Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"30 под 30" носители на промяната

Снимка: forbesbulgaria.com

Нищо не е сигурно в живота… освен промяната. Тя е най-постоянното нещо, на което можем да бъдем свидетели. А защо не и носители. Кой обаче днес носи промяната? Кой вдъхва увереност за това така мечтано утре, към което дори и да не успеем да стигнем, все пак вървим? Кои са хората, които вдъхновяват с личността си, постиженията си, мислите и идеите си, с примера си?

Според списание "Форбс" за единайсета поредна година това са уверените и нахъсани млади хора под 30-годишна възраст. Те са носителите на промяната, от която имаме нужда.

Чрез тях можем да си припомним, че всичко е възможно, стига да вярваш и да не спираш да се стремиш към него. Чрез тях разбираме, че провалът е най-верният път към успеха, а успехът е сладък само когато е споделен. Защото какво е човекът без другите около него? И сам воинът е воин, но лидерът е такъв единствено в компания. А всички 30 от 30 в новата селекция на "Форбс" за 2023 година са именно лидери на своето време.

Те гледат към бъдещето, но живеят днес. Те се завръщат към същината на човека – твореца, който създава и който вижда в трудностите трамплин. Те говорят за ценностите, които се страхуваме, че вече сме позагубили, или поне се притесняваме, че са се поизместили малко. Всеки един от тях е точният лидер в сферата на бизнеса, спорта, социалното предприемачество, науката, технологиите, здравеопазването, културата и медиите. Всеки един от тях преобразява България. А може би всъщност я завръща към истинската ѝ същност, като събужда потенциала в нея и го развива.

"Какво се случва" тръгна по пътя на успеха в един разговор за творчеството и провалите с двама от най-талантливите млади българи според списание "Форбс".

Пламен Наков, основател и изпълнителен директор на DSS (Digital& SoftwareSolutions) – компания, която се самоиздържа още от първата си година и вече е разширила портфолиото си с първи собствен продукт – технология за автоматизирана проверка на самоличността, която използва изкуствен интелект от последно поколение. Пламен е завършил Техническия университет в София, където сега е аситент-преподавател, и оглавява сферата "Бизнес мениджъри" в селекцията "30 под 30" на списание "Форбс".

"Успехът е стремежът на човек да постигне целите си, но задължително с резултата, който първоначално си е наумил. Провалът сам по себе си също е успех, тъй като той носи уроци: какво сме сбъркали, къде сме сгрешили и най-важното – как можем да се подобрим. Така че успехът е усилието да работим в посока мястото, на което искаме да стигнем."

Коста Каракашян е режисьор, продуцент и хореограф, който съчетава изкуството иактивизма, един от създателите на първите въздействащиимерсивниспектакли у нас и един от българските младежки делегати на ООН в момента. Завършва Колумбийския университет в Ню Йорк и Глобалниякампуспо правата на човека във Венеция. Той е част от категорията "Култура, изкуство и медии".

"Успехът е постоянно да актуализираме целта и посоката си и да успяваме да се движим по някакъв начин – било то по някой път в много права линия, някой път много заобиколно или със задно салто. Да знаем къде отиваме и да се опитваме да стигнем дотам. А дали след месец, или след година, а може и след пет години, това се е оказала правилната цел – тя винаги ще се измества. Важното в този процес за мен е да се чувствам добре, понякога поне, и да не оставям целия този стрес, желанията и амбицията да ми повлияят така, че да не успявам да се наслаждавам на пътя дотам."

Целия разговор с Пламен Наков и Коста Каракашян можете да чуете в звуковия файл.


По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Жени Михайлова, Димитър Стойнов, Антонио Таркуинио

Дни на италианската култура в Двореца - Балчик до края на юли

Продължава Седмицата на италианската култура (21-30 юли) в Държавен културен институт Културен център "Двореца" – Балчик, която се откри за седма поредна година. Началото бе дадено в Каменната зала на Двореца с изложбата "Операта – културно наследство на човечеството", тя съдържа колекция от творби живопис на редица известни италиански майстори,..

публикувано на 29.07.24 в 13:06
Бернхард Шлинк

Нов роман на Бернхард Шлинк

Бернхард Шлинк стана един от най-известните световни писатели с "Четецът", който беше филмиран и с номинации за "Оскар".  Новият му роман "Внучката", както пишат издателите, е "обвързан идейно" с прочутата му творба. Тук отново авторът разказва за любовта, но през историята на родината му, разделена след Втората световна война и последиците от това...

публикувано на 29.07.24 в 10:31

Марио Варгас Льоса и "Лудориите на лошото момиче” с ново издание

Излезе от печат един от шедьоврите на Нобеловия лауреат Марио Варгас Льоса. "Лудориите на лошото момиче " в превод на Катя Диманова вече е на книжния ни пазар. Това е любовен роман, съвършено нов за мен жанр. Във всички мои предишни книги има любовна интрига, но аз никога не съм я извеждал на преден план. Сега вече се чувствам достатъчно съзрял,..

публикувано на 28.07.24 в 10:25

Фестивалът "КиноГледка" с първо издание

На 2-ри и 3-ти август в лятното кино на с. Ново село, област Видин, ще се проведе първото издание на кинофестивала "КиноГледка". Двудневната му програма включва нови български филми. Вечерите са с вход свободен. "КиноГледка" е проект с три основни цели: Да запознае Новоселяни, приятели и гости с българското независимо кино и да възвърне..

публикувано на 28.07.24 в 09:05

Алтернативни летни олимпийски игри София 2024

В редакция "Хумор и сатира" смятаме, че мястото на олимпийските игри, особено летните, е в София и затова организирахме алтернативни. Освен информация за тях, тази неделя веднага след новините в 18 часа ще можете да чуете още: Увод с песни от фестивала на хумористичната и сатиричната песен "Златният кос", изпети от Коста Цонев, Жоржета Чакърова,..

публикувано на 27.07.24 в 18:34