Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петър Андронов

Здравето на нашите банки е над средното ниво

България е на сериозна дистанция от минималното изискване за приемане в еврозоната

| Интервю
Петър Андронов
Снимка: БНР

В седмицата на Никулден, който отбелязваме и като празник на банкерите, разговаряме за банките, бизнеса и хората в края на поредната година, в която се подготвяме за влизане в еврозоната. Как се вписва българската банкова система в европейското банково семейство и ще се справи ли с всички предизвикателства, които поставя днешното несигурно време? Как хората да се погрижат за финансовата си стабилност и да я съхранят?

"Почти по всички ключови параметри за измерване на здравето на банките, нашите банки стоят над средното ниво. Като капиталови индикатори и като ликвидност. От гледна точка на ликвидни средства – банковата ни система стои много солидно."

Това казва в интервю за БНР банкерът Петър Андронов, член на Управителния съвет на KBC, една от най-големите европейски банкови групи. 

"Качеството на кредитния портфейл остава добро, на едно прилично ниво. В Европа има немалко страни, които са с влошен кредитен портфейл през последните две години. Но това не се наблюдава за България." 

Андронов допълва, че настоящата година е била успешна за българския банков сектор с обещаващи резултати и солидна позиция.

"Аз нямам специални притеснения, нито някакви наблюдения, които да ме карат да мисля, че банките в България имат по-различно поведение и са по-различно надзиравани и различно управлявани от банките в другите страни. Виждаме едни и същи практики, виждаме едни и същи амбиции, сходни стратегии и иновации", посочва банкерът. 

По думите му по отношение на централноевропейските страни – Чехия, Унгария, Словакия, Полша, даже и нашата съседка Румъния – имаме по-скоро в голямата част прилики. Всички развиват едно и същи тенденции и по-устойчиво напредват с трансформацията си с прилагането на дигитални технологии и модели. Мобилното банкиране набира и придобива все по-голяма тежест. Обслужването в клоновете придобива друг характер. 

Банковата система на страната премина през няколко бури от 1991 г. досега. Помним кризите от 1996 г и 1997 г., банковият сектор тогава буквално рухна. И последвалите кризи през 2007 г. и през 2012–2013 г., както и на по-късен етап въздействието на финансовата криза в Гърция и отражението ѝ на нашия банков пазар. През 2014 г. имахме проблем с една голяма национална банка. Именно тогава чуждестранните банки осигуриха ликвидността, която беше необходима, за да се прескочат трудните дни."

"Присъствието на чуждестранните банки, първо, дава една допълнителна стабилност, защото капиталът, който ни е необходим в кризисен момент, се осигурява от банките-майки. Дори и в момента се случват подобни неща, без да има криза, а с оглед на по-високите капиталови изисквания, които предстоят. Второ – чуждестранните банки са един пряк канал за модернизация на цялото банково посредничество“, пояснява Петър Андронов.

За да стане част от еврозоната, България трябва се справи с критерия инфлация, който е големият въпросителен в това предизвикателство. Пандемията и войната в Украйна оказа влияние върху развитието на инфлационните процеси в Европа. Почти всички страни в ЕС работят с бюджетен дефицит, но всички си поставят цел да намалят този дефицит под 3%. Необходимо е в началото на следващата година да бъдат постигнати нива на инфлация, които да бъдат приемливи за Европейската централна банка и ЕК. Но ако сегашните индикации се запазят, ние ще бъдем на една сериозна дистанция от минималното изискване. 

Няма непосредствена видимост за увеличение на лихвите по ипотечните кредити, казва в заключение банкерът. 

Целия разговор с Петър Андронов можете да чуете в звуковия файл. 

Петър Андронов е главен изпълнителен директор на бизнес звеното "Международни пазари". Председател е на Надзорния съвет на българските структури на групата ОББ и ДЗИ. В бизнес звеното "Международни пазари" влизат дъщерните банки и застрахователи в България, Словакия, Унгария и Ирландия. Освен това той отговаря и за управляващото дружество в групата KBC Асет Мениджмънт.  Кариерата  на Петър Андронов в KBC Груп започва през юли 2007 г., когато е назначен за изпълнителен директор на СИБАНК. През март 2008 г. става главен изпълнителен директор, а от март 2011 г. заема позицията и на кънтри мениджър на КВС Груп в България. Професионалният път на Петър Андронов включва редица позиции в частния банков сектор и БНБ. В периода 2002 – 2007 г. той е главен директор на управление "Банков надзор" в Българската народна банка. От 2003 г. до май 2007 г. е член на Управителния съвет на Резервния обезпечителен фонд. Участва в изготвянето на действащото надзорно банково законодателство, в това число Закона за кредитните институции, Закона за допълнителния надзор върху финансовите конгломерати, надзорните наредби на БНБ, указания и др. Член е и на Инвестиционния комитет на БНБ. В периода 2005 – 2007 г. Петър Андронов е наблюдател и член на Европейския банков комитет и на Комитета на европейските банкови надзорници към Европейската комисия. По същото време е наблюдател и член на Банковия надзорен комитет към Европейската централна банка. От страна на българската държава води преговорите за присъединяването на България към Европейския съюз в областта на банковото дело. От 2008 г. до 2020 г. Петър Андронов е член на Управителния съвет на Асоциацията на банките в България, с два мандата като неин председател – от 2015 до 2017 г. и от 2018 до 2020 г. Преподавател е в УНСС по Финанси от 1995 г. до 2004 г. Член е на Съвета на настоятелите на Софийски университет "Св. Климент Охридски", както и на Университета за национално и световно стопанство. От 1995 г. е лектор в УНСС, във Висшето училище по застраховане и финанси и в Нов български университет- Международен банков институт. Той е петкратен носител на наградата "Банкер на годината" и носител на призовете "Мениджър на годината", Приз "Буров"за банково управление, "Мистър Икономика" и много други. Носител на кралски орден на Кралство Белгия.



По публикацията работи: Наталия Маева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Светостта

Минала през множество превратности Христовата Църква успява да оцелее, пазена от Св. Дух, пребиваващ в нея. В историята ѝ има тежки времена, в които вражески сили се надигат срещу Църквата и учението ѝ. През тези години изповядващите Христос търпят гонения и жертват живота си в Негово име. Всеки ден от църковната година е посветен на един или..

публикувано на 30.06.24 в 09:20
Стояна Георгиева

Стояна Георгиева: Журналистиката има значение

Руската федерация забрани две български медии и още 79 от ЕС да се разпространяват на територията ѝ. За България това са вестник "24 часа" и неговият сайт 24chasa.bg, както и новинарският сайт Mediapool.bg. Новината дойде от руското Външно министерство преди дни и е в отговор на решението на Европейския съюз да забрани руските медии – РИА "Новости",..

публикувано на 29.06.24 в 08:50

Анево – село за пример

Село Анево се намира в Южна България и е единствено в община Сопот, област Пловдив. В периода 1974 - 1996 г. Анево е било квартал на град Сопот. Към днешна дата в селото живеят около 1000 жители. Счита се, че Анево възниква в края на XIV век след нахлуването на османците в българските земи, след като близката крепост "Аневско градище" е завзета от тях...

публикувано на 29.06.24 в 08:45
Оливие Живр и Михайлина Павлова

Звукът като символ на епохата и системата

Във Френския институт в София бе представен един невероятен проект на Оливие Живр, антрополог, балканист, преподавател и изследовател в лионския университет Lumière Lyon 2.  В един прекрасен ден той тръгва по следите на звука или по-скоро по следите на известната у нас Радиоточка, която виси на стената в почти всички български домове. Той се среща с..

публикувано на 28.06.24 в 16:30
Научна конференция на тема:

Кои са акцентите в организираната от Арбитражния съд при БСК научна конференция?

На 18 юни 2024 г. в сградата на БСК се проведе научна конференция, организирана от Арбитражния съд при БСК, озаглавена "Общи въпроси на арбитражното и съдебното производство".  Проф. Таня Йосифова – председател на Арбитражния съд при Българската стопанска камара, дългогодишен консултант на  "Законът и Темида" разказа подробности от конференцията в..

публикувано на 28.06.24 в 15:15