Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Иван Чакъров от детската онкология в ИСУЛ: Отдъхвам си, когато направя и последния скенер

| обновено на 30.11.23 в 12:28 | Интервю
Д-р Иван Чакъров
Снимка: Личен архив

В рубриката "Разговорът" на "Нашият ден" събеседник е д-р Иван Чакъров. С негова помощ надникваме в Клиниката по детска клинична хематология и онкология при УМБАЛ Царица Йоанна – ИСУЛ. Клиниката, за която съвсем наскоро стана дума в медиите, защото и оттам изплуваха проблеми, но освен тях зад стените на болницата има и много професионализъм и съхранени съдби и човешки животи.

Той е от онези лекари, носещи големи сърца. От онези лекари, които държат телефона си винаги включен, и от онези лекари, които вярват. Вярват в лечението и положителния изход от заболяването. Определя Клиниката по детска клинична хематология и онкология при УМБАЛ Царица Йоанна – ИСУЛ като клиника на надеждата. Израства в семейството на двама доктори по педиатрия и някак съвсем естествено поема по пътя на родителите си.

"Аз си отдъхвам и ми олеква, когато направя и последния скенер след петата година от лечението", казва в интервюто д-р Иван Чакъров. Няма как тези думи да не се запомнят, защото са думи, описващи продължителната битка, в която влизат заедно – лекари, пациенти и родители. Битка с неясен край.

Според него може би именно "борбата с неясен край" е едно от нещата, които отблъскват младите лекари да се насочат към детската хематология и онкология. "Никога не знаеш, докато едно лечение не приключи, че си постигнал позитивния резултат, като и това е условно, защото, когато постигнеш ремисия, трябва да наблюдаваш пет години дадения пациент." 

"Истината е, че всеки прекрачва прага на нашето звено със страх и много неизвестни. Благодарение на усилията на всички, които работим тук, нещата не са толкова страшни. От моя гледна точка това е болница на надеждата, а не на ужаса и тъгата", казва той.

По неговите думи хората, работещи в трите основни клиники в страната, които се борят с тези заболявания, са не повече от 50 човека. В предаването споделя, че изборът му на специалност е бил по-скоро стечение на обстоятелствата, но впоследствие много е обикнал работата си и в момента не си представя да работи нещо друго.

"През март месец се навършват 10 години, откакто съм в това отделение. В голяма степен мястото, в което се намираме, това отделение, съответства на аналогичните структури в Западна Европа. Що се касае до състоянието на клиниката, в която лежат тежко болните деца, няколко години преди моето идване е бил направен много съществен ремонт, за съжаление следите на времето са оказали своето влияние. Може би наистина има нужда от освежаване", посочва още д-р Чакъров.

Според него в момента нашето здравеопазване се намира някъде по пътя, начертан от развитите държави. Това е съпътствано от трудности от всякакъв характер. "Може би сме на правилния път и вървим по него, макар и с бавни стъпки". 

Чуйте разговора в звуковия файл.

Д-р Иван Чакъров е специалист по детска клинична хематология и онкология, както и по педиатрия с над 15 години професионален опит. Практиката му е фокусирана върху деца, юноши и млади хора с онкологични заболявания - един от малкото специалисти в България по солидни тумори в детска възраст.

През 2007 г. завършва с отличие Медицинския факултет на Тракийския университет в Стара Загора. През 2011 г. придобива научна и образователна квалификационна степен "доктор по медицина" след успешно защитена дисертация.

Член е на Европейската хематологична асоциация и на Европейската асоциация по детска онкология.

Член е и на Българската педиатрична асоциация, Българското медицинско дружество по детска клинична хематология и онкология и на Българския лекарски съюз. От 2020 г. е главен асистент към Катедра по Педиатрия в МУ-София при база Клиника по детска клинична хематология и онкология, УМБАЛ Царица Йоанна - ИСУЛ, където работи близо 10 години.


По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Рисунка на Дейв-Стивън Ерон

България в очите на едно семейство, живеещо в Париж

България в очите на едно семейство, живеещо в Париж – разговор в "Нашият ден" с Ан-Мишел (14 г.), Дейв-Стивън(11 г.) и тяхната майка Пламена Ерон . Пламена е българка, която заминава за Париж, заради френския език, и остава там, защото създава семейство. Ан-Мишел свири на пиано от 5-годишна, а от миналата година свири на орган в..

публикувано на 19.07.24 в 12:57

Да изпратиш писмо до непознат

Всички, които се занимават професионално или като доброволци с хора в нужда, се натъкват на един неизменен факт – че наред с конкретните материални  потребности,  почти наравно с тях, а понякога и в по-голяма степен, изпъква необходимостта на човека да бъде познат, признат и обикнат. Забелязала го е и Катя Кутянова , доброволец и организатор на..

публикувано на 19.07.24 в 11:52

Незаконно и опасно строителство в центъра на София – какво се случва?

Незаконно и опасно строителство в центъра на София – на бул. "Христо Ботев" № 73 вече 4 месеца изправя жителите на района пред усещане за безизходица. Какви проверки са извършили институциите – в "Законът и Темида" разглеждаме частния случай на Велина Иванова от София. След отправена покана към представител на община "Възраждане", чуваме..

публикувано на 19.07.24 в 11:35
Д-р Орлин Колев и Анелия Торошанова

Допустимо ли е искането за отлагане връчването на втория мандат от президента?

В "Законът и Темида"  дългогодишният консултант на предаването д-р Орлин Колев , експерт по конституционно право, отговаря на слушателски въпроси в ефир. Допустимо ли е искането за отлагане връчването на втория мандат от президента? В отговора си д-р Колев се позовава на чл. 99 от Конституцията – разпоредбата, която овластява..

публикувано на 19.07.24 в 11:04
Отличниците в края на учебната година

Един невероятен клас от СМГ постигна 99,32 среден успех на матурите

Срещаме слушателите на предаването "Нашият ден" с един невероятен клас от СМГ "Паисий Хилендарски", постигнал среден успех на матурите 99,32 точки от възможни 100 . Класният ръководител и учител по математика г-жа Елена Киселова разказва за пътя към блестящия резултат, в който не липсва критика към българската образователна система. От общо..

публикувано на 18.07.24 в 11:53