Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Иван Чакъров от детската онкология в ИСУЛ: Отдъхвам си, когато направя и последния скенер

| обновено на 30.11.23 в 12:28 | Интервю
Д-р Иван Чакъров
Снимка: Личен архив

В рубриката "Разговорът" на "Нашият ден" събеседник е д-р Иван Чакъров. С негова помощ надникваме в Клиниката по детска клинична хематология и онкология при УМБАЛ Царица Йоанна – ИСУЛ. Клиниката, за която съвсем наскоро стана дума в медиите, защото и оттам изплуваха проблеми, но освен тях зад стените на болницата има и много професионализъм и съхранени съдби и човешки животи.

Той е от онези лекари, носещи големи сърца. От онези лекари, които държат телефона си винаги включен, и от онези лекари, които вярват. Вярват в лечението и положителния изход от заболяването. Определя Клиниката по детска клинична хематология и онкология при УМБАЛ Царица Йоанна – ИСУЛ като клиника на надеждата. Израства в семейството на двама доктори по педиатрия и някак съвсем естествено поема по пътя на родителите си.

"Аз си отдъхвам и ми олеква, когато направя и последния скенер след петата година от лечението", казва в интервюто д-р Иван Чакъров. Няма как тези думи да не се запомнят, защото са думи, описващи продължителната битка, в която влизат заедно – лекари, пациенти и родители. Битка с неясен край.

Според него може би именно "борбата с неясен край" е едно от нещата, които отблъскват младите лекари да се насочат към детската хематология и онкология. "Никога не знаеш, докато едно лечение не приключи, че си постигнал позитивния резултат, като и това е условно, защото, когато постигнеш ремисия, трябва да наблюдаваш пет години дадения пациент." 

"Истината е, че всеки прекрачва прага на нашето звено със страх и много неизвестни. Благодарение на усилията на всички, които работим тук, нещата не са толкова страшни. От моя гледна точка това е болница на надеждата, а не на ужаса и тъгата", казва той.

По неговите думи хората, работещи в трите основни клиники в страната, които се борят с тези заболявания, са не повече от 50 човека. В предаването споделя, че изборът му на специалност е бил по-скоро стечение на обстоятелствата, но впоследствие много е обикнал работата си и в момента не си представя да работи нещо друго.

"През март месец се навършват 10 години, откакто съм в това отделение. В голяма степен мястото, в което се намираме, това отделение, съответства на аналогичните структури в Западна Европа. Що се касае до състоянието на клиниката, в която лежат тежко болните деца, няколко години преди моето идване е бил направен много съществен ремонт, за съжаление следите на времето са оказали своето влияние. Може би наистина има нужда от освежаване", посочва още д-р Чакъров.

Според него в момента нашето здравеопазване се намира някъде по пътя, начертан от развитите държави. Това е съпътствано от трудности от всякакъв характер. "Може би сме на правилния път и вървим по него, макар и с бавни стъпки". 

Чуйте разговора в звуковия файл.

Д-р Иван Чакъров е специалист по детска клинична хематология и онкология, както и по педиатрия с над 15 години професионален опит. Практиката му е фокусирана върху деца, юноши и млади хора с онкологични заболявания - един от малкото специалисти в България по солидни тумори в детска възраст.

През 2007 г. завършва с отличие Медицинския факултет на Тракийския университет в Стара Загора. През 2011 г. придобива научна и образователна квалификационна степен "доктор по медицина" след успешно защитена дисертация.

Член е на Европейската хематологична асоциация и на Европейската асоциация по детска онкология.

Член е и на Българската педиатрична асоциация, Българското медицинско дружество по детска клинична хематология и онкология и на Българския лекарски съюз. От 2020 г. е главен асистент към Катедра по Педиатрия в МУ-София при база Клиника по детска клинична хематология и онкология, УМБАЛ Царица Йоанна - ИСУЛ, където работи близо 10 години.


По публикацията работи: Зоя Димитрова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ателие по шах – форма на социално общуване

Ателие по шах, като форма на социално общуване, организира Фондация "Конкордия" вече втора година. Неговият съосновател, Иво Ванчев , говори в "Нашият ден" за това как сесиите по шах се превръщат в житейски уроци и за нуждите на клуба, за да продължи дейността си.  Една от най-добрите форми на учене е играта, а шахът безспорно умее да приобщава и..

публикувано на 27.02.24 в 15:30

Технологиите при лечение на редки болести напредват. Къде е България?

Технологиите вече позволяват да се диагностицират много повече редки болести, като подобрят възможностите за ранна диагностика и терапия. Д-р Антоанета Тончева, генетик и молекулярен биолог, споделя своите мнения за значението на ранната диагностика на редките болести, които често са генетично обусловени. Такава диагностика може да доведе до по-бързо..

публикувано на 27.02.24 в 12:03

Пловдивският университет с победа на престижно състезание по международно право

Отборът на Пловдивския университет "Паисий Хилендарски" спечели Националните кръгове на най-престижното състезание по международно право Phillip C. Jessup. Те се проведоха между 16 и 18 февруари 2024 г. в Съдебна палата в София. Отборът победител е в състав Вяра Трифонова, Григор Пейков, Дебора Михалева и Мария Гинева с треньори Антоний Гатов и..

обновено на 27.02.24 в 11:30
Дарко Ангелески и Петра Димитрова

Коктейлният вкус на София

Майсторството и въображението в използването на различни аромати, съставки и текстури. Как се съчетават класически рецепти със собствени интерпретации? За  коктейлната култура в България и вкусът на софиянеца – разговор в "Нашият ден" с  бар майстора Дарко Ангелески и съпругата му Петра Димитрова.    Какъв е вкусът на София - розата,..

публикувано на 27.02.24 в 10:23
Здравко Делчев

Патриотизмът през очите на един осмокласник

С приближаването на Националния празник – обръщаме се към темата за България и патриотизма. Осмокласникът Здравко Делчев от ЕГ "Иван Вазов" – Пловдив споделя в "Нашият ден" впечатления от  ученическото пътуване до Страсбург, от което се е завърнал скоро.  След Европейския парламент една от важните спирки на ученическата делегация е българското..

публикувано на 27.02.24 в 09:12