Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Международният фестивал "Българска душа на Святата земя" с девето издание в Израел

Фестивалът на изкуствата в гр. Бат Ям, Израел, тази година ще се проведе в онлайн формат и ще бъде под егидата на Цвика Брот, кмет на гр. Бат Ям, и на заместника му Ели Ярив.

Фестивалът е организиран от Арт салон "Сели – култура на народите" - Израел и е подкрепен от Изпълнителната агенция за българите в чужбина (ИАБЧ) и Конфедерацията на българските културни организации и дейци в чужбина.

Целта на фестивала е опазването на културното наследство на България и Израел, обмен на култури между двата приятелски народа, обединяване на българите по света чрез съхраняване на българските корени, традиции и обичаи, интеграция между българските общности и популяризация на българската духовност и култура. 

Особен акцент на проекта е представянето на творци във всички области на изкуството, които живеят в различни точки на света.

Президент и създател на Арт салон "Сели" и автор на проекта "Българска душа на Святата земя" е Весела (Сели) Райчинова, която е и кореспондент на "Артефир" от Израел.

Димитрина Кюркчиева разговаря с нея в звуковия файл.

Снимката е предоставена от Весела Райчинова

БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Малкият човек в една от най-сложните човешки епохи

В нямото кино, което и днес казва толкова много, образът на Малкия човек отрази една от най-сложните човешки епохи. Утре (16 април) се навършват 135 години от рождението на Чарлз Чаплин . "Terra Култура" отдава почит на Скитника, на безумния талант или разумния творец – една от най-значимите личности в киното на ХХ век – Чарли Чаплин. Чаплин е..

публикувано на 15.04.24 в 10:30

Започва седмото издание на "MOST" за подкрепа на новаторството в българското изкуство

На днешния 15 април започва седмото издание на конкурса "MOST" в галерия Vivacom Art Hall "Оборище" 5. Този конкурс е посветен на подкрепата към българското съвременно изкуство и насърчава новаторството в изкуството. Събитието предоставя възможност за изява на български артисти както от страната, така и от чужбина, и поддържа творческата им..

обновено на 15.04.24 в 10:28
Академия за таланти, село Розово

Академия за таланти в село Розово

Село Розово е на няколко километра от Казанлък и вече има своя Академия за таланти. Това е най-новата академия в страната, която ще отвори врати през учебната 2024/2025 г. за извънучилищни дейности и пълноценно личностно и социално развитие на деца и младежи от общината и от цялата страна с изявен интерес в областите на науката, изкуствата и спорта...

публикувано на 15.04.24 в 10:26

Ден на Българския всеучилищен химн

С решение на Общински съвет - Русе днес (15 април) ще бъде честван за първи път Денят на Българския всеучилищен химн . Събитието е в рамките на Седмицата на Стоян Михайловски , която ще се проведе в Русе между 15 и 19 април по повод честването на 132-рата годишнина от написването на химна "Върви, народе възродени". В "Нашият ден" Таня Нахабедян..

публикувано на 15.04.24 в 09:44

Хартиеното изкуство – за отпечатъка на новия изразен език и модерните технологии

Хартията е част от нашето битие, но тя е   естествено продължение на традиции и занаяти, които препращат към съвременна форма на визуалните изкуства. Артистите, които работят с хартия, изграждат своеобразен мост между минало и иновации, като експериментират в търсения на нови възможности. Посветен на тази концепция е София хартиен арт фест ...

публикувано на 15.04.24 в 08:05