Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Театърът на Туминас продължава да живее

В памет на световноизвестния литовски режисьор Римас Туминас

Римас Туминас
Снимка: Wikimedia
Неотдавна ни напусна Римас Туминас. Въпреки напредналата си болест, режисьорът репетираше до последния си миг "Вишнева градина" в Италия. Чехов е неговият автор, както и Шекспир, Лермонтов, Софокъл, Пушкин, Бекет. Чрез тези автори той изследваше човека, както и чрез Радичков.

Първата му постановка в родната Литва е Радичновият "Януари". Има нещо символично, че и в последния си недовършен проект по Чехов той работи с българин - сценографът Юлиан Табаков. Ескизите на Табаков са една от следите на този спектакъл, който уви няма да види премиера.

Географията на театъра на Туминас включва Литва и Финландия, Исландия и Шотландия, Полша, Швеция, Италия, Русия и Китай. Въпреки ненавременната кончина, спектаклите на режисьора продължават да се срещат с публиката в различни държави по света, а онлайн записите на спектаклите му са като лаборатории за младите режисьори.

В памет на световния режисьор говори д-р Майя Праматарова, която отблизо е наблюдавала театъра на Туминас по големи театрални сцени и фестивали.

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Асоциацията на българските училища в чужбина – "Образованието като грижа и ценност"

Днес в София се откри XVII годишна конференция на Асоциацията на българските училища в чужбина (АБУЧ). В Националния студентски дом на пл. "Народно събрание" се събраха 64 представители на българските училища по света, гости от Министерството на образованието и науката, Изпълнителната агенция за българите в чужбина, Президентството, представители на..

публикувано на 22.07.24 в 14:28

Диан Костов: Изкуството обединява хората

От 15 юни до 18 август в Националната базилика на Светото сърце в Брюксел се представя изложбата на българския зограф Диан Костов, озаглавена "Кръстопът – цената на избора".  "Кръстопът – цената на избора" е вдъхновена от търсенето на духовността в съвремието и преобразява базиликата както отвътре, така и отвън с нестандартни инсталации и..

публикувано на 22.07.24 в 13:45
Антонио Таркуинио (вдясно), Жени Михайлова и Димитър Стойнов, съветник на Консулския кореспондент във Варна

Дните на италианската култура се откриха в Балчик

Под патронажа на Министерството на културата, в сътрудничество с Посолството на Италия в България и на Италианския културен център в София, на 21 юли в ДКИ КЦ "Двореца" в Балчик се откриха Дните на италианската култура , които се провеждат за седма поредна година. В Каменната зала до 30 юли може да бъде посетена изложбата "Операта – културно..

обновено на 22.07.24 в 13:24
Резерват

Природната среда на Балчик – дом на защитени видове и място на легенди

Освен море и богата културна програма Балчик предлага досег до красива и уникална природна среда . За защитените местности в "Нашият ден" разказва Мариан Цветков , инженер, озеленител и лесовъд към Община "Балчик", известен и като разказвач и изследовател на местните легенди. Географските дадености на община Балчик са много разнообразни..

публикувано на 22.07.24 в 09:43

Най-старото читалище в Балчик – живо средище на духовността

За историята и дейността на най-старото читалище в Балчик "Паисий Хилендарски" в "Нашият ден" разказва Веселин Павлов – секретар на читалището. Балчишкото читалище е основано през 1870 година. Жителите на града осъзнали, че имат нужда от средище на духовността и просветата, затова богатите балчиклии решили да учредят такава организирана..

публикувано на 22.07.24 в 09:20