Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Една от най-красивите книжарници в света е в Буенос Айрес

Аржентинците са четяща нация! В автобусите и метрото пътниците не са забили поглед в мобилните си телефони, а в книги или списания. В ресторантите и кафенетата е прието да оставиш вестника си на масата – за следващия посетител. А в книжарниците никой не прави забележка на хората, които използват магазина за безплатна библиотека, където да почетат на воля.

След всичко казано по-горе, предполагам, няма да се учудите, че в Буенос Айрес се намира една от най-красивите книжарници в света, според класацията на авторитетното британско издание Guardian.

Зад El Ateneo Grand Splendid се крият две названия. Атенео – е името на магазина за книги, а Гранд сплендид – на бившия театър, в който вече царстват четивата.

Зданието е проектирано за представяне на пиеси пред 1050 зрители. Архитекти са братята Перо и Торес Арменге. В интериора могат да бъдат забелязани елементи, които олицетворяват радостта от настъпилия мир след Първата световна война – в географски смисъл твърде отдалечена от Аржентина, но изключително близка до много от нейните жители, емигранти от Европа, вкл. и доста българи.

Година по-късно преоборудват залата и като киносалон, което позволява да редуват "живите" представления с артисти и първите говорящи филми. Постепенно новото по-масово изкуство изтласкало сценичното и театърът се превърнал в елегантна кинозала. Преди да се превърне в огромен книжен хъб, сградата е имала различни превъплъщения: място за записи на концерти, репетиционна, радиостанция…

През 2000-та година Grand Splendid става част от търговска верига в партньорство с издателство. Новите собственици се захващат с мащабна реконструкция. Архитектът Фернандо Манзони успява да запази духа културното средище, въпреки че монтира ескалатори между етажите. Преустройството му отнема три години и струва три милиона долара. Креслата за зрителите са заменени от книжни лавици, на сцената е разположено уютно кафене, където  посетителите на книжарницата могат да пийнат нещо, четейки с часове и дори да хапнат.

От предишната декорация са съхранени непокътнати дърворезбите, фреските на тавана от известния италиански художник Назарено Орланди. Те са изработени по специална технология: рисунка с маслени бои върху платно, което след това е залепена върху купола. Също така – прекрасната театрална завеса и характерното осветление с изящни бронзови аплици. В бившите ложи, с оригиналните месингови парапети, се настанени удобни дивани за кратък отдих от обикалянето по етажите. Външният изглед на сградата не може да бъде причислен към конкретен стил. Влиянията от различните исторически периоди между двете световни войни са довели до приятна за окото еклектика.

Повече от един милион души посещават El Ateneo Grand Splendid годишно. Мястото не е първо в списъка от забележителности, където да се отбият туристите, но все повече от тях го включват в обиколките си. Жителите на Буенос Айрес пък наминават не само за нова книга или списание, ами си уговарят срещи, четат и дори работят сред вдъхновяващата атмосфера.


Сградата отваря врати, когато Буенос Айрес е процъфтяващ търговски център и пристанище, а напливът от имигранти, особено от Европа, спомага за създаването на богат културен живот. Тогава се заражда и тангото. Подобно на останалата част от луксозния квартал "Реколета" тук се усеща както европейско влияние, така и латиноамерикански привкус – дружелюбен персонал, вкусно кафе и спокойствие.

Когато си купите книга, не забравяйте да помолите служителя за стикер на книжарница El Ateneo Grand Splendid. Можете да го залепите на томчето, за да ви напомня за вашето посещение в Буенос Айрес.


Снимки: Магдалена Гигова


По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Има ли добър стрес и как да го разпознаем?

Дали стресът е поредният "тих убиец", или е явление, от което можем да извлечем полза – разговор в "Нашият ден" с Богомил Пешев , млад учен от Института по невробиология към БАН. " Бих казал, че стресът в идеалната си форма винаги е добър . Стресът, противно на това негативно значение, което му се предава, има ролята да ни адаптира към..

публикувано на 16.04.24 в 12:18
Д-р Татяна Брага

Как са се променяли имената на българските преселници в Южна Бесарабия

Масовите преселения на българи в Бесарабия стават на няколко вълни от края на XVIII и първата половина на XIX век. За последните два века българските селища попадат в границите различни държави 9 пъти. Това, както и влиянието от езиковото обкръжение и доминираща култура, води до осезаеми промени в картината на имената им. Д-р Татяна Брага, гл.ас. в..

публикувано на 16.04.24 в 10:05
Проф. Ива Петкова

Прозаичен поглед към офталмологията…

На фона на брилянтната поезия, посветена на най-сетивния и раним орган в човешкото тяло, погледнахме делово и прагматично на тази медицинска специалност. Направихме го заедно с проф. Ива Петкова – водещ офталмолог, хирург и преподавател, ръководител на специализирана болница, с практика в нея и в МБАЛ "Александровска". Обсъдихме най-важните и..

публикувано на 15.04.24 в 13:51
Ликийски гробници

В турския курорт Фетие планината целува морето

Пратеници на турския курортен град Фетие пристигнаха у нас, за да представят красотите му, природата и възможностите за почивка. За разлика от станалите класически Кушадасъ, Анталия   и Бодрум, това селище на Средиземно море не е много популярно сред българите. На мен ми допадна как там боровата гора почти целува морето, разделяна от него само от..

публикувано на 14.04.24 в 17:05

Над 5 тона пластмасови бутилки са събрали деца и ученици в Месеца на рециклирането

От две години Световният ден на рециклирането, инициатива, която официално се координира в България от сдружение "БГ Бъди активен" и е част от кампанията "Искам да съм полезен…Рециклирай ме!" прераства в Месец на рециклирането. От сдружението отправят покана към училища и детски градини да измислят и осъществят прояви, свързани с рециклирането, и..

публикувано на 13.04.24 в 09:35