Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Йона Маркова и Райна Касабова: Две силни дами от българската история

| обновено на 08.03.24 в 09:04
Йона Маркова
Снимка: Уикипедия

Българската история е изпълнена с фигури и събития, които остават пример за следващите поколения. Сред тях са не една или две силни български жени, които изиграват важна роля в обществото и културата на страната ни през вековете и проявяват невероятна воля и адаптивност в различни сфери на живота. С личностите на 2 от тях ще запозная днес нашите слушатели.

Първата е Йона Маркова - малко позната със съдба, облечена в храброст и преданост на родината. Тя е единствената жена, която участва в пет войни.

Родена в село Бойница, Йона не се покорява на общоприетите стереотипи за ролята на жената в обществото. Съблича женските дрехи, облича се с мъжки беневреци, дрехи, украсени с гайтани, слага на главата си калпак, а в червения си пояс мушва кавал, на който свирела майсторски.

Когато настъпват трудните години на Априлското въстание, Йона постъпва в Опълчението пролетта на 1877 г. Записана е с името Иван Марков. С пушка на рамо, защитава Шипченския проход наравно с мъжете. Участва в боевете при Шейново и Стара Загора.

В Сръбско-българска война, тя постъпва в Българската армия и участва в битката при Сливница. За нея изследователят Кирил Петров пише „Да си спомним момента, когато в дъждовния ден, българските позиции на „Три уши“, в Сръбско-българската война се засипват от сръбски куршуми. Всички са притихнали в окопите. И само тя става, тръгва изправена срещу смъртта и бива последвана победоносно от войнишките редици“. Участвала е и в Балканската война, където се бие при боевете на Одрин.

За бойните ѝ заслуги е наградена с редица медали и ордени. Получава два ордена „За храброст“. След войните, Йона Маркова се мести в столицата. До края на живота си носи мъжки дрехи. Умира на 68 години и погребана с военни почести.

За още една смела българка ще кажем няколко думи в днешния празничен ден. Това е Райна Касабова, която с възхитителен героизъм и жертвоготовност се превръща в първата жена в света, участвала във военен полет.

Цялото ѝ семейство е изпълнено с порив за свобода. Райна, родена на 1897 г. в Карлово, също копнее да даде своя принос за родината си. Когато е едва на 15 години, идва новината за военната мобилизацията преди Балканската война. Тогава тайно от родителите си, тя се записва на самарянски курс.

Подтикната от ентусиазма, обзел българския народ в мечтата за национално обединение, Райна се отправя към летището близо до Свиленград, където трябва да бъде разположена полевата болница. Там тя се отличава като най-младата, най-сърцатата и смела милосърдна сестра.

Райна Касабова става свидетел на първия боен разузнавателен полет в историята на българската авиация. Самолетът я вдъхновява и тя започва да мечтае за небесата. Тя пожелава да полети, а летците се съгласяват. Възлагат и отговорна задача. Тя се качва на наблюдателското място на самолета зад пилота Стефан Калинов. Когато минават над Одрин, Райна Касабова, безстрашна пред дъжда от куршуми, започва да разхвърля позиви на турски и френски, които да информират одринчани за реалното им положение – че крепостта съвсем скоро ще бъде превзета и всяка следваща напразна жертва може да бъде избегната с капитулация. Малко по-късно, на 26 март 1913 г. Одрин пада.

Райна Касабова е била не само смела, но и красива. Няколко години след героичното и летене, печели конкурс за красота във Варна. Така и не създава семейство, тъй като любовта на живота й загива през войните. Умира на 71 години.

Историите на Йона Маркова и Райна Касабова са свидетелство за това, че смелостта и решителността на българската жена не познават граници. Те са ненадминати в своята преданост на идеалите за свобода и справедливост, оставяйки след себе си следа от доблест и храброст, които, надявам се, ще възхищават поколенията занапред.

И до днес, силата на българските жени не може да се подцени. Те са източник на вдъхновение и мотивация за цялото общество, като продължават да разширяват границите на възможностите и да променят света около тях.

Чуйте в звуковия файл. 


По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Иван Станчов

Снежина Мечева: Заветът на Иван Станчов и българското самосъзнание в чужбина

Разговор със Снежина Мечева – дългогодишен директор на Българското училище "Иван Станчов" към Българското посолство в Лондон по повод издаването на специална брошура, посветена на делото на големия български дипломат и филантроп Иван Станчов. Мечева, съосновател на Асоциа а цията на българските училища в чужбина , припознава като своя..

публикувано на 11.07.24 в 13:17
Кънчо Стойчев

Кънчо Стойчев: Смислено, работещо, действено правителство в тази обстановка не е възможно

За зациклянето в българската политическа система, което обещава нови избори – разговор в "Нашият ден" със социолога Кънчо Стойчев . Шанс за положителна промяна в настоящата политическа обстановка няма, смята Стойчев. " В демократичната система основният играч са политическите партии, но нашите не са на висотата на историческия момент и на..

публикувано на 11.07.24 в 10:02

Нуждите на технологичното предприемачество у нас

Как могат да бъдат подкрепени младите хора, които имат интерес към технологичното предприемачество в България, и защо това е важно? Доц. д-р Петко Руско в, преподавател по технологично предприемачество във Факултета по математика и информатика на Софийския университет, консултатнт и ментор,  разказва в "Нашият ден" за класа по технологично..

публикувано на 11.07.24 в 09:22

BreastНelp Summer Talks – информационна среща за пациенти с рак на гърдата

Онлайн приложението BreastHelp предлага възможност за бърза и ефективна телеконсултация с водещи специалисти, както и възможността за запазване на час за преглед или образно изследване онлайн. Приложението предлага и отговори на най-често задаваните въпроси за рака на гърдата. Д-р Ваня Митова , началник на Отделението по хирургия на..

публикувано на 10.07.24 в 14:33

Силни и слаби страни на здравния туризъм у нас

Балканите стават все по-притегателна дестинация за медицинския туризъм, а България привлича 50 000 здравни туристи годишно – коментар в Lege Artis на Петър Галев от CredoWeb. Според чуждите платформи, върху които се базира статистиката, България привлича чуждестранни пациенти с големия брой здравни заведения – най-много на глава от..

публикувано на 10.07.24 в 13:45