Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Преминаване" – посмъртна изложба на Иван Б. Иванов в галерия "Райко Алексиев"

4
Иван Борисов Иванов
Снимка: личен архив

"Преминаване" е наречена посмъртната изложба на наскоро напусналия ни художник Иван Борисов Иванов в галерия "Райко Алексиев" на СБХ.

През последните години Иван Б. Иванов работи в областта на абстракцията, като разгръща живописната си мощ в големи формати, ярка цветност и разнообразни структури. В документалната част на изложбата можете да проследите пътя на артиста през превратностите на времето и пространството. 

По време на вернисажа беше представено и монографичното издание "Иван Б. Иванов – живот и творчество".

Успоредно, от 4 до 15 декември 2023, в зала “Средец” на Министерство на културата се представя изложба "Отпечатъци" с графичното творчество на Иван Б. Иванов. куратори: Анелия Николаева, Мариела Маламатенова, Пламен Проданов с любезното съдействие на: Художествена галерия “Никола Маринов”, Търговище, СБХ

Изложбата "Преминаване" продължава до 20 януари 2024 г.

Ето какво разказва в "Артефир" дъщерята на художника Мариела Маламатенова:

"Заглавието на изложбата беше проблем в процеса на избор на работи, понеже, баща ми, ако беше жив, никога нямаше да позволи нещо толкова неясно. Той кръщаваше предишните си изложби "Въображаеми светове". Решихме да сложим една малка част, която да е като автобиографична, да сложим ранните му неща и да говорим за едно преминаване през времето, за преминаване от нашия свят към другия свят. Думата "преминаване" се оказа много популярна в този период – всеки преминава самостоятелно през своите изпитания и през своя живот. В изложбата "Преминаване"  има живопис и монументални работи от различни периоди, а в изложбата "Отпечатъци" в галерия “Средец” на Министерство на културата – графики, литографии и гравюри върху дърво."

Внукът на Иван Б. Иванов, арх. Иван Маламат, споделя: "Изложбата беше първоначално замислена като 90-а юбилейна изложба, която сам организираше, но преждевременно ни напусна. Желанието на дядо ми за тази изложба беше да представим негови последни творби – най-колоритни експресивни абстракции – и ние представяме голяма част от тези творби, но си позволихме да направим една малка ретроспекция на неговия живот и да представим паралелно една съпоставка с неговите ранни творби.

Дори и в абстрактните работи можем да видим логиката на една строга композиция, която произлиза от монументалните творби. В тази изложба е интересно, че може да се проследи преминаването през различните стилове, техники и мащаби на произведенията, които сами по себе си носят едни правила и преминават от едната творба в другата. От монументалното идва ритъмът, от живописта идва фигурата, която изчезва и оставя място на едни абстрактни форми, които спазват композицията и въздействат монументално."

Чуйте целия разговор от звуковия файл. 

Иван Б. Иванов (р. 1933, с. Медовина, Поповско) завършва специалността “Живопис” в Националната художествена академия в София през 1959 г. През годините участва активно в художествения живот на страната с графика и живопис. Урежда самостоятелни изложби в България, както и в Париж, Будапеща, Дамаск, Кабул и др. 

Един художник със стремеж към енциклопедичност, работи и графики, и монументални изкуства, и рисунки. Ранните му творби се определят като "азбучници по модерна живопис". Студент на прочутия професор Дечко Узунов, художникът е възприел и силно споделя усещането за свобода, за сила на духа, за непрекъснато търсене и самоусъвършенстване. 

Иван Б. Иванов не е чужд и на словото – има издадена стихосбирка със заглавие "Хиляди очи", както и няколко книги с пътеписи, защото споделя своите пътувания до Афганистан, Сирия, Мароко, Мексико. Вълнува се от горещите събития по света, застава срещу нищетата и убийствата на невинни хора, защото носи в себе си бунта към всяка несправедливост.

От ранна възраст, заедно с рисуването, обича да си записва впечатления от живота. През 2013 г. в  книгата "Докосване" Иван Б. Иванов събира спомени за големи български художници, с които авторът е общувал. Те носят неповторимата атмосфера на едно време, което вече го няма. Разказите са написани по истински случки, пътеписите носят колорита на местата, където е бил художникът, пречупени през неговия поглед.


Снимки – личен архив

По публикацията работи: Милена Очипалска
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Премиера на пърформанса "Behind you"

Новият танцов пърформанс "Behind you" ще има своята премиера на 1 март на сцената на Ялта Арт Руум. Работата на Филип Миланов и Елизабет Якимова е в стилистиката на солов танцов пърформанс: "Това е солов танцов пърформанс за връзката между съзнателните и безсъзнателните ни опити. Спомените се сливат и разделят, търсейки пътя си към..

публикувано на 29.02.24 в 17:25
Кирил Мерджански, Явор Гърдев, проф. Александър Кьосев и проф. Христо Тодоров

Вечер, посветена на поезията на Кирил Мерджански

Поредицата POIESIS/ POLEMOS – специфичен формат на Културния център в Софийския университет постави на фокус поезията на Кирил Мерджански. Водещ на вечерта беше режисьорът Явор Гърдев, който от своя страна беше поканил за разговора проф. Александър Кьосев и проф. Христо Тодоров. По скайп от Синсинати чухме и поета Кирил Мерджански. Проф. Кьосев..

публикувано на 29.02.24 в 15:34

Първа национална среща на музейните педагози

Националният природонаучен музей при БАН ще бъде домакин на Първата национална среща на музейнте педагози. На 1 март от 13:30 ч. събитието ще събере 33 представители на 19  музея в България, като целта е да се открои ролята на музеите в осигуряването на съвременна образователна среда, предоставянето на добри педагогически модели и новите..

публикувано на 29.02.24 в 13:07

Неслучайно присъствие: филмов портрет на Мариела Гемишева

По традиция последният ден от февруари на всяка високосна година е запазен в програмата на Чешкия център в София а пърформансите и проектите на международната модна дизайнерка и пърформанс артистка Мариела Гемишева. Проектът тази година изгражда неин своеобразен филмов портрет. На 29 февруари от 17.30 часа в Чешкия център ще бъдат представени..

публикувано на 29.02.24 в 12:55

Анастасия Стоева и дебютната ѝ стихосбирка "Неизвършени престъпления"

Нощ в музея събирам картини от различни епохи на живота си: античността на детството, когато като Платон питах какво е добро; а после – тъмните векове, в които котките приличат на криви хора и рицари пробождат лами и дракони; ренесансовият портрет на първите ми стъпки в нов град и барокът на разточителните партита в малкия ми тавански апартамент,..

публикувано на 29.02.24 в 12:36