Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вторник, 12 декември

Избрано от програмата

от 0.15 до 0.30 часа
Радиоколекция
"В служба на любовта", разказ от О'Хенри – част 2

от 0.30 до 2.00 часа
Среднощен радиоекспрес
водещ: Кирил Чобанов

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам
водещ: Елинка Величкова

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Традиционен фолклор, изискано фадо и уърлд от Португалия.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Теодора Соколова, Димитър Арнаудов, Радка Стефанова и други.

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
"Марко и Мързеланко" от Георги Райчев

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
"Приключенията на Джими и Алфред" от Михаил Казаков – 7 част

от 8.06 до 11.00 часа
Нашият ден
водещи: Нина Цанева, Таня Любенова
• Епизоди от живота: с Българските държавни железници, които организираха коледни пътувания с парен локомотив.
• Темите на деня: проф. Греди Асса в деня на откриването на изложбата му.
• Темата на деня: Какъв беше инвестиционният климат в България от гледна точка на българо-американското бизнес партньорство? Кои са нематериалните активи – технологии, технологични знания и ноу-хау, които инвеститорите носят със себе си и неусетно,, но сигурно променят бизнес средата у нас? Поводът: докладът на Института за пазарна икономика, посветен на икономическото партньорство между България и САЩ
Събеседник: Лъчезар Богданов – Институт за пазарна икономика.
• Разговорът: със Захари Карабашлиев – разговор по и за Коледа в сборника "Нашата Коледа” 2 – дни след получаването на отличието "Златен лъв".
• Евранет
• Образованието влиза в час
- Новини от образователната сфера.
- "Образованието – придвижване от мрак към светлина. Училището – пространство за знания", конференция, организирана от Съюза на архитектите в България. Може ли и как образованието да бъде на светло, а училището и знанията, придобити в него да се превърнат в пространството, което ни липсва?
- "Минута за Коледа" – инициатива на Студентския съвет при СУ.

от 11.00 до 12.00 часа
БНР топ 20
водещ: Диляна Трачева
Класация за български песни

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
водещ: Димитрина Кюркчиева
• Две премиери от Панаира на книгата:
- Здравка Евтимова представя новите си "Луничави разкази";
- Маргарит Жеков за стихосбирката си "Триликата светлина".
• Световен конкурс за детско хайку – разговор с Диляна Георгиева, председател на Българския хайку съюз.
• Бетовен, "Писмо до Бог" – концерт на "Кварто квартет" в зала "България".
• "Уловени мигове", изложба литографии на Стефан Марков в галерия "График Арт" – разговор с куратора Албена Спасова.
• Празникът Ханука по време на война – репортаж на Весела Райчинова от Тел Авив.
• Фонограф

от 14.00 до 15.00 часа
Класично и романтично – Музика хисторика
водещ: Калина Томова
Представяне на най-новия албум на Октави Досталер-Лалонд с къснобарокови сонати за пиколо виолончело, с участието на Артем Белогуров – клавесин, и Виктор Гарсия Гарсия – виолончело.

от 15.10 до 16.30 часа
"1001 защо – Ефир знание": За думите
водещ: Венета Гаврилова
• Кой и за какво търси "Езикови справки" – затрудненията и колебанията в писмената и устната реч – обобщение на доц. Милен Томов от Института за български език.
• Игрословица: игра със слушателите с въпроси от областта на езика.
• Всичко за образованието: Как се прави реформа на средното образование – ще успеем ли като общество и държава да превърнем провала, установен от международни и национални изследвания, в основа за положително развитие – д-р Светла Петрова от Института за изследвания в образованието.

от 16.30 до 17.00 часа
"1001 защо – Ефир знание": Радиоенциклопедия
водещ: Цвета Николова
Етносите в България – ІІ: Българите гагаузи
В днешното издание ще разкажем за една част от българския етнос – гагаузите.... Кои са те, как възниква тяхното наименование, каква е историята на техните преселенията, защо говорят турски език и как са опазили православната си вяра; какви са особеностите на певческия им фолклор ...
В предаването участват доц. д-р Ваня Матеева и гл. асистент д-р Галин Георгиев от Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при Българската академия на науките.

от 17.00 до 18.00 часа
Какво се случва
водещ: Таня Димова
По пътя на успеха - разговор за творчеството и провалите с трима от най-талантливите млади българи според списание "Форбс”:
• Пирина Воденичарова, основател на "Нито ден без книжки”;
• Пламен Наков, изпълнителен директор на една от водещите софтуерни компании у нас;
• шеф Владимир Тодоров, създател на бутиково френско бистро.

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода – Класация "Надпяване"
водещ: Ивайло Маджаров
Представяне на произведенията, участващи в класацията за месеца

от 19.30 до 21.30 часа
Музикалните вечери – Студио "Музика"
водещ: Цветелина Начева
75 години на композитора Стефан Драгостинов.

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
водещ: Анелия Димитрова
• Гостува Николай Василев, режисьор и един от най-изявените български документалисти с редица реализирани филмови проекти. Един разговор за творческите, лични и професионални търсения, а също и за последния му филмов проект, посветен на духовния учител Ваклуш Толев, с множество награди и прожекции в страната и чужбина.
• Мигранти с таланти: среща с Йоханна Бауер, германка от Берлин, която от 7 години живее и работи в България. Йоханна, която е химик по образование, разказва своята история и как заедно със съпруга си, българин, създават малка биоферма за рози в казанлъшко село и се занимават с производството на козметични и други продукти на основата на розовото масло.
• Повече за постигнатото и резултатите от безплатна онлайн обучителна платформа за активно гражданство leaderland.bg., както и за уроците от подкрепените в нея кампании научаваме от Боримир Тотев, представител на кампанията Лидерландия.

от 23.00 до 24.00 часа
Музика преди полунощ – Животът в джаз
водещ: Михаела Колева
Джаз оркестърът - един внушителен музикален организъм, който обединява много и различни хора в една обща материя, която изисква отдаденост и упорита работа от страна на всеки един, но резултатът винаги е преживяване, за което си е заслужавало всяка минута труд. Слушаме джаз оркестъра на Куинси Джоунс и Сами Нестико, The Jazz Cats – по проект на Христо Йоцов с диригент Антони Дончев, както и оркестрите на Каунт Бейзи и Дюк Елингтън.

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Понеделник, 7 октомври

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – 25 част от 0.30 до 3.00 часа Джаз плюс Дуенде Водещ: Людмил Фотев Джаз плюс дуенде гостува за трета поредна година на фестивала "Фламенко Енье" - след Мадрид и Малага е време за Гранада. Слушаме интервюта и документални записи на..

публикувано на 06.10.24 в 08:35

Неделя, 6 октомври

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "Домът на Бернарда Алба" от Федерико Гарсия Лорка от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика Избрано от "Д-р Спас и неговите пациенти" и от "Голямата къща на смешните хора". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00..

публикувано на 05.10.24 в 08:00

Събота, 5 октомври

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража Водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • The Nightwatch представят новия си сингъл "Без път в мрака", който е първа продукция на български език на групата. • Нови сингли. • На този ден през годините. • Рожденици. • Рок опера - Harpazo: The Crucible. от 3.00 до 5.00 часа..

публикувано на 04.10.24 в 15:39

Петък, 4 октомври

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – 24 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес Водещ: Николета Атанасова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам Водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно..

публикувано на 03.10.24 в 08:35

Четвъртък, 3 октомври

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – 23 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес Водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам Водещ: Людмил Фотев Четвъртъците в "Музиката, която обичам завършват епизодите", посветени на Кийт Джарет с..

публикувано на 02.10.24 в 08:15