Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Дерида" с нов важен проект и премиера

Снимка: @DERIDAstage

Два информационни повода ни насочват към "Дерида". Единият е новият европейски проект, който ще развива на международно ниво образованието на хората за съвременна култура и съвременен танц. Предвижда се използване на виртуална реалност. Днес (20 февруари) ще се проведе пресконференция по темата.

А вечерта ще се състои и премиерата на пърформанса "Не мърда" с хореограф Живко Желязков, споделя управителят на сцена "Дерида" – Атанас Маев. Това в първата българска сценична реализация на едноименната пиеса на френския автор Еманюел Дарле. Герой А и герой Б се обединяват около съществен и безсмислен въпрос: Как да живеем?

Думи на автора за пиесата гласят: "Радостта от писането. Да напиша това, не мърда, наведнъж, без предупреждение. Радостта от първото четене. Думи, които звучат и си отговарят една на друга. Смехът на другите, а после и моят собствен".


Екипът следва изцяло минималистичната структура, търсейки максимална икономичност в развиването на движенческата, музикалната и визуалната среда. Френският прочит на пиесата е хипнотично инкорпориран в звуковата среда, а субтитрите на български дават допълнителна стойност на преживяването. Цялостната хармония от взаимодействието на текст, движение, звук и визуална среда провокират асоциативността и допринасят за пълен емоционален катарзис.

Б: "Познава ден. Нощ. Светлина. Слънце. Облаци. Изгрев, залез, луна, звезди, Сатурн, Юпитер. Познава вятър, познава студ, топло, дъжд, сняг. Мраз. Страх, очакване. Скука. Отминало време. Време, което предстои…"

Снимки: ФС на сцена "Дерида"
По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Кадър от постановката

Първо българско участие на онлайн фестивала Open Stage Europe

Сатиричният театър "Алеко Константинов" е първият български театър, селектиран за участие на онлайн фестивала за съвременна драматургия Open Stage Europe . Добрата новина в "Артефир" съобщава театроведът и драматург на театъра – Богдана Костуркова .  Онлайн форматът на пръв поглед противоречи на спецификата на "живото изкуство", каквото е..

публикувано на 12.04.24 в 17:25

Фотография без обект, светлина без плът

В 2021 г. съвременната артистка Марта Джурина спечели наградата БАЗА със серията си "Touchpoint". Отново експериментални фотографии, произведенията от серията показват момента, в който човешки пръст докосва фотохартията и се запечатва завинаги върху нея. Като част от наградата си, миналата година тя замина на двумесечна резиденция в Ню Йорк...

публикувано на 12.04.24 в 17:01

Ние инак не можем

В редакция "Хумор и сатира" не знаем как ни се получава, но с всяко наше предаване решаваме немалко на пръв поглед нерешими проблеми. Така ще е и тази неделя след новините в 18, когато ще чуете: - "Истинските новини" – България е на второ място в ЕС по ръст на цените на жилищата, как да идем на трето място. - "Ангажирани песни" – удряме по..

публикувано на 12.04.24 в 16:55

"Робин Худ" тръгва на лятно турне

"Робин Худ" гостува на Театър "Българска армия" на 14 април. Постановката е на Драматично-куклен театър "Васил Друмев" - Шумен и е най-новото заглавие в репертоара му. Пиесата е по текстове на Александър Дюма и Роджър Грийн, а режисьор е Бойко Илиев. В ролята на Робин Худ е актьорът Ники Илиев, а в образа на неговата любима Мериан се превъплъщава..

публикувано на 12.04.24 в 16:20

Тихият вулкан в японската литература на ХХ век

Добрата литература е тази, която усеща пулса на живота във всичките му измерения. Японското изкуство е известно с умението си да разказва големите истории без патос, да открива дълбочина в простотата. Но под привидната безстрастност бушува вулкан от творчески заряд и смисъл. Повод за разговор в "Артефир" с издателя Любен Козарев е..

публикувано на 12.04.24 в 16:13