Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На 67 да се изкачиш до базовия лагер на Еверест

Албена и Павел Благеви гостуваха в "Покана за пътуване", след като изкачиха Килиманджаро и веднага щом изминаха 779-те километра на Камино. Преди броени дни те се завърнаха от най-високо място. Долетяха от Непал със сертификати, че са достигнали до базовия лагер в подножието на Еверест. Как да не ги покани за разговор човек?! Запитах ги ще бъде ли неуместно да кажа на слушателите, че двамата са по на 67 години. А те отговориха "Че защо? Всичките са си наши!".

Те се запознават в седмо училище в София и тогава той й е носил чантата. Тази традиция очевидно продължава и до днес, но Павел вече се нагърбва с багажа й към базовия лагер под Еверест.


Пътешествениците, които ни разказват как се стига до над пет хиляди метра в Хималаите от 30 години живеят в американския щат Юта. И двамата са химици по професия. Албена има 7 регистрирани патента и е вписана в "Алеята на славата" на голямата корпорация, където се е пенсионирала.  Семейството с половинвековен стаж се усмихва, че баба и дядо могат да ги наричат само внуците им и продължава разказа си с приключения от Непал. Албена обаче доста се е затруднила по пътя нагоре.


Оказва се, че не само изкачването до Базовия лагер на Еверест е тежко. Не по-малко трудно е слизането от него. Това разказаха пътешествениците семейство Благеви. Павел има и изкуствена колянна става. Но откакто е свалил 40 килограма и не спира да обикаля планините със съпругата си Албена, няма проблеми със здравето. Дали биха повторили приключението в Хималаите? По-скоро, не. Но вече се оглеждат за следващо предизвикателство.


Дъщерите на Албена и Павел, искат само родителите им да се връщат живи и здрави от всички екстремни начинания, с които се захващат.  А семейство Благеви има всички основания да се гордее с потомките си. Деница е завършила биомеханично инженерство в "Йейл", медицина в Ню Йоркския университет и специализира пулмология в Харвард. Вера учи в Уортън, най-доброто бизнес училище в Пенсилвания.

Разказът им от първо лице, чуйте в звуковия файл


Снимки: Албена и Павел Благеви

По публикацията работи: Росица Михова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Подготвя се осмото издание на Международния конкурс по четене за ученици от първи и втори клас в чужбина

Вече има записали се за участие български неделни училища. Срокът за това е до 30 април, до 30 май пък трябва да се изпратят и имената на учениците, които ще представят своите училища. Тази година домакин на конкурса е Българското неделно училище "Буквар" в град Кобленц, Германия, което ще посрещне участниците на 8 юни в чудесна зала в сградата на спортен..

публикувано на 27.02.24 в 11:50
Доц. Владислав Младенов

Тялото ни алармира…

За много здравословни проблеми получаваме различни сигнали – от мозъка или нервната система, от тялото или от различни органи. Дали е болка или симптом, добре би било да умеем да ги разпознаваме, ако не – да потърсим навреме лекар. Това бе гледната и отправна точка в разговора ни с доц. Владислав Младенов. Започнахме разговора с традиционните..

публикувано на 27.02.24 в 09:35
Даяна Димитрова – носител на наградата

Еврика! Успешни българи: Даяна Димитрова

Тя е красива и пълна с изненади млада жена. Само преди месец стана носител на наградата "Млад фермер" на Фондация "Еврика". През 2012 г. се регистрира като земеделски производител и изпълнява проект по програма "Млад фермер" за трайни насаждения и пчелни семейства. Прекъсва образованието си по балканистика и се записва “Растителна защита“ в Аграрния..

публикувано на 26.02.24 в 17:00

"Змейска" топонимия по българските земи

Планетарното честване на китайския зелен дървен дракон някак си ни подсеща за нашите местни приказни чудовища, забравени в старите ни детски книжки. Змейове, лами и хали се спотайват дребни и безобидни за облъчените ни от крещящи образи и звуци сетива. Било е време обаче, когато те са владеели въображението на хората, което ги е създало едновременно..

публикувано на 26.02.24 в 12:57
Румен Златев

Военен разузнавач събра пътуванията си в "Семки от живота"

Някои пътешестват както дишат, други скитат по работа, трети пътуват навътре към себе си. Моят първи гост, Румен Златев, успява да съчетае и трите формули за пътуване в изпълнения си с приключения жизнен път и да ги събере в сборника с разкази "Семки от живота". Той израства във Варна и закономерно след завършването на френската гимназия там се..

публикувано на 25.02.24 в 13:25