Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Малък куклен театър "Слон" разкрива тънкостите на водния куклен театър

Снимка: Малък куклен театър „Слон“

Предстоят премиерите на най-новите уъркшопи за воден куклен театър. Заглавията са "Хидродинамични особености при създаването на обекти за водна среда" и "Техники на производство на кукли за воден куклен театър" на доцент доктор Мирослав Цветанов и екипа му от Малък куклен театър "Слон" ще бъдат представени на 29 ноември 2023 г. Събитията ще се проведат в Националната академия за театрално и филмово изкуство "Кръстьо Сарафов" на сцена Учебен куклен театър с начало 19 часа:

"Водният куклен театър е магия, която не можем достатъчно да покажем на местна сцена, защото все още няма сцена у нас за воден куклен театър. А за всичките ни представления има такъв голям интерес. Ние правим нещо различно и от Виетнам, от където са корените на водния куклен театър, защото там се играе главно навън, по народна музика, сюжети от народната култура. А ние сме единствените, които използваме специално композирана музика за воден куклен театър, както и работим по класически произведения. Това е национално богатство." – споделят доц. Цветанов и Роза Николова.

Доц. Мирослав Цветанов и Роза Николова
Единият уоркшоп се фокусира върху правенето на кукли за воден куклен театър, а другият ще разкрие тайната с какво може да заместим водата. Първият воден спектакъл, който създава трупата е "Райската птица". В България единствено се създава и специална музика за воден куклен театър. Неин композитор е Пламен Цветанов.

Снимки: Малък куклен театър "Слон", Ангелина Грозева
По публикацията работи: Росица Михова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Предпролетно Юрий Дачев ни допуска в своята "Есенна градина"

Най-новото заглавие в репертоара на Малък градски театър "Зад канала" е "Есенна градина". Текстът е вариации върху едноименната пиеса на Лилиан Хелман от 1951 година, както и с други нейни творби. Режисьор на спектакъла е Юрий Дачев За Юрий Дачев "Есенна градина" е: "Семеен портрет на есенен фон. Как да бъде довършен, когато болката е повече от..

публикувано на 28.02.24 в 15:10

Пролуките на Бохумил Храбал

Третата част от трилогията на Бохумил Храбал "Сватби в къщата", "Vita Nuova" и "Пролуки" завършва авторовия разказ за живота му, след като се запознава и жени за Елишка Плевова, наречена Пипси. И в трите си книги Храбал пише от името на Пипси, което му дава възможност да бъде доста самоироничен, да доверява на читателя своите съкровени размишления и..

публикувано на 28.02.24 в 12:05
Художникът Васил Стоилов, еп. 4

Подкастът "Контури": Щрихи от битието на големите български художници

Зад твореца стои човек. Неговия силует очертават авторите на подкаста  "Контури", който щрихира живота на едни от най-познатите български художници на XX век. Бояна Стоилова, Диана Трифонова и Илиян Ружин са в студиото на "Нашият ден", за да разкажат повече за своя аудиопроект, призоваващ слушателите към творческо вдъхновение и игра с въображението...

публикувано на 28.02.24 в 11:29
Диан Костов

От Виена в Брюксел: "Кръстопът – цената на избора"

Арт инсталацията "Кръстопът – цената на избора" с над 72 творби на художника-иконописец Диан Костов предстои да изгрее в разгара на лятото в Националната базилика в Брюксел. Иконите, рисунките, картините, постерите на стенописи на талантливия българин покориха публиката във Вотивкирхе във Виена през 2023 година. През катедралата преминават десетки..

публикувано на 28.02.24 в 10:35

Inter arma. Предчувствието за война в чешката култура

Предчувствието за война в литературата и публицистиката на Чехословакия в годините между 1935-1939 е темата на сборника със съставител и преводач Добромир Григоров. Тя събира различни жанрове – есе, репортаж, пътепис, разказ, пиеса, поезия, а авторите са активни участници в художествения и обществено-политическия живот от този период: Карел Чапек,..

публикувано на 28.02.24 в 08:49