Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лицево-челюстната хирургия като философия, хармония и джаз

Д-р Радослав Славчев
Снимка: Болница

Лицево-челюстният хирург д-р Радослав Славчев отделя време от натовареното си ежедневие, за да говори в предаването "Terra култура" за красотата и здравето на лицето и философското измерение на лицевата хирургия.

Д-р Славчев започва разговора с неопровержима истина – лицето идентифицира личността пред света. За специалиста то представлява "сложен ансамбъл от структури" и неговите компоненти – очи, нос, уста – не бива да бъдат разглеждани и осмисляни поотделно. Д-р Славчев прави сравнение с оркестър, в който всички инструменти създават хармония. Но какво става, ако един засвири фалшиво?

Според хирурга лицето не бива да подлежи на постоянна и своеволна промяна. Самата лицево-челюстна хирургия той разделя на две части. Естетичната хирургия е споделена отговорност между лекар и пациент. Д-р Славчев набляга на това, че смислен и истински резултат има само когато пациентът е наясно какво точно иска.

Вторият тип лицево-челюстна хирургия е реконструктивната. Нея хирургът определя като по-трудна и творчески предизвикателна. Тя е необходима в случаите, в които болест, аномалия, операция или друга причина пречи на човек да заеме равностойна позиция в обществото.  

Д-р Славчев, който е специализирал в Париж, споделя за шанса да има добри учители – хора, които разсъждават като лекари и психолози, а не се влияят от модни тенденции. Солидната подготовка в България му отваря врати в Париж, където придобива философския поглед към лицево-челюстната хирургия. Във френската столица се научава да казва "не" – нещо много важно, според д-р Славчев.

Той още веднъж си служи с музикален пример, говорейки за импровизацията в своята област. Също както в джаза, нужни са опит и знания, за да импровизираш в полето на лицево-челюстната хирургия.

У нас има достъп до качествена помощ, според д-р Славчев. Това, което всички пациенти трябва да знаят, е кое, къде и защо се прави, да диференцират местата и услугите.

За професионалните успехи хирургът казва: "Това, което се вижда в очите на пациент, при който са направени подобни неща и те са в добрата посока – погледът на този човек не може да бъде измерен с финансови средства."

Д-р Славчев практикува вярването, че "ако един проблем не може да се реши философски, няма как да бъде решен в частност".

Хирургът заявява уверено: "Българките са много красиви." Проблемът, който вижда, е в това как днес се приема красотата и какво се прави с нея. "В последно време виждам, че големият стремеж не е към красотата, а към нещо друго", казва той с доза съжаление.  

На финала на разговора гостът призовава слушателите, когато гледат в огледалото, да виждат душата си. "Ако душата е добре, ние сме добре и изглеждаме добре", завършва д-р Славчев.

Целия разговор можете да чуете в звуковия файл: 


По публикацията работи: Бисерка Граматикова

БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Нямам си човек!

Евангелският текст от тази неделя след Възкресение Христово ни напомня за цената на здравето и причините поради, които го губим. Къпалнята Витезда, името, на която в превод от еврейски значи "дом на милосърдието", се намира в Йерусалим. В нея на определено време слиза Ангел Господен, който раздвижва водата и тя има лечебно свойство за този,..

публикувано на 26.05.24 в 09:25
Фаеге Ешкевари

Фаеге Ешкевари: Ислямската република е позорното незаконно дете на тайни афери

На 19 май хеликоптер, в който пътуваше Ебрахим Раиси, ултраконсервативният президент на ислямската република и смятаният за най-вероятния следващ върховен лидер, се разби в планинската северозападна част на Иран на връщане от посещение на границата с Азербайджан. Никой не оцеля, а светът си помисли, че може би в Иран ще дойдат нови дни. Какво се..

публикувано на 25.05.24 в 09:26
Павел Сапунджиев, Ивайло Христов и водещият на предаването “Нашият ден“.

Колко важен е езикът за професията на актьора?

Разговорът с актьорите Павел Сапунджиев и Ивайло Христов от Драматичния театър в Пловдив разкрива важността на българския език в актьорското изкуство и духовното израстване. Тези актьори не само използват езика като средство за изпълнение на роли, но го превръщат в мощен инструмент за духовно изразяване и въздействие. За тях българският език е нещо..

обновено на 24.05.24 в 14:16
Интерактивна дъска в класна стая на 23 СУ „Фредерик Жолио-Кюри“

Съвременният учител - мост между традицията и бъдещето

В ефира на "Нашият ден" имахме удоволствието да чуем Елена Вързилова, учител по български език и литература, която с голяма любов и вдъхновение разказа за ролята на учителя днес. Според нея, учителят в България е истински магьосник, призван да вдъхновява децата в класните стаи и да отговаря на всички предизвикателства, които светът предлага...

обновено на 24.05.24 в 13:32
Борислава Хубенова и нейният син

Борислава Хубенова: Комуникацията е най-важното ни умение

В ефира на предаването "Нашият ден", Борислава Хубенова, журналист от културното издание "Нула 32", сподели своите възгледи за важността на словото и неговото влияние върху културата на пловдивчани. Тя подчерта, че словото е най-висшият начин за комуникация, изразяване и свързване между хората. Ето какво казва Борислава Хубенова: "Словото е..

обновено на 24.05.24 в 13:03