Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вторник, 13 февруари

Избрано от програмата

от 0.15 до 0.30 часа
Радиоколекция
"Поручик Бенц" от Димитър Димов – 32 част

от 0.30 до 2.00 часа
Среднощен радиоекспрес
водещ: Кирил Чобанов

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам
водещ: Елинка Величкова

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Автентичен фолклор от Шотландия.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Галя Петрова, Георги Добрев, Добрин Панайотов и други.

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
"Защо бяха измислени комините" от Ирина Карадимчева.

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
"Бялата врана" от Душан Широки

от 8.06 до 11.00 часа
Нашият ден
водещи: Нина Цанева, Василена Мирчева
• Епизоди от живота: на едно от най-обичаните предавания на програма "Христо Ботев" – "Семейно радио" – в Световния ден на радиото, който през 2024 година е на тема "Радиото: един век информира, забавлява, образова".
• Темата на деня: След създаването на комисия, която да одитира годишните финансови отчети на Сметната палата от 2019 до 2023-та.: как Сметната палата контролира изпълнението на бюджета и управлението на публични средства и дейности и кои са гаранциите, че няма да бъде употребявана за политически цели и че охранява единствено обществения интерес? Събеседник: Димитър Главчев – председател на Сметната палата.
• Разговорът: с 12-годишната Ивана Барбие – българско момиче, което живее в Лондон, еднакво силно в литературата, музиката, спорта и чуждите езици, което с есето си "Силата на дядо" печели конкурс сред хиляди английски гимназисти и е сред тримата избрани да се срещнат с популярни английски писатели.
• Евранет
• Време за наука
- Фокус на поредицата "Часът на етиката" с проф. Стоян Ставру е грижата за природата през погледа на Малкия принц или екологичната тема през литературен вектор.
- Еднакво важни ли са състоянието на покой и на движение – разказва Данаил Брезов, доцент в УАСГ, бакалавър по физика, доктор по математика.

от 11.00 до 12.00 часа
БНР топ 20
водещ: Диляна Трачева
Класация за български песни

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
водещ: Димитрина Кюркчиева
• В зала “България” на 26-и февруари предстои концерт на Нов симфоничен оркестър с диригент Петко Димитров. Инициативата е част от проекта "Да си върнем музикалните таланти на България". Разговор със солиста Лъчезар Костов – виолончело, който пристига от САЩ специално за концерта
• 100 години Сергей Параджанов – един от най-самобитните режисьори и артисти на ХХ век. Репортаж от неговия музей в Ереван, Армения
• Ангел Заберски ни кани на концерт с Плевенската филхармония на 15 и 16 февруари
• Галерия "Нюанс" на 10 години – репортаж
• Излезе "Изповедта на един назадничав хетеросексуален мъж" от Фредерик Бегбеде. Книгата ще представи издателката Десислава Желева
• София Христова за сборника си с миниатюри "Нека ти разкажа"
• Клуб "Журналист" с рецитал на бардове в празника на виното и любовта 14 февруари
• Фонограф.

от 14.00 до 15.00 часа
Класично и романтично – Музика хисторика
водещ: Калина Томова
Концерт на вокален ансамбъл Stile Antico, състоял се в Лондондери, Северна Ирландия, на 15 юли 2023 г. в рамките на фестивала "Промс". В програмата: Уилям Бърд.

от 15.10 до 16.30 часа
"1001 защо – Ефир знание": За думите
водещ: Венета Гаврилова
• В навечерието на Успение на св. Кирил разговаряме за усилията на учените от Кирило-Методиевския научен център при БАН да направят "видими" за широката общественост местата на паметта, свързани с имената и делото на първоучителите. Участват проф. Славия Бърлиева и доц. Ива Трифонова.
• 30 години "За думите": избрано от фонда на предаването.
• Игрословица: игра със слушателите с въпроси от областта на езика.
• Всичко за образованието:" – майсторене и математика в споделената работилница "Минти" – Никола Чернев.

от 16.30 до 17.00 часа
"1001 защо – Ефир знание": Радиоенциклопедия
водещ: Михайлина Павлова
Религиозни храмове: Джамията
Джамията е обществена сграда, в която мюсюлманите се събират и извършват обща молитва. Построяването на джамия, казват те, е ибадет (задължение на вярващия). Джамиите са следите, които мюсюлманите оставят в историята. Джамията е нещо повече от архитектурен паметник, тя се възприема като една традиция, един живот, един свят. За смисъла на религиозния храм разказват Бирали Мюмюн и османистът проф. Любомир Миков.

от 17.00 до 18.00 часа
Какво се случва
водещ: Таня Димова
Неглижира ли държавата културата, или структурите в сектора са несъвършени?
Разговор с Мира Сталева, фестивален програматор, продуцент и киноразпространител, и Асен Асенов, директор на фондация "ЕДНО за култура и изкуства" и културен мениджър.

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода – Класация "Надпяване"
водещ: Ивайло Маджаров
Представяне на произведенията, участващи в класацията за месеца

от 19.30 до 21.30 часа
Музикалните вечери – Студио "Музика"
водещ: Мария Вълчанова
Спомен за незабравимия Емил Чакъров
Той е перфекционист в работата си, с обаятелна външност и харизматично излъчване. Той живя между нас само 43 години (1948-1991), но остави ярко незаличима диря, не само в българския музикален небосклон, но и в съвременната европейска и световна култура със своите паметни записи на пулта на най-големите оркестри по света. Той е незабравимият Емил Чакъров, наричан "Красивият магьосник на палката", за когото ще си спомним в две поредни издания на предаването "Студио музика" на 13 и 20 февруари с неговия глас, съхраняван в Златния фонд на Националното радио, прекрасната музика, прозвучала под неговата палка, както и с двама от неговите близки приятели и сътрудници: музикологът Екатерина Дочева и цигуларят проф. Минчо Минчев.

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
водещ: Ася Чанева
Млади перспективни българи виждат реализацията си у нас.
• Срещаме ви с курсантите: старшина Димитър Раев – петокурсник в НВУ "Васил Левски" в Шумен, факултет "Артилерия, ПВО и КИС" със специалности: "Военни комуникационни и информационни системи" и "Компютърни системи и технологии" - носител на стипендията "Акад. Димитър Мишев" на фондация "Еврика" за постижения в овладяването на инженерните науки в областта на електрониката, автоматизацията и електротехниката и сержант Християн Георгиев – третокурсник в НВУ "Васил Левски" в Шумен, факултет "Артилерия, ПВО и КИС" със специалности: "Артилерийско-инструментално разузнаване" и "Геодезия" – носител на стипендията на фондация "Еврика" на името "Кольо Фичето" за постижения в овладяването на знания в областта на строителството и архитектурата.
• Представяме ви Магистърската програма "Технологично предприемачество и иновации в информационните технологии" към Факултет по математика и информатика в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Това е първата магистърска програма по технологично предприемачество в централна и източна Европа, основата през 2007 година с помощта на световна технологична компания и Университета в Калифорния, Бъркли, САЩ.   
Фокусът на програмата е придобиване на знания, умения за стартиране, развитие и управление на иновативни продукти, услуги и стартъпи в сферата на информационните и комуникационни технологии. В Магистърската програма "Технологично предприемачество и иновации в ИТ" в момента се обучават 33 студенти в първи курс и 35 студенти във втори курс. В програмата преподават 14 преподаватели, като освен академична дейност всички имат опит и в сферата на предприемаческата дейност.
На 12 февруари студентите от магистърската програма защитиха дипломните си проекти.
В студиото на "Аларма" очаквайте преподавателите: Сия Цолова, зам. ръководител на програмата,  и Владимир Михов, както и студентката Кристина Борисова.

от 23.00 до 24.00 часа
Музика преди полунощ – Животът в джаз
водещ: Михаела Колева
Бас китарата – инструментът, отговорен за два фундаментални компонента на музикалния език – ритъм и хармония. Но задължително ли е винаги да звучи в ниския пласт на фактурата? Как би звучал, ако поеме мелодичната функция например? Слушаме как Джако Пасториус, Стенли Кларк, Джон Патитучи, Ричард Бона и Маркъс Милър демонстрират неизчерпаемите възможности на този инструмент.

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Събота, 27 април

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Новини от българската и световна музикални сцени. • Нови сингли. • Концептуални албуми: "Great Wide Nothing" и тяхното разбиране за катарзиса - "Hymns for Hungry Spirits, Vol. I, Vol. II". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно..

публикувано на 26.04.24 в 18:32

Петък, 26 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Хайку от Людмила Христова от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Надежда Атанасова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен..

публикувано на 25.04.24 в 09:35

Четвъртък, 25 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "На геврека в дупката", разказ от Румен Белчев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам – Концертна версия водещ: Цвети Бахариева Втора част на концертния албум "Live From The Fox Oakland” на Тедески Тръкс бенд. от 3.00..

публикувано на 24.04.24 в 08:20

Сряда, 24 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Будител за лично ползване", разказ от Румен Белчев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Зоя Димитрова от 2.00 до 3.00 часа Конкурс "Пролет 2024" от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа Музика на..

публикувано на 23.04.24 в 15:02

Вторник, 23 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Петър Краевски – 2 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Конкурс "Пролет 2024" от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа Музика на народите Традиционна..

публикувано на 22.04.24 в 08:15