Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Музиката в Сикстинската капела около 1490

Сикстинската капела - реконструкция през 1480 г.
Снимка: Wikipedia

В последните години на XV век Сикстинската капела е съвсем нова. Създадена по нареждане на папа Сикст IV, на когото е и кръстена, тя е завършена през 1482 г. и представлява епицентърът на папското богослужение, макар и не всички литургии да са се провеждали там. Знае се, че личният хор на върховния понтифекс е пеел в Сикстинската капела около 40 пъти годишно, а през останалото време е служел в капелата "Свети Николай". В последните две десетилетия на века в хора са били назначени множество впечатляващи певци, сред които и няколко композитори. Разбира се, на първо място се откроява Жоскен де Пре, който работи там между 1489 и 1494 г.

Друг важен певец-композитор е Гаспар ван Веербеке. Франко-фламандският композитор, както много от своите сънародници и колеги, прекарва немалка част от кариерата си в Италия и някои от композициите му ясно демонстрират италианско влияние. Марбрианий де Орто пък работи над 15 години в Рим, преди да се премести в Бургундската дворцова капела. Там ще бъде повишен в първи капелан – позиция, по-висока от тези на колегите му Пиер де ла Рю и Александър Агрикола. В тези години в Сикстинската капела работи и французинът Бертрандий Вакьора, който е назначен в папския хор през 1483 г. и остава там до края на живота си, като малкото на брой негови произведения, които са достигнали до нас, са запазени основно в ръкописи, предназначени за певците от капелата.

Този вторник (20 февруари от 14 часа) в предаването "Музика хисторика" с помощта на ансамбъл Cut Circle с ръководител Джеси Роудин изследваме основните композитори-певци, които са били назначени в папската капела в края на XV век.

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Антонина Бонева

Concertissimi с Антонина Бонева и нейните ученици

По повод 40 години преподавателска дейност и още повече концертна, пианистката и клавирен педагог Антонина Бонева организира концерт. На сцената заедно с нея ще музицират настоящите и ученици Марина Мравова, Йоанна-Лора Василева, Мартин Цветков и Димитър Михайлов, които са лауреати на десетки награди от международни конкурси. "Реших да отбележа..

публикувано на 21.04.24 в 09:05

Операта "Лястовичката" от Пучини в директно излъчване от Метрополитън опера

Създадена в късния творчески период на италианския композитор Джакомо Пучини, операта "Лястовичката" все още трудно намира път към голямата сцена. Поръчана от Виена, първоначално като оперета, тази рядко поставяна творба интригува с яркия мелодичен талант на автора си и изобилието от модерни за времето танци. Постановката, която излъчваме тази..

публикувано на 20.04.24 в 07:50

Пианофорте: зад кулисите на Международния конкурс за пианисти "Шопен"

Документалният филм "Пианофорте" е интимен портрет на пианистите, участващи в легендарния Международен конкурс "Шопен". Лентата е едновременно свидетелство за силата на забележителната музика и съзряването на младите изпълнители, които се ориентират в трудностите на съревнованието, интензивните репетиции, новите приятелства, многото драма и още..

публикувано на 19.04.24 в 08:20

Музикалният театър пита "Здравей! Как си, приятелю?"

Дългоочаквана и вълнуваща приятелска среща в една морска лятна вечер събира вечните архетипни герои, за да разкажат чрез музика, танц и много игра за сладко-горчивото в живота. За първата, но и за старата любов, за възходите, но и за паденията, за прошката, но и за обидата, за разделите и за събиранията, но най- вече за едно вечно и искрено..

публикувано на 17.04.24 в 12:25
Peela

Не е зле!

"Notbad"  ("Не е лошо", "Не е зле") е новият албум на изгряващата финландска фюжън група "Peela" , издаден на 8 март 2024 година. Това е техният трети пореден албум и съдържа четиринайсет авторски пиеси на шестчленния състав от музикантите Йоханес Гранрот (китара, вокали, композиции), Мая Манила (вокали и кийборди), Севери Сорйонен (барабани),..

публикувано на 17.04.24 в 10:30