Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Новините в джаза" представят песните на Петър Ступел

Снимка: @MYjazznews

През 2023-та се навършват 100 години от рождението на Петър Ступел – големия български композитор, докоснал с творчеството си сърцата на милиони хора. Той е от онези творци, които умеят да наситят дори най-малката песен с ярки мелодия и съдържание, да изваят незабравим образ и да направят света, в който живеем, прекрасен. Петър Ступел е автор на детска оратория, оперети, филмови и детски мюзикъли, музика към театрални постановки и филми, а песните, които създава, се превръщат в образци и съпътстват живота на няколко поколения българи.

Михаил Йосифов е един от един от най-успешните съвременни български музиканти. Той е тромпетист, автор, аранжор и преподавател. Преди година създава формацията "Новините в джаза", която бързо набра скорост в динамичния музикален живот на България. Артистите, подбрани и ръководени от Михаил Йосифов, са негови бивши и настоящи студенти в НМА "Проф. Панчо Владигеров" и съставляват една сполучлива комбинация от певци и инструменталисти.

В състава на "Новините в джаза" са слънчевият, усмихнат глас на Велека Цанкова, мощният, пълен с живот тембър на Лъчезар Кацарски, инструменталистите с ярко артистично присъствие Александрос Красидис (саксофон), Красимир Зафиров (китара), Николай Костадинов (пиано), Калина Андреева (бас) и Ивайло Манев (ударни).

На 4 декември музикантите от "Новините в джаза" ще представят мултимедийния концерт "Темпо, темпо", с който ще отбележат 100-годишнината от рождението на Петър Ступел.

Новият прочит на легендарни песни като "Снегът на спомена", "Любовта е море", "Закъснели срещи" и много други, както и музика от филмите "На всеки километър", "Любимец 13", "Старинната монета", е на Михаил Йосифов , който отдавна заличава различията между поколенията слушатели и преоткрива за тях творчеството на значимите композитори в българската популярна музика. Подробности за концерта ни представиха Велека Цанкова и Лъчезар Кацарски. Чуйте какво споделиха с аудиторията на програма "Христо Ботев".


По публикацията работи: Росица Михова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Голямо събитие за музикалната ни култура – операта "Медея" на сцена в София

Първата сценична реализация на операта "Медея" от Луиджи Керубини в България беше осъществена в края на февруари 2024 г. в Софийската опера от италиански екип: Франческо Роза – диригент, Марко Гандини – режисьор, Андреа Токио – сценограф, Марио Диче – художник на костюмите. Трите представени спектакъла предизвикаха огромен интерес, залата беше пълна,..

публикувано на 03.03.24 в 14:05

200 години от рождението на големия чешки композитор Бедржих Сметана

Отбелязваме 200 години от рождението на чешкия композитор Бедржих Сметана (2 март 1824 - 12 май 1884) с един от неговите оперни шедьоври – "Далибор" на 2 март от 20 часа. Идеята да напише опера по легендата за славния рицар Далибор, хрумва на Сметана още преди да създаде "Продадена невеста" (1866), но в в крайна сметка я завършва доста по-късно.  Кой..

публикувано на 02.03.24 в 07:50

Спектакълът "Цар Килимар" по музика на Жул Леви с премиера в Музикалния театър

Премиера на спектакъла по музиката на Жул Леви и либрето на Сабина Тянкова "Цар Килимар" може да бъде видяна на 2 март на сцената на Музикалния театър "Стефан Македонски" . Музикалната приказка повежда деца и възрастни в незабравимо пътешествие в света на истинската любов, която се справя с всяка пречка по пътя си, за да пребъде. "Голямо..

публикувано на 01.03.24 в 17:17
Анжела Маджарова (вляво) и Аделина Александрова

Арфистката Анжела Маджарова: Най-добре се чувствам в България!

"Много съм благодарна за всички места, на които съм била, защото за нас като артисти е изключително важно да имаме допир до различни култури – това ни обогатява много. Но най-добре се чувствам у нас и затова се и върнах" – казва Анжела Маджарова. Нежна и изящна като звуците, които изтръгва от любимия си инструмент, тя има забележителна..

публикувано на 01.03.24 в 11:45

"Далибор", опера в три действия от Бедржих Сметана

Музика: Бедржих Сметана Либрето: Йозеф Венциг (немски), Ервин Шпиндлер (превод на чешки) Първо изпълнение: 16 май 1868 г., Прага Действащи лица: • Владислав, крал на Бохемия – баритон • Далибор, рицар – тенор • Будивой, началник на стражата – баритон • Бенеш, тъмничар – бас • Витек, оръженосец на Далибор – тенор • Милада, сестра на убития бургграф –..

публикувано на 01.03.24 в 09:45