Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фестивалът за оперно и балетно изкуство в Стара Загора – живеят за изкуството, живеят за любовта

27
Беса Лугичи и Йосиф Славов в ролите на Татяна и Онегин

Тазгодишното, 53-то издание на единствените и уникални за България празници на музикално-сценичните изкуства в Стара Загора завърши на 9 декември, със спектакъл на "Валкюра" от Рихард Вагнер, постановка на Софийската опера. Началото беше на 23 ноември с премиера на "Евгений Онегин" от Чайковски, постановка на домакините – Държавна опера Стара Загора.

Тамара Калинкина и Валери Турманов в ролите на Татяна и Онегин
За първи път тази година имах възможността да присъствам на откриването на Фестивала в Стара Загора, да гледам двата спектакъла на новата постановка, с която празниците започнаха и да разговарям с водещи личности от състава на Старозагорската опера. На всички задавах три основни въпроса: първият ви спомен за този фестивал, най-яркият ви спомен за фестивала и… има ли фестивалът бъдеще.


Предаването започва със спомените на Ема Жунич – музиковед. Родена в Стара Загора, където живее до днес, от няколко години тя завежда архива на Операта, но го изучава от около четири десетилетия. Редовните ни слушатели вероятно си спомнят изказването на големия ни тенор Калуди Калудов, който в изданието ни от 3 декември сподели, че може би най-яркото събитие, на което той е присъствал в Стара Загора, е гостуването на оперния театър от Гданск. Същото чух от Огнян Драганов и Младен Станев. Удивителен човек е хормайсторът Младен Станев. Скромен, ненатрапчив, интелигентен, отличен професионалист, отдаден единствено на изкуството. Толкова вглъбен от самото начало на работата си в Старозагорската опера преди около две десетилетия, че тогава дори не е забелязал, че има Фестивал. Според него всеки във всяко свое проявление "живее за изкуство и за любов". Вероятно защото той самият живее така в един от най-красивите и вдъхновяващи градове на България, града на липите, поетите и изкуствата. И така живеят колегите му от Старозагорската опера, поне с такива впечатления остан