Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пол О’Дет на 70

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Големият американски лютнист, диригент и музиколог Пол О’Дет отпразнува 70-тия си рожден ден на 2 февруари. Описван като "най-ясния случай на гениалност, който някога се е докосвал до инструмента", той е сред основните влияния за оформянето на техническите и интерпретативните стандарти в свиренето на лютневи инструменти през последния половин век. От 1976 е професор по лютня в Университета в Рочестър, а освен това е и един от артистичните директори на Бостънския фестивал за ранна музика.

Пол О’Дет участва в над 150 албума. Носител е на 2 награди "Грами", 12 отличия "Златен диапазон", 2 награди "Ехо Класик", 1 Годишна награда на германските звукозаписни критици, както и 7 номинации за "Грамофон" и 8 за "Грами". Записът, ръководен от него и Стивън Стъбс, на камерната опера на Марк-Антоан Шарпантие "Слизането на Орфей в ада" печели наградата "Грами" за най-добър оперен запис за 2014 г., както и отличието "Ехо Класик" в същата категория.


Освен изпълнител американският лютнист е и изследовател, специализиращ се върху музиката от XVI и XVII век, включително италиански и английски песни за глас и лютня, барокова опера, изпълнителски практики на басо континуо, както и, разбира се, солистичния репертоар за лютня. Ето какво разказва той за инструмента си пред журналиста Брус Дъфи: "Лютнята е била най-популярният инструмент. Тя е била инструментът не само на придворните виртуози, много от които са били най-високо ценените, почитаните и високоплатените артисти от всякакъв вид – включително и от художниците – през XVI век. Например лютнистът Алберто да Рипа е бил вторият най-високоплатен член във френската кралска листа след министъра на отбраната. Така че нивото на свирене е било изключително високо, според мен вероятно сравнимо само с нивото на свирене на пиано в края на XIX или началото на XX век. Това е бил инструмент, на който са свирели всички. Имало е толкова много хора, които са свирели, и нивото е било толкова високо, че смятам, че спокойно може да се каже, че е далеч над това на съвременните изпълнители.  Има музика, която най-добрите лютнисти днес не биха могли дори да си помислят да се опитат да научат, защото е толкова трудна".

Този вторник (6 февруари от 14 часа) в предаването "Музика хисторика" празнуваме 70-та годишнина на Пол О’Дет със записи с негово участие на музика от Никола Вале, Джон Дауланд, Алберто да Рипа, Джовани Капсбергер, Томас Кемпиън, Марк-Антоан Шарпантие и Мелхиор Нойзидлер.

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Аксепт", "Мистър Биг" и "Дийп Пърпъл" с букет хитове и нови албуми хедлайн в афиша на "Мидалидаре"

Хоп – ето ни вече на терен в Долината на виното, с. Могилово, община Чирпан, нямаме търпение да рокясаме. Четвъртото издание на Midalidare Rock In The Wine Valley ще се проведе от 12 юли (петък) до 14 юли (неделя). Гаранция за погото и доброто настроение за подобно събитие на открито е не само лятото и бирата, пардон – виното, а преди всичко афишът...

публикувано на 08.07.24 в 16:20

В Брюксел аплодират оперни звезди от Полша и Италия в новата постановка на "Турандот"

Тази година музикалната общественост отбелязва стогодишнината от смъртта на бележития оперен композитор Джакомо Пучини. Водещият белгийски театър "Ла Моне" не можеше да подмине тази кръгла годишнина и предложи за финал на сезона нова постановка на последната творба на Пучини – "Турандот". Още повече, че Брюксел е градът, в който композиторът прекарва..

публикувано на 07.07.24 в 08:05

Вердиевите "Сицилиански вечерни" на сцената на Виенската държавна опера

"В постановката от 13 януари 2024 година Игор Головатенко в ролята на Монфорте не само интерпретира въздействащо мелодиите на Верди, но и конфликта между политиката и бащинския дълг. За разлика от него специалистът по белканто Джон Озбърн има малко пространство за извява в ролята на Ариго, и не показва апломба, с който обикновено блести в роли от..

публикувано на 06.07.24 в 07:55

Arbanassi Summer Music събира почитатели на камерната музика

Предстои 14-ото издание на Arbanassi Summer Music от 7 до 12 юли в архитектурния резерват Арбанаси. Организират го контрабасистката Юлита Фъсева и нейният съпруг обоистът Димитри Местдаг. Двамата живеят и работят в Белгия, но оценяват магията на Арбанаси и възможността да правят бутиков фестивал, заобиколени от приятели и съмишленици. "Специалното в..

публикувано на 05.07.24 в 17:05
Константин Илиевски и Симфоничния оркестър на БНР

Последен концерт от сезона на радиосимфониците

Интересен, динамичен, разнообразен бе сезон 2023/2024 на Симфоничния оркестър на БНР. Новият главен диригент на състава Константин Илиевски предложи цялостна концертна програма, в която бе дадено преимущество на някои от най-обещаващите млади български музиканти, оркестър и публика се срещнаха с нови солисти и диригенти, почетени бяха годишнини на..

публикувано на 05.07.24 в 13:10