Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Неделя, 3 март

Избрано от програмата

от 0.30 до 2.00 часа
Радиотеатър след полунощ
"Немили-недраги" от Иван Вазов

от 2.00 до 3.00 часа
Нощна Академия комика
водещ: Весел Цанков
Избрано от "Доктор Спас и неговите пациенти" и от "Голямата къща на смешните хора".

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Надка Караджова, Стоян Величков, Мария Лешкова и ОНМ на БНР.
Редактор: Ивайло Маджаров

от 6.07 до 7.00 часа
Изгрев
водещ: Зорница Гъркова
Мария Василева от семейната овцевъдна ферма в пловдивското село Строево разказва за живота и битките на животновъдите в България. Във фермата на семейството е изградена детска ферма, която да възпита у посещаващите я деца отношение към източниците на храна и към живота въобще.

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
водещ: Ани Маринова
В празничната сутрин на Трети март екипът на Детското.БНР е подготвил богата и забързана програма. Подобно на Алиса в Огледалния свят ще търчим колкото краката ни държат, за да останем 40 минути на едно и също място, а именно в ефира на Детското.БНР. За това време ще успеем да отидем до Казанлък и да се върнем. И няма да попаднем в градината на говорещите цветя, където Алиса завърза разговор с Розата и Тигровата лилия, а ще отидем в Музея на розата, където ще си поговорим с неговия директор – Момчил Маринов. След това ще ви заведем в Лапидариума в града и ще се приберем през село Чавдар, където ще посетим страхотния интерактивен фолклорен център.

от 8.06 до 9.00 часа
Благовестие
водещ: Ана-Мария Кръстева
За злоупотребата и изкривеното разбиране на свободата.
Божието творение — човекът е създаден със свободна воля. Ограниченията на тази свобода са поставени от първородния грях. Венецът на Божието творение не може да съществува без своята свобода. Без нея не може да има стремеж към съвършенство на духа, но с първородния грях започва злоупотребата с нея. Всеки е свободен да управлява собствената си съдба, ръководен от грижата за духовното си извисяване. Не случайно св. ап. Павел отбелязва: "Всичко ми е позволено, ала не всичко е полезно."
За злоупотребата и изкривеното разбиране на свободата, за нарушаването правата на хората, в името на изопачена вяра говорим заедно с проф. Дилян Николчев, преподавател по Църковно право и ставрофорен иконом Севастиан Йорданов от бургаския храм "Св. Кирил и Методий" и църковен избирател в Сливенска епархия. Повод ни дава скандалната наредба, изготвена от Св. Синод и касирането на изборите за сливенски митрополит.

от 9.30 до 11.00 часа
Гласът на времето
водещ: Бойко Ламбовски
Философия на празника
По повод празничния ден се взираме в 3 март – повод за обединение или разделение е, кога и как е утвърден като празничен ден, как изобщо празнуваме у нас, и какви празници имаме – държавни, църковни, професионални и т. н..
Събеседници – монах Калистрат от Зографския манастир на Атон, ав