Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Събота, 6 януари

Избрано от програмата

от 0.15 до 3.00 часа
Заедно след полунощ – Нощна стража
водещи: Албена Велева, Иван Драгнев
• Новозеландците "Black Smoke Trigger" с предстоящ дебютен дългосвирещ албум, който трябва да излезе през настоящата 2024 година.
• Интервю с вокалиста на бандата Baldrick.
• На Йордановден – духовното пътешествие и прозрение за смисъла на живота чрез вярата в Бог на Нийл Морс – "Testimony 2".
• Нови сингли.
• На този ден през годините.
• Рожденици.

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на оркестър "Хоро" – Русе, Василка Стоилова, Александър Божилов, Виктория Крайселска, Марин Иванов и ОНМ на БНР.

от 6.07 до 7.00 часа
Събота сутрин в...
водещ: Валери Леков
Гостуваме в село Златитрап, община Родопи, област Пловдив.
Кметът на селото, читалищния секретар и самодейци от женската фолклорна група разказват за миналото и настоящето на селото, за читалището и дейностите му, за фолклорната група,  забележителностите, младите хора, за делниците и празниците на жителите.

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
водещ: Калина Колева
• Домашен любимец: отглеждане на пор.
• Разходка до острова на пъдпъдъците в Сицилия.
• Кой е призракът от Лувъра?
• История на изкуството за деца: разказваме за двореца "Ридзина" в Полша.

от 8.06 до 9.00 часа
За здравето
водещ: Стойчо Стоев
"На лекаря – с любов" – следпразнично издание с основни гости: специалисти по хранене, млади лекари и специализанти, академици в медицината.  Продължаваме "нишката" от последната ни среща за 2023 г. "Посланици на доброто в здравеопазването", като припомним делата на д-р Даниел Димитров, фелдшера Радко Радев и ученика Стоян Ганчев. "Да! За живот" – първи трансплантации за Новата година…

от 9.10 до 11.00 часа
Семейно радио
водещ: Калина Станева
• Семейни маршрути: На Йордановден и на рождения ден на Христо Ботев, директно от празничната атмосфера в Калофер – пряко включване на Александър Райчев.
• Младата майка: каним родителите да заведат децата си на станалото вече традиционно за спортен комплекс "Спартак", "Богоявление за деца", което освен че запознава подрастващите с традициите на този ден, стимулира тренирането на водни спортове. Разговор с най-успешния състезател по плувен маратон в света - плувеца Петър Стойчев.
• Семейна рецепта: споделяме последната изпратена за конкурса ни стара рецепта за трайни, домашни етрополски ореховки.
• От другата страна: заставаме с Валентина Лозанова (сертифициран лайф коуч). Тя ни помага със съвети как да изпълним (поне тази година) новогодишните си цели и ни разкрива силата на терапевтичното писане.
• Вкусът на истината: вино и обредност.
• Моето семейство: гостува едно семейство, за което животът е смях, музика и театър. Те са пеещите актьори от Столичния куклен театър Венцислава и Камен Асенови.

от 11.00 до 12.00 часа
Предаване без име
водещ: Аделина Александрова
В първото за 2024 година издание на предаването ни гостува видната  българска пианистка и преподавателка Антонина Бонева.

от 12.20 до 13.00 часа
Литературата. Начин на употреба
водещ: Надежда Московска
За началата
В началото на новата година, във времето на смелите обещания говорим за началата в прозата. Първи думи, първи фрази, първи глави - какво посочват, накъде ни водят и как понякога заживяват едва ли не отделно от текста, който някога са започнали.
С участието на: Стефан Иванов, Иван Димитров, Николай Генов и Ива Стефанова

от 13.00 до 14.00 часа
Кабаре "Фата Моргана"

от 14.00 до 15.00 часа
Кънтри с Лили
водещ: Лили Друмева
Портрет на кънтри-поп певицата и суперзвезда Фейт Хил. Песни от колекцията "The hits" (2007 г.)

от 15.00 до 16.00 часа
Европейски паралели – за музея, за галерията
водещ: Божидар Любенов
Посрещаме Богоявление – Йордановден
Както всяка година на 6 януари честваме един от най-обичаните празници – Йордановден. Празникът е посветен на кръщението на Иисус Христос в река Йордан от Йоан Кръстител. Наричаме Йордановден също и Богоявление, защото по време на кръщението от небето се спуснал Светият дух, в образа на гълъб и кацнал върху рамото на Иисус Христос. Това е и празникът, който отбелязва края на поредицата от "Мръсните дни”. Доцент д-р Петко Христов, от Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей,  припомня символиката и особеностите на този ден - какво знаем и не знаем за "мръсните дни", какво е значението на водата и с какво се свързва леденото хоро и "хвърлянето" на кръста.. По телефона се свързваме и с един известен именник – Йордан Ефтимов – поет и литературен критик, за да научим как той приема обичаите и традициите на този ден.

от 16.00 до 17.00 часа
Плешивото куче
водещ: Ивайло Кицов
• Честит рожден ден на Тил Линдеман, могъщият певец и текстописец на култовите индъстриъл машини "Рамщайн".
- фронтмен на една колосална команда, представяща типична ултрамодерна рок музика - агресивна и заплашителна, но неподатлива на ограничения и калъпи: нещо като техно, нещо като метъл, нещо като нищо на света.
- но и солов артист, със собствена харизма, представящ парчето "Гага" ("Knebel"). Много интересно и леко подмолно, то, разбира се, не е посветено на Лейди Гага. А си е гага - човка, която немецът като свръхнагла птица пъха нявсякъде.
- защо пусна индивидуалния си сингъл "Аз мразя деца" навръх 1 юни, международния Ден на детето, и възхвали аборта много преди САЩ да отменят конституционното право на аборт.  
• НАТО поздрави Украйна с коледно-новогодишна песен. Войници от многонационалните сили в Латвия изпяха коледната класика "Щедриx вечiр", известна на английски като "Малката лястовица".
• "С Рождеством". Група ДДТ ще ни го честити наживо в зала 1 на НДК утре вечер. Легендарната банда, предвождана от своя основател Юрий Шевчук, прстига на въоръжение не само с хитовете си дотук, но и със своя актуален албум "Творчество в пустоте" № 2.
• Прощание с Новогодней елкой: Борис Гребенщиков, лидерът на прочутата рок формация "Аквариум", в солова акция. В последния си албум "Песни бардов" "чете" поетите с китари от т.н. "златен век" на бардовите химни.
• Блус вълна, с надута в платната мисисипска песен:
- обагрена с вълчия вой на покойния Димитър Филипов "Духи", вокалист и текстописец на хипарливия Herman's Wolf Band. В трибют-диска "Reworks" звучат много от приятелите на Духи, сред които Христо Намлиев, Асен Блатечки, Тони Чембъра, Камен Кацата, Звезди Керемидчиев, Гергана Добрева, Явор Намлиев, Невена Велинска - Малкия и други.
- "Late Night Blues" - инструментален разкош от Любо Велев и Влади Хармониката.
• Купонджийката Милена Славова! Тя е винаги отгоре. И смело изстрелва своето "Бум" срещу всеки гърмеж, в който и край на света да отеква.
• O Du Frohliche! Следновогодишна сурвачка от Чичо Том Ейнджълрипър (за начало) и от Плешивото куче (за край, та да обере парсата и другите добрини).

от 17.00 до 18.00 часа
Трамвай по желание
водещ: Емил Янев
В епизод 526 "Трамвай по желание" започва новата 2024 г. с идеята за меценатството и благотворителността. Среща в ефир със създателите на артистично пространство Теодора и Христо Кирови и знаменитият диригент Йордан Камджалов, откривател и покровител на млади таланти.
Навръх Богоявление, Кръщение Господне и Йордановден, двамата мисионери на добротворството отново са в действие. Същият този ден в София те откриват Академия за човека. В нея участие ще вземат способни и преуспели българи от всички клонове на знанието, изкуствата, културата и спорта. Концепцията на това общество е, че всеки българин носи шампионското в себе се, а всеки шампион е нормален човек.

от 18.30 до 19.00 часа
Документално студио
Проект (Радиоателие 2004 г.)
"Ние от плаца" от Мартина Груева

от 19.00 до 20.00 часа
Ефир приключение: А сега накъде
водещ: Оля Стоянова
• Истории на ръба: Разговор за зимната планина – за планинарската култура и защо е важно възможно най-много млади хора да се обучат на безопасност в планината? Разговор с доц. Момчил Панайотов, председател на Българската асоциация по ски - свободен и екстремен стил, съосновател на Българската лавинна асоциация и планински спасител.
• Маршрути: Разговор за Велики Преслав и защо историята се учи най-добре на място.

от 20.00 до 24.00 часа
На опера в събота
водещ: Алисия Томова
Метрополитън опера - Ню Йорк отваря архивите си за Еврорадио. Спектакъл на "Сватбата на Фигаро" от В. А. Моцарт от 7 април 1956 г. Участват солисти, хорът и оркестърът на Метрополитън опера с диригент Макс Рудолф. В ролите: Чезаре Сиепи, Виктория де лос Анжелес, Надин Конър, Франк Гуарера, Милдред Милър, Фернандо Корена, Сандра Уорфийлд, Алесио Де Паолис, Габор Карели, Емилия Кундари, Лоурънс Дейвидсън.

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Понеделник, 21 октомври

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – 35 част от 0.30 до 3.00 часа Джаз плюс Дуенде Водещ: Людмил Фотев Почти изцяло сме на концертна вълна, от пет локации: откритието ни от 2006 Силвия Перес в Общественото радио на САЩ. Два различни записа на "кръстника" ни Хорхе Пардо:..

публикувано на 20.10.24 в 08:15

Неделя, 20 октомври

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "1984" от Джордж Оруел от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика Избрано от "Летящата читалня" и от "Голямата къща на смешните хора". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска народна музика..

публикувано на 19.10.24 в 08:10

Събота, 19 октомври

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража Водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Новини от българската и световна музикални сцени. • Нови сингли. • На този ден през годините. • Рожденици. • Концептуални албуми - Porcupine Tree и албума им от 2007 г. Fear of a Blank Planet. от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно..

публикувано на 18.10.24 в 16:07

Петък, 18 октомври

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – 34 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес Водещ: Петя Габрова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам Водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от..

публикувано на 17.10.24 в 08:35

Четвъртък, 17 октомври

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – 33 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес Водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам Водещ: Людмил Фотев Четвъртъците в "Музиката, която обичам" завършват епизодите, посветени на Кийт Джарет с части..

публикувано на 16.10.24 в 08:10