Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Клуб "Търсачи на истории" – поредица за "неопитни" читатели

| обновено на 26.01.24 в 08:55

В "Нашият ден" гостува Радостина Николова от издателство "Мармот", която споделя информация за новата поредица от книги за неопитни читатели, наречена Клуб “Търсачи на истории". Тази поредица се отличава със специално оформление на текста и съответен шрифт, предназначени за читатели с дислекция. Книгите са също така в малък и удобен формат, подходящ за детски ръце.

Ето как описва поредицата на страницата си издателство:

Клуб "Търсачи на истории" е поредица книги за неопитни читатели.

Вдъхновена е от най-големите откриватели на истории, които познаваме – децата.

В нея каним да допринесат български писатели и илюстратори. Тяхното умение да разказват с думи и цвят правят всяка книга различна, а на децата им предстоят интересни пътувания, приключения и запознанства.

Постарали сме се да съобразим оформлението, шрифта и хартията според нуждите на неопитния читател. И вярваме, че с тази серия ще помогнем на децата да придобият опит в четенето, а следствие на това ще подобрят и уменията си да разбират, учат и търсят.

Така, неусетно, самите те ще се превърнат в “търсачи на истории”.

В интервюто Радостина Николова разказва за произхода на идеята за поредицата.

"Може би минаха години от едно от първите ми посещения на "Панира на книгата" в Болоня, където за първи път се запознах с издателство "Барингтън тоун", специализирано само за такъв тип книги. Това, което много ми хареса при тях е, че канят много любими писатели, за да разкажат своите истории на много достъпен език и по този начин да достигнат до една малко по-различна аудитория. Това са и читатели, които имат известни затруднения от това да направят крачката от "мога да чета" към "обичам да чета". Още тогава много харесах идеята и я взаимствах, тъй като към онзи момент на българския пазар все още нямаше такава ниша с български писатели, които да пишат по този начин с такъв тип оформление и илюстрации", разказва тя.

До момента поредицата Клуб “Търсачи на истории" включва книги от автори като Слави Стоев, Петя Кокудева, Ана Норт и самата Радостина Николова. Разнообразието на стиловете в илюстрациите е едно от ключовите отличителни черти на поредицата, като дизайнът и оформлението им помагат да бъдат разглеждани като една серия.

"Идеята е да развиваме поредицата и да привлечем все повече български писатели към каузата, които да се включат и да разкажат своите истории. Идеята ни е също така български илюстратори да ги илюстрират. Търсим най-различни имена, нови художници, с които до момента не бихме работили. Повечето от тези, които са включени в поредицата, са нови“, казва тя.

Преди стартирането на "Клуб търсачи на истории", издателството проведе успешно тестово промо на поредицата "Агата" на авторката Александра Георгиева, която включва 12 книги. Получената благоприятна обратна връзка потвърждава голямата потребност от подобен тип книги на българския пазар.

В заключение Радостина Николова препоръчва на родителите да се съобразяват с четивната възраст и интересите на своите деца при избора на книги. Сред препоръчаните от нея заглавия за млади читатели са "Момче или морско свинче" и други книги от поредицата "Клуб търсачи на истории".

Чуйте разговора в звуковия файл. 

Снимки: Издателство "Мармот"
По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Възобновиха ли детските сърдечни операции в НКБ?

Д-р Димитър Печилков , началник на Детското кардиологично отделение към НКБ, говори в "Lege Artis" за това дали и по какъв график се извършват детските сърдечни операции в Наионалната кардиологична болница . Преди седмица се появи информация, че са спрени детските сърдечни операции в НКБ. По думите на д-р Печилков графикът за извършване на..

публикувано на 22.05.24 в 13:55

Без автомобил в големия град – какви и колко са ползите?

В рубриката "Темата на деня" на предаването "Нашият ден" обсъдихме придвижването без автомобил в голям град с еколога Ивайло Попов. Ивайло Попов изтъкна, че е важно да разберем какви са ползите от придвижването без автомобил и обратно, какви са вредите от използването на личен автомобил. "Не е тайна, че автомобилите са причина номер едно за шумовото..

обновено на 22.05.24 в 11:51

Достъп до изкуство за възрастни хора – нормално ли е да говорим за това?

В рубриката "Темите на деня" обсъждаме инициативата "Аз съм тук – проект за достъп до изкуство на възрастни хора". В разговора се включват организаторката на проекта Надежда Дичева и участничките Валентина Селничка и Зоя Брънчева. Според Надежда Дичева е факт е, че обществото ни е много фокусирано върху инициативи за млади хора и деца. "Вярвам, че..

обновено на 22.05.24 в 10:54

Човекът и биологичното разнообразие

В Деня на биологичното разнообразие за зависимостта на човека от оцеляването на видовете в "Нашият ден" говори Радост Ценова от Българска фондация "Биоразнообразие". Биологичното разнообразие е важно за нашето оцеляване, тъй като човекът е неразривно свързан с природата. По думите на Ценова Фондация "Биоразнообразие" осъществява различни..

публикувано на 22.05.24 в 10:01

Неделя на мироносиците, или за силата на жените в християнството

Миналата неделя църквата чества мироносиците – жените, които, отивайки при гроба Господен, за да помажат тялото му със скъпоценно миро, откриват, че той е празен и първи научават вестта за възкресението. Тези безименни жени, за които не научаваме почти нищо друго от Библията, са едни от малкото, които в дните около залавянето и убийството на Христос..

обновено на 22.05.24 в 09:19