калина Томова
Представяне на необикновения чешки ръкопис кодекс "Специалник", който събира стотици произведения от XIV, XV и XVI век както от чешки, така и от франко-фламандски и английски композитори. Мотети, песни и меси от източника, изпълнява ансамбъл "Хилиард".

от 15.10 до 16.30 часа
"1001 защо – Ефир знание": За думите
водещ: Венета Гаврилова
• Думи от няколко свята – с бесарабската поетесата Таня Танасова, родена в Молдова, разговаряме за пъстрата реч на поезията ѝ, съчетала книжовния български език с думи и образи от родния ѝ диалект – по повод 60-ата годишнина на авторката.
• Кирило-Методиевският център на БАН отбелязва края на една наситена с важни юбилеи година – 1160 години от създаването на славянската писменост, 110 години от създаването на Климентовата комисия и 60 години от възстановяването на Кирило-Методиевската комисия, както и на 200 години от откриването на Супрасълския сборник – забележителния старобългарски книжовен паметник от Х век.
• Игрословица
• Всичко за образованието: саморегулираното учене или "Пътеводител на независимия тийнейджър" – разговор с авторката Нели Цветкова

от 16.30 до 17.00 часа
"1001 защо – Ефир знание": Радиоенциклопедия
водещ: Михайлина Павлова
История на портрета: Психологически портрет, криминологичен профил
Портретът на един бъдещ атентатор съдържа в себе си емоционални сривове, демонизиране на обществото и рязка промяна във външния вид.
Психопрофилът на предателя на Левски се характеризира с некотролируема завист, омраза, ревност, честолюбие, суетност и алчност.
Как болестта унифицира хората? Кои са двете страни у човека и кои са цветните хора?
Разговор с криминалния психолог от Института по психология към МВР Борислав Стоянов и с психиатъра доц. д-р Георги Койчев.

от 17.00 до 18.00 часа
Какво се случва
водещ: Милена Лекова

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода – Класация "Надпяване"
водещ: Ивайло Маджаров
Представяне на произведенията, участващи в класацията за месеца

от 19.30 до 21.30 часа
Музикалните вечери – Студио "Музика"
водещ: Мария Вълчанова
90 години от рождението на проф. Димитър Христов
В две поредни издания (28 ноември и 5 декември) предаването "Студио музика" отбелязва 90-годишнина от рождението на големия български творец – композиторът, теоретик, педагог и обществен музикален деец проф. д-р Димитър Христов (1933-2017). Своите преживявания от общуването и работата си с него споделят проф. Ганка Неделчева – пианист и един от изявените изпълнители на клавирното му творчество, проф. д-р Елисавета Вълчинова-Чендова и проф. Явор Конов, а музиката на Димитър Христов звучи в изпълненията на утвърдени български виртуози и състави.

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
водещ: Анелия Димитрова
• Гостува Деян Петров - Дицата (Dizzy) перкусионист, преподавател, социален изследовател, изпълнител на автентична африканска музика с редица участия на родната и международна сцена, а също и приятел на Аларма. Един разговор за работилницата за традиционни африкански ритми Dizzy Grooves, за автентичните инструменти джембе и дуни, за музиката като междукултурен мост и африканската ритмика като основа на съвременния многообразен музикален свят, както и за преподаването и живота изпълнени със смисъл.
• Мигранти с таланти: среща с украинката Елизавета Чорнощокова, която е химик по образование с опит в корпоративния свят, но по душа е кулинар с мечта да се реализира в България, като такава. С Елизавета говорим за това как се чувства у нас, за приликите и разликите в българската и украинската кухня и за нейния опит, като бежанка.
• Весела Данчева от "Компот Колектив" анонсира какво да очакват посетителите на Международния фестивал за късометражни анимационни филми "Анеси", който ще се проведе на 7 декември в столицата.

от 23.00 до 24.00 часа
Музика преди полунощ – Животът в джаз
водещ: Михаела Колева
Насочваме вниманието ви към един от най-представителните за джаза инструменти – саксофона. Чарли Паркър, Стан Гетз и Сони Ролинс са само някои от бележитите саксофонисти, които ни носят любимата "класическа" джаз атмосфера.

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Сряда, 29 май

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция www.mutanti.com от Кръстьо Кръстев – 8 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Зоя Димитрова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Приказните сюжети в развитие - финал с Пинокио и тромпета на Паоло Фрезу, Пари Комбо, Ману Чао и нашето Феъри тейл..

публикувано на 28.05.24 в 16:42

Вторник, 28 май

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция www.mutanti.com от Кръстьо Кръстев – 7 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Чик Кърия – този път с "Children songs" - соло и с "Ритърн ту форевър" '81, '84. от 3.00 до 5.00 часа..

публикувано на 27.05.24 в 08:05

Понеделник, 27 май

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция www.mutanti.com от Кръстьо Кръстев – 6 част от 0.30 до 3.00 часа Вавилонската фонотека водещ: Цветан Цветанов Mандингската империя в Западна Африка и нейното музикално наследство в постколониалната епоха – интервюта и документални записи с Басеку Куяте, Али Фарка Туре, Тумани Диабате и други..

публикувано на 26.05.24 в 08:25

Неделя, 26 май

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "Епизод, заснет в Хирошима" от Майкъл Уол от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика водещ: Весел Цанков Избрано от "Д-р Спас и неговите пациенти" и от "Голямата къща на смешните хора". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от..

публикувано на 25.05.24 в 08:30

Събота, 25 май

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Turn The Page с нов сингъл и ново име. Гости: Явор Георгиев и Виктор Георгиев. • Новини от българската и световна музикални сцени. • Нови сингли. • "Нострадамус" – рок опера от Николо Коцев. от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно..

публикувано на 24.05.24 в 13:06