Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Liminal/Гранично – изложба на Мариана Смит в галерия "Академия"

9-то Международно триенале на графиката в София

Със самостоятелна изложба Liminal/Гранично на американската артистка Мариана Смит в галерия "Академия" започва поредицата културни събития от програмата на 9-ото Международно триенале на графиката в София.

Мариана Смит е доцент по визуални изкуства в Stockton University, Galloway в Ню Джърси, САЩ. Води класове по рисуване, графика и съвременни методи на графичен печат и арт книги. Тя има две Бакалавърски степени от Moscow College of Applied and Industrial Arts и Columbus College of Art and Design, Охайо, както и Магистърска степен по изящни изкуства от Cornell University.


В своята артистична практика тя използва графика, живопис и видео инсталация в търсене на нереализираната мечта за родина. Творби на Мариана Смит са представяни в САЩ, Италия, Тайван, Китай, Ирландия, Нова Зеландия, Гуам и Армения.

"Работя с графика, живопис и видео инсталации като създавам колажи от пейзажи и изследвам пространствените смущения и естеството на имигрантските дислокации.", споделя авторката.


Изложбата Liminal/Гранично включва пейзажи, свързани с различни места като Венеция, пространствата Burren в Ирландия, калифорнийските секвои, както и творби, базирани на лични спомени. Гостуващата експозиция може да бъде разгледана до 6 декември в галерия "Академия".

Мариана Смит е в България по покана на Организационния комитет на Международното триенале на графиката като член на журито за определяне на наградния фонд. Събитието се организира от Съюза на българските художници и е част от Културния календар на Столична община.


Снимки: архив на Мариана Смит
По публикацията работи: Росица Михова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Веселка Кунчева: Съвременният човек е заключен в себе си зад бронирани врати

Спектакълът за възрастни "Самотата в съвременния човек/свят" гостува тази вечер на софийската публика. Драматизацията и режисурата са на Веселка Кунчева по текстове на Антония Антонова и Цветелина Вътева ("Вайръл стихове за секс и драма"). "За мен това е много съкровен спектакъл, защото изследва една от най-болезнените теми на съвременния..

публикувано на 28.02.24 в 08:05

Вселената на Василка Монева

Изложба на известната българска художничка Василка Монева беше открита в галерия "Контраст". Куратор е д-р Анжела Данева, а заглавието – "Всичко е любов". Могат да се видят повече от 30 картини със заглавия "Врата към морето", "Монмартър", "Голям натюрморт с червена покривка", "Манекени край морето" и др. Василка Монева е русенска художничка,..

публикувано на 27.02.24 в 16:30

Греди Асса с юбилейна изложба

Тя се открива днес в Софийска градска художествена галерия. Заглавието е "Пътувания". През тази метафора кураторът Иво Милев представя ретроспекция на творчеството на известния ни художник, който заема важно място в съвременното българско изкуство, особено за обновяването на визуалния език. Пътувания не само по света, но и пътувания вътре в себе си,..

публикувано на 27.02.24 в 15:29

Покана за вечните детски класики от Младежкия театър

"Червената шапчица" по едноименната приказка на Шарл Перо е едно от последните излезли представления, което оживявa на сцената на Младежкия театър "Николай Бинев". Автор на драматизацията и режисьор на спектакъла е Валентин Владимиров-Валяка, който веднъж вече пленява сърцата на зрителите ни със спектакъла "Трите прасенца"! Композитор е Станимир..

публикувано на 27.02.24 в 13:13

Вечер, посветена на жените във философията

В един рядко срещан ден, 29 февруари , ще се състои дванадесетото издание на "Философски вечери в Библиотеката". В 18:30 в библиотеката на Гьоте институт в София тема на дискусията ще бъде "Жените във философията". Жените във философията остават рядкост до днес. Тяхното наследство във философския канон е ярко и актуално с проблематиката,..

публикувано на 27.02.24 в 13:00