Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Андрю Къркман – между музикознанието и изпълнителската практика

Андрю Къркман
Снимка: Derek Higgins

През ноември музикологът и диригент на консорт "Беншоа" Андрю Къркман беше отличен с наградата за ранна музика на Американското музикологично общество. Причината е последната му книга, която представлява прозорец към музикалния живот в късното Средновековие в църквата в Сент Омер в Северна Франция. Архивът на институцията е изключително добре запазен, което позволява да се разкрият множество детайли от това време.

"Това, което смятам, че можем да научим от подобни архиви, е какво е било ежедневието на хората в тези институции. Не става дума за големите музикални шедьоври, въпреки че и те са част от историческата картина, защото така можем да научим много и за известните музиканти и композитори от тези векове. Но най-интересното е да разкрием как те са функционирали във всекидневието си: как са си изкарвали прехраната, колко им е било заплащано, как са развивали кариерите си от момчета в хора до най-високите постове в църквата. Но освен това човек научава и за личните им отношения, които могат да бъдат доста бурни, а на моменти и дребнави."

Важен акцент в книгата представлява обучението на момчетата хористи към църквата в Сент Омер. Какво разкрива архивът за техния живот, чуйте в звуковия файл:

Консорт
Но бъдещите проекти на Андрю Къркман с консорт "Беншоа" също предизвикват интерес. Месата на Якоб Обрехт върху италианската мелодия Scaramella е достигнала до нас в непълен вид – само два от четирите гласа са запазени. Но неотдавна музикологът и композитор Фабрис Фич реконструира липсващите две партии – дисканта и тенора – и догодина широката аудитория ще може отново да чуе тази меса благодарение на музикантите от консорт "Беншоа", които миналия месец са записали произведението.

Какво сподели Андрю Къркман за звукозаписния процес на месата, чуйте във файла:

Този вторник (5 декември от 14 часа) в предаването "Музика хисторика" ви срещаме с Андрю Къркман и слушаме изпълненията на консорт "Беншоа" на музика от Гийом Дюфай, Антоан Бюноа, Петрус де Домарто и Йоханес Пюлоа.


По публикацията работи: Росица Михова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пристрастяващият ефект на Вагнер – "Валкюра" на Кастелучи и Алтиноглу в Брюксел

Кралският театър "Ла Моне" в Брюксел продължи представянето на монументалната тетралогия "Пръстенът на нибелунга" на Рихард Вагнер с втората творба от цикъла - "Валкюра", в серия от осем представления. Начело на постановъчния екип е отново италианецът Ромео Кастелучи, който създава режисурата, декора, костюмите и осветлението на продукцията. От..

публикувано на 25.02.24 в 09:35

Владимир Атлантов: Животът ми на артист бе предопределен

На 19 февруари Владимир Атлантов отпразнува 85-ия си рожден ден. Наричат го руският вокален феномен, най-прочутият руски тенор от втората половина на ХХ век. Критиците са единодушни: "Рядко се среща драматичен тенор с толкова красив тембър, мощ, темперамент и удивителна искреност, която пленява дошлите в театъра. Атлантов е рядък диамант! Дарен свише..

публикувано на 24.02.24 в 07:50

"Дама пика", опера в три действия, седем картини, от Пьотр Илич Чайковски

Музика: Пьотр Илич Чайковски Либрето на Модест Чайковски и с участието на композитора, изградено върху едноименната повест на Пушкин. Първа постановка: Петербург, Мариински театър Премиера: 7 декември 1890 г., диригент – Е. Направник. Действащи лица: • Герман – тенор • граф Томски – баритон • княз Елецки – баритон • Старата Графиня –..

публикувано на 23.02.24 в 14:29
Сикстинската капела - реконструкция през 1480 г.

Музиката в Сикстинската капела около 1490

В последните години на XV век Сикстинската капела е съвсем нова. Създадена по нареждане на папа Сикст IV, на когото е и кръстена, тя е завършена през 1482 г. и представлява епицентърът на папското богослужение, макар и не всички литургии да са се провеждали там. Знае се, че личният хор на върховния понтифекс е пеел в Сикстинската капела около 40 пъти..

публикувано на 20.02.24 в 09:10
Атанас Кръстев, Валерия Христова-Димитрова, Гергана Иванова и Мартина Табакова

Красива програма с творби за флейта, виолончело и пиано

Гергана Иванова, Мартина Табакова и Атанас Кръстев предлагат на публиката в камерна зала "България" по-рядко изпълнявани произведения от Йозеф Хайдн, Йохан Хумел, Филип Гобер и Жак Ибер на 20 февруари 2024 година. "Аз съм много щастлив, че имаме възможност да направим този проект. Смятам, че тези произведения не се познават много добре от..

публикувано на 19.02.24 в 12:05